Prima paginăNeamt

Produse periculoase pe piața nemțeană

Dimensiune text

Verificările efectuate pe parcursul lunii mai de comisarii pentru protecția consumatorilor arată că unele dintre produsele comercializate pe piața nemțeană reprezintă un pericol pentru cei care le achiziționează.

 

Astfel, un control ce a vizat 25 de operatori economici care vindeau jucării a condus la constatarea de multiple abateri de la prevederile legale în ce privește toate aceste magazine, valoarea jucăriilor cu abateri – majoritatea produse în China – fiind de 10.425 de lei, adică aproape jumătate din valoarea totală a jucăriilor verificate. Printre acestea s-au aflat jucării de tip Lego care nu erau însoțite de avertizarea că piesele pot fi înghițite de copii, dar și jucării de tipul „surprize la plic”, sub denumirea comercială „Grenada” sau „Bomb”, la care importatorul marcase sintagma „ajută la îmbogățirea imaginației și creativității copiilor”, contrar prevederilor legale prin care se interzice atribuirea de calități produselor care nu au nici o legătură cu utilitatea rațională a produsului. Comercianții de jucării s-au ales cu 19 avertismente și 11 amenzi contravenționale însumînd 26.000 de lei.

Tot în luna mai, comisarii pentru protecția consumatorilor au aplicat cinci avertismente și șapte amenzi însumînd 14.000 de lei comercianților de băuturi spirtoase, pentru abateri de etichetare, fiind dispusă oprirea temporară de la comercializare a 16.152 de litri de băuturi spirtoase, în valoare de 186.933 de lei.
Ca urmare a controlului efectuat, producătorul a recunoscut greșeala de etichetare a băuturilor spirtoase din gama «Iancu» și s-a angajat să reeticheteze în cel mai scurt timp posibil produsele cu abateri„, a precizat comisarul șef al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, Gelu Moldovanu.

COMENTARII

WORDPRESS: 0