Profesorii vor fi şcoliți să nu ia şpagă

Dimensiune text

În fiecare şcoală va exista, din luna septembrie, un consilier de integritate, care va gestiona chestionarele privitoare la riscul de corupţie, distribuite în şcoală. Profesorii vor participa la un curs de formare obligatoriu, cu finanţare europeană, cu noţiuni de drept penal referitoare la infracţiunile care apar în mediul lor. 

Din luna septembrie, timp de o săptămână, profesorii din sistemul preuniversitar vor fi nevoiţi să ia lecţii despre anticorupţie. „Profesorii au obligaţia de a se perfecţiona tot timpul, iar acest curs va fi considerat unul de perfecţionare. Opt ore pe zi, timp de o săptămână,  li se vor preda noţiuni de drept penal, ne referim la infracţiunile care apar în mediul lor, gen abuz în serviciu, neglijenţă, trafic de influenţă, fapte de corupţie, foloase necuvenite, luare şi dare de mită. Cursul va mai explica norme de etică şi bune practici la nivel european şi legislaţie despre achiziţiile publice”, a declarat secretarul general adjunct din Ministerul Educaţiei, Gabriel Ispas.

Aceste cursuri vor avea finanţare europeană şi fac parte din strategia naţională anticorupţie pe care ţara noastră şi-a asumat-o faţă de Uniunea Europeană. Proiectul a fost pilotat deja în 2012 în zona Bucureşti – Ilfov şi Sud Est – Muntenia. În fiecare şcoală, cadre didactice cu probitate profesională vor fi consilieri de etică sau consilieri de integritate, care vor gestiona chestionarele privitoare la riscul de corupţie, distribuite în şcoală.

Potrivit „Metodologiei privind managementul riscurilor de corupţie”, realizată de Ministerul Educaţiei şi publicată în Monitorul Oficial, consilierul de integritate va avea următoarele atribuţii: „Prezintă materialele transmise de către Ministerul Educaţiei cu privire la activitatea de prevenire şi combatere a corupţiei personalului, ţine evidenţa nominală a personalului care participă la activităţile de informare şi de instruire anticorupţie, propune şefului structurii organizarea şi desfăşurarea unor activităţi de instruire, sprijină membrii comisiei în realizarea activităţilor de monitorizare, evaluare/reevaluare a riscurilor ori de realizare a studiilor de caz”.

În cadrul Ministerului Educaţiei se vor constitui comisii al căror scop declarat este prevenirea corupţiei. Pentru identificarea riscurilor de corupţie din interiorul unităţilor de învăţământ, coordonatorii unităţilor de muncă vor completa un chestionar cu 15 întrebări, dintre care redăm câteva: „Au încercat terţii să influenţeze deciziile vreunui angajat al structurii?”, „Conducerea este la curent cu eventuale acuzaţii de corupţie care afectează instituţia, un domeniu specific de activitate, anumite categorii de personal ori chiar angajaţi precis identificabili?”.COMENTARII

WORDPRESS: 0