Proiect controversat la 30 de kilometri de Roman

Dimensiune text

O importantă companie americană intenționează să exploateze gaze de șist în comuna Băcești, Vaslui, la aproximativ 30 de kilometri de Roman. Geologii susțin că o astfel de exploatație ar afecta grav mediul înconjurător, inclusiv în zona Romanului. În județul Vaslui s-a constituit un grup de inițiativă care se opune acestui proiect. Reprezentanții companiei spun că exploatarea gazelor de șist nu este periculoasă.

 

Foto: Grupul de Inițiativă al Societății Civile Bârlad a inițiat o serie de proteste față de intenția companiei Chevron de a exploata gazele de șist

Sursa foto: Facebook – Împotriva exploatării gazului de șist prin fracționare hidraulică

 

„Ziarul de Roman” a fost sesizat de un grup de inițiativă din județul Vaslui cu privire la un proiect ce ar urma să se desfășoare la 30 de kilometri de Roman, proiect care ar afecta grav mediul înconjurător, inclusiv în zona Romanului. La sfârșitul anului trecut, Consiliul Județean Vaslui a eliberat certificat de urbanism pentru exploatarea gazelor de șist companiei americane Chevron, în mai multe locații din județul Vaslui, printre care și satul Păltiniș, comuna Băcești, aflată la aproximativ 30 de kilometri de Roman. Mai mulți localnici din Bârlad, susținuți de primăria orașului, s-au organizat, încă de anul trecut, într-un Grup de Inițiativă al Societății Civile Bârlad și au inițiat o serie de proteste față de intenția companiei americane.

 

Metodă controversată

 

În termeni tehnici, extragerea gazelor de șist se face prin metoda fracturării hidraulice, adică un foraj pe verticală până la depozitul de gaze, completat cu un foraj pe orizontală pe mai multe substraturi și pomparea unei cantități foarte mari de apă, combinată cu nisip și alte substanțe care sunt secrete. Membrii Grupului de Inițativă al Societății Civile Bârlad susțin că și zona Romanului va fi serios afectată în cazul în care ar începe aceste forări.

La începutul lunii februarie, compania Chevron, reprezentată de președintele pe România, Tom Holst, a organizat, la Vaslui, un seminar de informare, în care a explicat că este vorba doar de activități de prospectare, iar dacă acestea vor da roade, atunci se va pune problema și de exploatare. În replică, Grupul de Inițiativă va organiza, pe 27 februarie, încă o acțiune de protest.

Expertul geolog Gabriel Sava, doctor în geologie, unul din membrii grupului de inițiativă, a explicat, în detaliu, pentru „Ziarul de Roman”, ce implică o astfel de metodă și care sunt riscurile pentru mediul înconjurător. „Probabil cei de la Chevron nu se vor limita numai la județul Vaslui. Un prim risc major al metodei de fracturare hidraulică va fi asanarea resurselor de apă din zonă, pentru că, în cazul unei singure sonde, trebuie pompați zeci de mii de metri cubi de apă. Ori se știe că marea problemă a Moldovei este lipsa de apă. Pentru a fi productivi, ei trebuie să instaleze 10-15.000 de sonde. În acest caz, ei se vor folosi de resursele de apă subterane și de râul Siret. Singurul lucru bun ar fi că, în lipsa apei, nu se vor mai produce inundații. Fiecare sondă va trebui alimentată cu cel puțin 2.000 de cisterne cu apă. În al doilea rând, apa este amestecată cu nisip și cu alte 260 de substanțe chimice, multe dintre acestea fiind secretul companiei. Nu cred că infrastructura din România va face față unei astfel de provocări„, a explicat geologul Gabriel Sava.

Georgeta Elisabeta Ionescu este expert geolog în Oradea, oraș aflat și el pe harta posibilelor exploatații a gazelor de șist. Săptămâna trecută, ea a fost în județul Vaslui și este la curent cu datele din teren. „Aceste forări, executate pe verticală, sunt completate de forări pe orizontală, care pot merge și la trei kilometri distanță față de cele pe verticală. Așa că vor apărea probleme și în zona Romanului, pentru că 30 de kilometri reprezintă o distanță destul de mică. Substanțele toxice se vor infiltra în pânza freatică din județul Vaslui, care va intra în contact cu pânza freatică din zonele vecine, cum este Romanul„, a apreciat geologul Georgeta Ionescu. „Un alt pericol major este radioactivitate care se va crea în jurul sondelor. În Statele Unite ale Americii, exploatarea gazelor de șist este a doua sursă majoră de poluare. Și zona Romanului va fi afectată. Nu este posibil ca un șofer să conducă o cisternă cu substanțe necunoscute. Ce s-ar întâmpla în cazul unui accident?„, a mai spus geologul Gabriel Sava.

Directorul Chevron România, Tom Holst, a precizat, la Vaslui, pe 6 februarie, că este vorba doar de activități de prospecție, care vor dura între trei și patru ani, activități care urmăresc identificarea posibilelor rezerve de gaze naturale existente în zonă. Aceste activități vin în urma unui studiu geofizic realizat în 2011, în zona Vaslui.

Guvernul României a dat undă verde exploatării gazelor de șist, pentru a reduce dependența energetică față de Rusia. Din păcate, la nivelul țării nu există o legislație specifică în ceea ce privește exploatarea gazelor de șist și nu există un studiu de impact asupra mediului prin folosirea acestor tehnologii.COMENTARII

WORDPRESS: 12
 • prostul satului 7 ani

  numai la prostii de romani se poate intampla asa ceva … pentru cei care vor sa caute pe youtube filmulete in care apar zonele unde s-a exploatat si sa vada ce dezastru a ramas …

  Dar guvernanti nostri mult iubiti au alte probleme si probabil spaga pe care au primit-o de la Chevron a fost mult prea mare

  Putin umor negru, ca sa facem haz de necazul ce va urma: cei din vaslui nu ar trebui sa isi faca griji in privinta apei din fantani deoarce majoritatea la ei sunt secate … trist dar asta e Romania 2013

  • marhiuza 7 ani

   Sunt din Barlad si vreau sa va spun ca avem destula apa, noi nu cumparam apa plata, noi mergem cu bidonul la una din cele peste 50 de pompe din oras (la care curge apa de izvor) si bem de acolo. Nu exista familie care sa nu consume apa de la pompa, apa gratis data de natura si care are un gust deosebit. Stiu ca in Roman sunt putine locuri de genul, in care omul sa isi ia apa, dar la noi exista in tot orasul. Nu trebuie sa vedeti lucrurile chiar asa, ei (guvernantii) isi bat joc de noi, oamenii, dar daca luptam impotriva lor vor trebui sa ne respecte vointa. Trebuie sa va organizati si sa protestati contra lor!

  • Lizy 7 ani

   Acele fantani care sunt secate in judetul Vaslui se vor umple acum, dar sa fereasca Dumnezeu sa ai fantana in curte caci vei avea ocazia sa sari in aer cu tot cu ea.

 • Şi…ce poate face ,,prostimea” ?…nu contează părerea ei, hotărârile sunt deja luate.
  Vedeţi cazul teilor din Iaşi…iar noi, nu suntem departe de această calamitate, privind mediul ce se distruge fără oprire,.. nu se plantează,nu mai avem umbră,se taie prea mult.
  Iar-gaz metan are România suficient şi prea mult…nu e nevoie de alte metode distructive pentru a-l exploata…dar şi aici e o mică problemă-gazul nu ne mai aparţine…a fost dat
  altui stat.(rimează,din păcate!)
  În fine,aceste probleme apar numai după votarea ,,organelor”…dacă ar apare înainte,cine
  le-ar mai vota?…

  • Lizy 7 ani

   Ideea ca totul este deja hotarat este marea noastra greseala. Ne spunem ca noi suntem prea mici si ca altii ne-au hotarat deja soarta. Este cea mai mare calamitate deoarece na impiedica sa actionam. Gandirea asta ne face sa punem mainile pe piept si sa asteptam sa cada drobul de sare. Mai bine ne unim fortele si urnim drobul (care o fi el) de acolo unde este. Singura noastra sansa sa putem schimba ceva este sa fim multi si uniti!

 • bogdan 7 ani

  Domnule Emilian Pal, ar fi fost corect si etic din punct de vedere jurnalistic (!) sa indicati si sursa fotografiilor folosite. Acestea au fost copiate de pe grupul „Impotriva exploatarii gazelor de sist la Barlad” (http://www.facebook.com/groups/antifrackingbarlad/) si au acolo, in dreptul lor, numele persoanei care le-a facut si uploadat…

 • culai 7 ani

  Problema exploatarii gazelor de sist este mult prea tehnica ca sa-si poata da cu parerea orice neavizat.Daca americanii fac asemenea exploatari sunt comvins ca au si solutii de aparare a mediului.Si apoi acest pericol este doar „enuntat” nu si dovedit.Si apoi , pentru un judet ca Vaslui, atat de limitat economic , aceasta industrie ar fi o adevarata mana cereasca.Asa ca bine a facut guvernul ca a aprobat „in principiu”exploatarea acesti resurse naturale, daca ea exista cu adevarat.

  • Lizy 7 ani

   Culai, daca esti din Roman vei avea ocazia sa simti „binefacetile” acestor tehnologii pe propria ta piele in cazul in care se vor incepe forajele. Verifica ce se petrece la Fitionesti, Vrancea. Oricum, ce note ai avut la chimie?

  • prostul satului 7 ani

   culai ori lucrezi pentru ei ori daca nu mai cauta pe internet informatii …

   1. pe americani ii doare undeva daca polueaza in Romania sau nu. Si daca polueaza le da o amenda probabil care pentru profitul care il scos e ceva de genul frimiturilor de paine pe care le arunca lumea la gunoi

   2. mai mult ca sigur acele sonde sunt automatizate si nu o sa treabuiasca oameni.. aduc 1-2 americani si au grija de ele

   3. din punct de vedere economic… ei iau profitul si Vasluiul ramane cu poluarea

  • alex 7 ani

   daca ai citit articolul cu atentie ai vazut ca nu si-a dat cu parerea nici un neavizat, ci 2 experti in geologie. Probabil ca faci parte din cei platiti de Chevron sa comenteze pentru ei, si atunci te inteleg (mai mult sau mai putin), dar daca chiar crezi ceea ce ai spus…e grav!! informeaza-te si nu te lasa manipulat! ei oricum nu vor ramane dor in saracul vaslui limitat cum ii zici tu, vor veni in toata tara, si inclusiv in Roman. Citeste ce s-a intamplat in Ecuador sa vezi acolo minunea tehnologiei… ps: metoda este interzisa in Franta, Bulgaria, Germania(se da lege), Danemarca,Olanda, Marea Britanie si multe state din SUA…oare de ce?

 • comentator 7 ani

  260 de substante chimice in pamant = POLUARE la greu. Americanii ca de obicei iau profitul si fraierii raman cu poluarea. Care guvernanti ,,luminati” adusi politic la capitala au dat unda verde?

 • […] a sosit aceasta veste, mai amara decat ar putea fi o veste. Cum, compania americana a ajuns atat de aproape?? Atat de […]