Profesor amendat cu 2.500 de lei

Profesorii care jignesc elevii sunt pasibili de amenzi de până la 2.500 de lei. Inspectoratul Școlar intenţionează promovarea unor cursuri de formare care să-i ajute pe dascăli să ţină clasa în mână.

Conform noilor prevederi ale Legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, publicată în Monitorul Oficial în 30 septembrie, profesorii care îşi jignesc elevii sau care nu îşi pot stăpâni clasa decât folosind metode făcute celebre de Barbu Ștefănescu Delavrancea în „Domnul Vucea” vor plăti amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei. Elevii au, acum, un cadru legal pentru a reclama abuzurile din sălile de clasă, însă profesorii nu vor fi amendaţi dacă şi-au pus doar o dată elevii să stea, de exemplu, în picioare la oră sau le-au vorbit urât doar o singură dată. Sancţiunile vor fi impuse atunci când se constată că astfel de acţiuni afectează psihologic minorul, îi afectează rezultatele şcolare sau comportamentul în cadrul familiei.

„Această lege scurtează drumul prin care un profesor care foloseşte la ore metode care nu sunt compatibile cu educaţia copiilor poate fi sancţionat, având în vedere că, pentru astfel de incidente, nu existau prevederi legale precise, iar drumul de urmat, de la reclamaţie la o sancţiune concretă, era foarte lung, trecea prin numeroase comisii şi făcea ca, de multe ori, profesorul să scape nepedepsit. Această lege face, practic, din elev, partenerul egal al profesorului la actul educării. Este normal ca elevul să participe la actul formării sale”, a spus inspectorul şcolar general Viorel Stan.

Formarea continuă, singura soluţie

Slaba pregătire a cadrelor didactice pe latura pedagogică reprezintă o lacună pe care o recunosc toţi cei care au legătură cu şcoala, indiferent că sunt profesori, părinţi sau elevi. Profesorii ştiu chimie, matematică sau limba română, dar, atunci când vine vorba să ţină în mână o clasă de cel puţin 20 de elevi, care îşi cunosc drepturile şi care nici nu prea au chef de şcoală, mulţi dintre dascăli nu găsesc soluţia corectă. Incidente mărunte tind să ia amploare şi stăpânirea unei clase ţine mai mult de arta personală decât de cunoştinţe minime pe care dascălii ar trebui să le aibă la intrarea în clasă.

„Sistemul de învăţământ este deficitar la capitolul formării pedagogice. Formarea de resurse umane pe acest segment reprezintă una dintre priorităţile noastre pentru următorii ani. Nu poţi veni, în 2014, cu metode care se foloseau la clasă acum 30 de ani. Este responsabilitatea fiecărui profesor de a se ocupa de formarea sa în acest domeniu, de a-şi face orele atractive”, a mai spus inspectorul şcolar general Viorel Stan.


COMENTARII

WORDPRESS: 6
 • oana 6 ani

  Si cine este acel profesor amendat? este din Roman?

 • sam 6 ani

  si derbedeii care jignesc profesorii ce amenda platesc?

 • se duce de rîpă şcoala! o să mai rămînă-n şcoli femeile de serviciu, la ce turnură periculoasă ia sistemul! mahării care stau în fruntea a ceea ce a mai rămas din sistemul educaţional îşi încasează lefurile, comisioanele din proiecte, plus alte… avantaje (neimpozitabile!) şi aplaudă aberaţiile ministeriabililor, jignind, astfel, şi umilind LA MAXIM şi puţinii dascăli care-şi rup sufletul pentru a nu coborî de tot în bezna buchiselii post-decembriste! mare ruşine!!!

 • Add 6 ani

  Elevii devin ce in ce mai rai… sunt multi factori care partici la acest lucru. Unul din factori este faptul ca li se da prea mult „apa la moara”. Din pacate elevul nu mai are nici o autoritate in fata elevului. Este usor de vorbit din birou, sa dai ordine si sa mergi doar 4 ore se saptamana la ore. Cu durere o spun ca invatamantul este in colaps… subfinantarea invatamantului o sa duca la o scadere drasctica a procesului de invatamant in urmatorii ani. Cu totii o sa avem de suferit… de la copil pana la bunic… de la cel mai tanar pana la cel mai batran.

 • romascan 6 ani

  dar pe golanii,vagabonzii,derbedeii,care se vor elevi,si isi bat joc de profesori,ii jignesc,insulta,ba au fost chiar cazuri din pacate,,,cand profesorii au fost loviti de derbedeii din scoala,,,cine ii amendeaza,cine ii pedepseste,,,ca o scadere de nota la purtare ,,,este o picatura in ocean,adica nimic,,iar profesorul este injosit,umilit,lasat la discretia,golanilor,,domnilor care faceti legile,in tara asta,nu va dati seama ca vor ramane solile goale ,respectiv nimeni nu va mai vrea sa fie profesor in conditiile date…pe ei cine ii va apara.

 • anka 6 ani

  nu e vorba despre niciun profesor, e doar un titlu nu foarte bine gindit de cel/cea care a scris articolul.in conditiile astea ce pirghii ramin profesorului?si pe profesori cine ii apara atunci cind elevii le vorbesc urit?sau cind sunt efectiv agresati, au fost atitea cazuri in oras. s-a dus dracului tot sistemul de invatamint, cu incompetenti pusi politic in functii de conducere in scolile din oras si elevi carora li se da nas.