Profesorul Ioan Matcovschi a plecat în Ceruri

Dimensiune text

Profesorul de geografie Ioan Matcovschi a pășit în lumea de dincolo.

 

Dascălul romașcan a slujit cu profesionalism și dăruire școala, fiind unul dintre cei mai apreciați oameni ai școlii din învățământul romașcan. S-a născut la 19 aprilie 1937. A absolvit Facultatea de Geografie în anul 1962. În perioada 1969 – 1999 a făcut parte din colectivul de cadre didactice al Școlii nr. 7 din Roman. De numele profesorului Matcovschi se leagă generații de elevi, mulți dintre aceștia fiind câștigători la olimpiadele școlare la geografie. A pregătit mulți tineri care doreau să urmeze o carieră didactică sau o facultate cu profil economic, care avea printre disciplinele de concurs geografia.

”A fost un profesor care a pus suflet în activitatea desfășurată la catedră. Era exigent cu el însuși și cu cei pe care îi pregătea, iar rezultatele stau mărturie. Am fost colegi și mi-amintesc că între noi era o întrecere, deoarece olimpiadele școlare la chimie și geografie erau în aceeași zi și fiecare se străduia să atragă cât mai mulți copii în aceste competiții școlare. Era un om vesel, deschis, plin de umor, organiza excursii pentru cadrele didactice. Am primit multe semnale de la foști elevi care vor să-și vadă profesorul pentru ultima oară”, a spus profesoara Ecaterina Popa, director adjunct la Școala de Arte ”Sergiu Celibidache” (nr. 7) din Roman.

Trupul neînsuflețit al profesorului Matcovschi este depus la Biserica ”Sfântul Gheorghe” din Roman. Înmormântarea are loc sâmbătă, 19 octombrie, la ora 11.00. Dumnezeu să-l odihnească în pace!COMENTARII

WORDPRESS: 14
 • LUCA 7 ani

  Chiar ma intrebam daca se va gasi cineva sa scrie despre acest profesor atat de iubit de toate generatiile de elevi macar cateva cuvinte care sa-i marcheze trecerea din aceasta lume in vesnicie si sa aduca putina mangaiere familiei indurerate.
  Se pot scrie multe, cred ca fiecare fost elev care afla aceasta trista veste are ochii in lacrimi .Din pacate ne dispar modelele si ne raman mercenarii.
  Dumnezeu sa-i odihneasca minunatul sau suflet !

  • florin 7 ani

   Cred ca in articol s-a strecurat o mica eroare: Prof. Matcovschi era la Scola nr.7 inainte de 1969. I-am fost elev , in clasa a VIII-a , la scoala pe care am absolvit-o in 1967. Tot in acel an, dupa admiterea in Liceul Roman Voda, am fost intr-o excursie de neuitat in masivul Bucegi ( un grup de 35 de elevi condusi de inimosul Profesor, de sotia sa, D-na Nina si de D-na Prof. Marian)
   Pot spune ca mi-au placut intotdeaun orele de geografie ale D-lui Profesor si am invatat foarte multe de la el, desi drumul meu ulterior a fost catre o cariera tehnica. Cele mai pioase ginduri pentru acest om minunat ! Sincere condoleante familiei. Dumnezeu sa-l odihneasca !

 • Tudor 7 ani

  Am colaborat cu Domnul profesor cu ani in urma si pot aprecia ca detinea calitati deosebite. In actiunile sale depunea multa pasiune si era o persoana care mereu te incuraja sa incerci mai multe. Din pacate nu am avut sansa sa il revad dupa incetarea colaborarii si simt acum regrete caci viata este prea scurta si clipele pierdute nu mai pot fi retraite.
  Dumnezeu sa il odihneasca in pace si tarana sa ii fie usoara!

 • mihai 7 ani

  Odihneasca-se in pace !

 • Colectivul de cadre 7 ani

  Aluziile rautacioase n-au ce cauta intr-o exprimare de regret fata de disparitia unei persoane pe care am pretuit-o.Altfel este ca si cum am auzi pe cineva injurand in timp ce-si face cruce.

 • Carmen 7 ani

  Îmi aduc aminte cu nostalgie de orele de geografie ţinute de dl. professor şi de nenumăratele excursii organizate atât în ţară cat şi în străinătate. În anii 69-71 plecările în alte ţări erau o raritate . Dl profesor a fost un organizator dinamic şi pasionat, a ştiut să insufle elevilor dragoste faţă de natură şi de cunoaşterea ei; atmosfera creată de dumnealui în excursii era minunată. Rămâne în amintirea noastră ca un pedagog devotat , stimat şi iubit de toţi cei care i-am fost elevi.
  Dumnezeu să-l ierte. Condoleanţe familiei.

 • Ne-am intalnit pe strada, in apropierea locuintei fiecaruia dintre noi, cu o zi inainte de a muri. Eu ma intorceam acasa, dumnealui iesea in oras. Era acelasi om deschis si plin de verva ca intotdeauna; nimic nu prevedea tragedia de a doua zi. Desi stiam ca este suferind, stiam totodata ca isi tinea boala sub control. Iar problemele din familie, inerente fiecaruia dintre noi, le „gestiona” cu dezinvoltura. Ba chiar isi facea planuri pentru urmatoarele zile, asa ca nici unul dintre noi nu s-ar fi gandit la ceea ce s-a intamplat a doua zi.
  In seara urmatoare, poate chiar dupa-amiaza, inevitabilul pare-se ca si-a spus cuvantul. Implacabil. Ireversibil. Se pare ca destinul i-a oferit o ultima lovitura.
  Astazi l-am vazut din nou la biserica. Acelasi om neschimbat pe care-l stiam dintotdeauna. Parca dormea intins in sicriu, pe masa. Parca m-as fi asteptat sa deschida ochii, sa se ridice zambind si sa ne spuna ca totul a fost o gluma. Somnul ii era rece si imobil.
  Dumnezeu sa-l odihneasca!

 • SABINA 7 ani

  Nu aveti o fotografie ca sa ni-l amintim asa cum il stiam? Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
  Condoleante familiei.

 • Lovrin 7 ani

  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace! A fost un profesor foarte bun, unul dintre profesorii de elita ai Scolii Nr. 7 si poate chiar din Roman! Condoleante familiei!

 • fosta eleva 7 ani

  dumnezeu sa-l aiba in grija si sa-l odihneasca in pace,condoleante famiiei,,,mi-a fost profesor ,,in clasele a 6 a-a 8a ,anii1966-1968,in 1966,a fost primul an cand a venit la scoala nr.7 din roman,,ce functiona pe atunci ,,in corpul ,,B,,al liceului roman-voda de astazi,un profesor,de exceptie,ce isi iubea profesia,si te facea sa inveti si sa indragesti obiectul predat geografia,,,organiza excursii cu elevii de neuitat,,cineva spunea de excursia din bucegi,la care am participat si eu,,si de care imi aduc aminte ,cu placere si dupa atatea ani,,,o mica corectura sotia dansului se numeste nu nina ci nona,tot profesor de geografie,si multi ani a fost directoare la scoala nr.11 roman,,,cu siguranta cei care l-am cunoscut,carora ne-a fost profesor ii vom pastra o frumoasa amintire,,,dumnezeu sa-l odihneasca si sa-i fie tarana usoara.

 • irina barjoveanu 7 ani

  vestea a venit ca un soc…Plang ,departe de Roman,disparitia acestui om deosebit pe care ,eleva fiidu-i in anii ’75-’77, l-am iubit cu acea dragoste inocenta amestecata cu o admiratie profunda…Adoram omul, profesorul si dirigintele Matcovschi.Cine nu-si aminteste de istorisirile sale legate de expeditii in muntii nostri? Va este cunoscuta expresia „porcus turisticus”? Dar de orele de geografie cand te intreba : „stii lectia?” Daca raspundeam cu un DA ferm, spunea:”treci la loc,ai zece.” Facea din geografie cel mai iubit obiect de studiu,pentru ca stia sa captiveze.Era sever? Da, dar severitatea lui era ca si o pastila amara dar care stii ca-ti face bine.Excursiile? Adevarate aventuri cu valoare de amintiri nesterse. Prima mea expeditie -in Bucegi,la Piatra Arsa.Botezul muntelui mi l-a facut chiar dl.diriginte,care m-a aruncat imbracata in Ialomicioara (parca asa se chema paraul )
  Era plin de verva, dinamic, cu initiativa; era un om frumos, cu trasaturi ferme ; era devotat muncii lui ,si chiar daca era uneori ironic, o facea spre binele nostru.
  In sufletul meu de copila de 13 ani ,dar si mai tarziu, peste ani,am iubit trei MARI oameni: tatal meu, Constantin Barjoveanu, actorul Sergiu Nicolaescu si dl diriginte Ioan Matcovschi.Acum sufletul meu este gol,caci nici unul din ei nu mai e printre noi…
  Am depanat aceste amintiri dintr-o dorinta acuta de a vorbi despre el: omul, profesorul si dirigintele Ioan MATCOVSCHI.Dumnezeu sa-l odihneasca !

 • Fost elev 7 ani

  Putini stiu ca d-nul profesor a pregatit zeci de generatii pentru admiterea la ASE, care ani la rand a fost una dintre cele mai dificile din tara.

  D-nul Matcovschi ia cu dansul un record ireal: niciunul dintre elevii pe care i-a pregatit (aproape o suta) nu au ratat admiterea.

  D-zeu sa-l odihneasca!

 • Andra 7 ani

  Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in imparatia cerului! A fost om minunat cum rar intalnim, un profesor de nota 10+. Pe toata perioada scolii, facultatii am incercat sa-l regasesc in diverse persoane… dar… era unic! Imi pare extrem de rau…Dzeu sa-i dea putere si sanatate doamnei! Condoleante familiei!

 • cristinel 7 ani

  Dumnezeu sa-i odihneasca minunatul sau suflet !