Prima paginăEconomie

Programul „Casa verde” pentru persoanele juridice a demarat luni. Finanțare de până la 4 milioane lei pe proiect

Programul „Casa verde” pentru persoanele juridice a demarat luni. Finanțare de până la 4 milioane lei pe proiect

Dimensiune text

 

casa-verde-panouri-solarePersoanele juridice pot aplica, începând de luni, 17 octombrie, în cadrul Programului „Casa verde”, cuantumul maxim ce poate fi solicitat fiind de patru milioane de lei, potrivit Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

Prin intermediul Programului „Casa Verde”, persoanele juridice pot beneficia de finanțare prin AFM pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă. O instituție solicitantă poate depune, în cadrul unei sesiuni de finanțare, o singură cerere de finanțare.

Unitățile administrativ-teritoriale, instituțiile publice și unitățile de cult vor putea depune dosarele de finanțare la registratura sediului AFM în perioada 17 octombrie – 14 noiembrie 2016. Unitățile administrativ-teritoriale, instituțiile publice sau unitățile de cult pot solicita finanțare pentru mai multe imobile/obiective în cadrul aceleiași cereri de finanțare, însă cuantumul acesteia nu poate depăși două milioane de lei pentru instituțiile publice, respectiv 500.000 lei pentru unitățile de cult.

De asemenea, se acordă finanțare de maximum 500.000 de lei pentru unitățile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori mai mic de 3.000 și de cel mult un milion de lei pentru unitățile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori cuprins între 3.000 și 20.000.

Totodată, unitățile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori cuprins între 20.000 și 50.000 pot primi până la două milioane lei finanțare, cele cu un număr de locuitori cuprins între 50.000 și 100.000, de până la trei milioane de lei și, nu în ultimul rând, unitățile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori mai mare de 100.000 ar putea accesa de la Fondul pentru Mediu maximum patru milioane de lei.

Finanțarea acordată persoanelor juridice va acoperi proiecte de instalare a sistemelor care utilizează energie solară și energie geotermală, la fel ca în cazul persoanelor fizice, dar și sisteme care folosesc drept combustibil gaz de fermentare a deșeurilor, a nămolurilor din instalațiile de epurare a apelor uzate, biogaz sau centrale termice pe baza de resturi și deșeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

În cazul persoanelor juridice, finanţarea nerambursabilă, asigurată de Autoritate, se acordă în cuantum de până la 90% din cheltuielile eligibile ale proiectului.

Solicitanții nemulțumiți de decizia Comitetului director/de avizare pot depune o contestație la sediul Autorității în termen de 10 zile lucrătoare de la data afișării pe pagina de internet a acesteia a proiectelor aprobate și a celor respinse. Contestațiile se soluționează de către o comisie constituită prin dispoziție a președintelui Autorității. Soluționarea contestațiilor se face în termen de 30 zile lucrătoare de la data expirării termenului de depunere a contestațiilor. Pentru solicitanții respinși în etapele de  conformitate/analiză juridică sau economică ale căror contestații au fost admise de către comisia de contestații se va trece la etapa următoare de analiză, cu posibilitatea de a contesta și după această fază.

Suma alocată sesiunii de finanțare a Programului privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, pentru beneficiari unități administrativ-teritoriale, instituţii publice şi unități de cult este de 34.739.000 de lei.

Ghidurile de finanţare au fost publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, Ordinul Nr. 1817 şi Ordinul Nr. 1818 ale Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor. Mai multe detalii puteţi găsi pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu.

 COMENTARII

WORDPRESS: 0