Profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu împlinește 88 de ani

Discipolii îl consideră un Patriarh al culturii mușatine. Profesorul romașcan s-a remarcat prin nenumăratele sale scrieri și conferințe care au scos la iveală un spirit strălucit și rafinament cultural.

 

 

Distinsul profesor romașcan Gheorghe A.M. Ciobanu împlinește luni, 25 martie, 88 de ani. O viață bogată și rotundă, împărțită cu generozitate cu mii de elevi, dedicată activității eseistice, împlinită ca mentor, scriitor, pedagof și om al cetății, merite și gesturi pentru care cu toții îi mulțumim. Aniversarea l-a găsit, ca aproape întotdeauna, pregătindu-și discursurile cu care reușește întotdeauna să-și farmece auditoriul. A susținut peste 3.000 de conferințe cu tematici diverse, în Roman, în mediul rural și în numeroase orașe din țară, unele centre culturale de excepție, captivînd întotdeauna atenția auditoriului, fermecîndu-l cu erudite dizertații despre autori și opere, istorie și arhitectură, civilizație și artă. A colaborat cu diferite fundații de cultură din Roman și din toată țara. A ținut, la Universitatea Populară de Științe Sociale, un curs de etică, estetică și sociologie. A primit numeroase distincții, printre care cea de „Cetățean de Onoare al Orașului Roman” (1997) sau „Medalia Jubiliară Eminescu” (2000).

Gheorghe A.M. Ciobanu25032Este autor al cărții „Locul și spiritul”, în care sînt descrise valorile artistice din orașul Roman, al volumului dedicat prietenului de-o viață, „Irimescu, statornicie și zbor”, o analiză a creației sculptorului Ion Irimescu, și al unei ediții de lux sub genericul „Scrieri”, cuprinzînd cinci volume, în care sînt adunate eseuri, analize, exegeze și critici publicate în presa vremii în perioada 1964 – 2004.
Ultimele apariții editoriale care poartă semnătura profesorului Ciobanu, „Mileniul III în cheia sol”, au pus bazele unui nou curent în muzică, ontifonismul, care interpretează muzica pornind de la formule matematice.

„Secretul longevității activității mele nu este chiar un secret. În primul rând, este un dar genetic. Am avut în familie membri care au trecut de suta de ani. În al doilea rând, mi-am tras seva și puterea de la tinerețea cu care am fost mereu înconjurat, de la discipolii mei. Așa am reușit să susțin peste 3.000 de conferințe, să predau 63 de discipline ca profesor, în primul rând pentru că, după război, așa erau timpurile, fiecare profesor preda pentru o școală întreagă. Am reușit să scriu 16 volume care au apărut deja și, la 88 de ani, sper să «mă obrăznicesc» cu apariția altor trei volume”, a spus profesorul Gheorghe A. M. Ciobanu.

 

Idolul elevilor săi

 

Profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu a fost sărbătorit sâmbătă de cei apropiați, la Muzeul de Artă

Profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu a fost sărbătorit, sâmbătă, de cei apropiați, la Muzeul de Artă

„Pentru noi, discipolii săi, distinsul «magister» Gheorghe A.M. Ciobanu, rămâne Profesorul Arhetip, pesonalitate paradigmatică ce confirmă în prezent judecata de valoare a înțeleptului cronicar ce releva «… nasc la Moldova Oameni». Adevărat magician al verbului, ne purta prin complexul labirint al filosofiei cu eleganță socratică, ajutându-ne cu generozitate să descoperim adevăruri fundamentale în hățișurile înșelătoare ale timpului și lumii. Pedagog strălucit, cu logică de matematician și sensibilitate de om al literelor, domnul profesor și-a dăruit altruist comoara spiritului viu, de cultură, tuturor celor dispuși să-l asculte… Și l-au ascultat mulți! A pulverizat mitul negativ conform căruia o personalitate poate fi împlinită doar în toposul unui mare oraș universitar. Din vechiul târg al lui Roman Voievod, căruia i-a sporit aureola prin darul său de spirit, domnul profesor a transmis către patru zări idei subtile, opinii geniale, simțiri profunde, conținute în lucrările eseistice, de interpretare a marilor izvodiri plastice, muzicale, literare, arhitectonice, cinematografice, stabilind adevărate repere de autenticitate artistică. Volumele «Irimescu – statornicie și zbor», «Scrieri», «Locul și spiritul», «Mileniul III pe portativ», «Miorița – mit triadic», demonstrează excepționala capacitate de analiză ontologică și cosmologică, rafinamentul harului de interpretare a substanței culturale a omului de cultură Gheorghe A.M. Ciobanu. Îi dorim fenomenalului Patriarh al culturii mușatine sănătate și vigoare intelectuală și «La mulți ani»”, a spus fosta sa elevă Magdalena Anechitei, profesor la Colegiul Național „Roman- Vodă”.


COMENTARII

WORDPRESS: 3
 • Karina 6 ani

  Frumoaselor cuvinte spuse de d-na prof. Magdalena Anechitei de la colegiul „Roman Voda”, noua fostilor dumneavoastra elevi, indiferent de varsta, permiteti-ne sa asdaugam si sincerul nostru LA MULTI ANI!

 • Horga Mihai 6 ani

  De Mărţişor 25,în 925, a venit pe lume,un OM cu renume pentru noi-romaşcani,mândri că-i
  suntem contemporani.Eseist,publicist,enciclopedist,sufletist,al cuvântului artist,la care apelăm,ne informăm,căutăm…şi găsim bunătate,sinceritate,oferită cu bucurie şi modestie.
  Poate a fost voia Domnului,ca luna cu Ziua Oraşului,să ni-l aducă în dar, în Romanul sexacentenar…LA MULŢI ANI!,aşadar,şi-i mulţumim azi,când îl sărbătorim.
  Al cetăţii brand,să fie prezent,cu noi, în Martie,în tot anul şi pe mai departe…al nostru
  ctitor de carte.Prof.Gh.A.M.Ciobanu!

 • un cetățean 6 ani

  Un profesor deosebit, cu o vastă cultură universală , de o modestie cum rar mai vedem în zilele noastre , generos cu cei din jur, fin observator al evoluției vieții culturale contemporane !
  Tot respectul pentru domnul profesor Ciobanu !
  La mulți ani !

  un absolvent al Colegiul Național “Roman Voda”