Produse „made in Neamț” pe rafturile marilor retaileri

Ministrul Agriculturii vrea ca fiecare hipermarket să aibă un „colț al produselor românești”. Mai mulți producători din județul Neamț au deja contracte cu hipermarketuri și supermarketuri. Marile magazine vînd deja carne, lactate, fructe, legume, zacuscă și dulceață „made in Neamț”.

 

 

După ce, recent, retailerul francez Carrefour a inaugurat, în unul din magazinele din București, o zonă de comercializare a produselor românești, în cadrul unui parteneriat cu Ministerul Agriculturii, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, și-a anunțat intenția de a convinge reprezentanții lanțurilor de supermarketuri și hipermarketuri să comercializeze produse autohtone.
În timp ce oficialii de la București caută soluții pentru deschiderea unor „colțuri ale produselor românești” în marile magazine, unii dintre producătorii nemțeni și-au croit deja drum spre rafturile retailerilor de renume, care comercializează deja produse „made in Neamț”.

Produsele românești trebuie să fie în centrul atenției, să fie promovate, astfel încît să îi ajute cît mai mult pe producătorii agricoli autohtoni să aibă o piață de desfacere. Lanțurile de hipermarketuri din România reprezintă una din cele mai importante piețe de desfacere pentru produsele românești„, a susținut ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Reprezentanții Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DADR) susțin că discuții privind comercializarea în marile magazine a produselor autohtone se poartă de ani întregi și că mai mulți producători din județul Neamț au reușit să încheie contracte cu acești retaileri.
Retailerilor nu li se poate impune nimic în ce privește alegerea furnizorilor de marfă. Astfel de discuții s-au purtat în ultimii ani și, chiar dacă mulți oficiali de la București s-au zbătut să pună în practică această idee, planul lor s-a dovedit a fi greu de realizat. Totuși, marii retaileri comercializează deja produse provenite de pe piața autohtonă, inclusiv de la producători nemțeni. Volumul produselor autohtone comercializate prin intermediul acestor retaileri va crește în următoarea perioadă, deoarece asociațiile de producători sînt în continuă dezvoltare și extindere. Producătorii din Neamț comercializează deja, prin intermediul supermarketurilor și al hipermarketurilor, lactate, produse din carne, dar și preparate tradiționale din legume și fructe, precum dulceața, ghiveciurile sau zacusca„, a explicat directorul DADR Neamț, Liviu Bumbu.

Printre producătorii nemțeni ale căror mărfuri sînt comercializate de retaileri se numără producătorul de preparate din carne Prodprosper, producători de dulceață și zacuscă din zona Piatra Neamț, precum și asociații de producători din Grumăzești și Păstrăveni.
În plus, 11 unități de procesare a laptelui din județul Neamț au contracte cu retaileri cunoscuți din țară. În luna noiembrie, gospodarii care vor să își construiască propriile depozite de colectare a legumelor și fructelor vor putea depune proiecte în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală, în vederea obținerii de finanțări nerambursabile în acest scop.


COMENTARII

WORDPRESS: 0