Prima paginăActualitateRoman

Procurorul Petru Ionescu va fi înmormântat miercuri

Dimensiune text

Acesta a decedat sâmbătă, 21 februarie. Petru Ionescu a fost unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi magistraţi romaşcani. El a format generaţii de magistraţi, dar şi notari sau avocaţi. În 1997, Petru Ionescu a fost decorat, prin decret prezidenţial, cu Ordinul „Meritul Judiciar”. 

Petru IonescuPetru Ionescu, unul dintre cei mai cunoscuţi procurori romaşcani, va fi condus miercuri, 25 februarie, pe ultimul drum. Acesta a decedat sâmbătă, 21 februarie, iar cei care au vrut să-i aducă un ultim omagiu au putut să o facă la capela din cimitirul „Eternitatea”.

În anul 2012, Petru Ionescu a povestit pentru cititorii Ziarului de Roman care au fost momentele care i-au marcat copilăria şi de ce a ales această profesie. Primele amintiri ale copilului Petru Ionescu au fost legate de ororile celui de-al doilea război mondial – care i-au distrus oraşul natal, Paşcani -, de morţii îngropaţi în şanţuri şi stropiţi cu var pentru a se evita îmbolnăvirea celor rămaşi în viaţă, dar şi de nedreptăţile regimului comunist, pe care le-a trăit de tânăr.

„Am avut contact cu avocaţi şi alte persoane care lucrau în domeniu. Aveam cunoştinţe de familie care erau procurori, vecini care erau avocaţi. Toţi aceşti oameni aveau o ţinută morală de înaltă calitate. Și am cunoscut intelectuali, aşa cum a fost academicianul Constantin Ciopraga, cel care a fost directorul liceului la care am învăţat, care mi-au arătat, prin exemplul personal, principiile după care să mă ghidez în viaţă. Unii dintre intelectuali au fost ridicaţi de acasă de Securitate şi băgaţi la puşcărie, unde au murit. Din tot acest context a venit dorinţa mea de a mă face procuror”, spunea Petru Ionescu.

A văzut, în studenţie, cum oamenii partidului intrau la facultate fără a da examen şi primeau diplomă fără a da pe la cursuri, apoi a simţit presiunea politică în timp ce era procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman. „În dosarele în care erau presiuni pe linie de partid, procurorul-şef Iosif Calustovici nu ne lăsa pe noi, ceilalţi procurori, să ne ducem în instanţă, se ducea el. Un caz mai aparte l-am avut în anii ’69 – ’70. Am primit, atunci, un dosar în care gestionarul ospătăriei din Roman era acuzat de sustragerea unor sume de bani. Securitatea i-a făcut un control şi i-a găsit îngropată o sumă mare de bani, aproape 400.000 lei. Securitatea susţinea că gestionarul, care era evreu, ar fi sustras banii din gestiune cu intenţia de a-i trimite în Israel. În dosar, care era voluminos, erau ataşate şi scrisori pe care le primea sau le trimitea gestionarul în Israel. În acele scrisori apărea foarte des cuvîntul «portocală». Era clar un mesaj codificat, dar, în lipsa altor dovezi, nu am putut să-l arestez preventiv, aşa cum mi se ceruse, şi am trimis dosarul spre reexaminare, la Miliţie. Din cauza deciziei mele, eu şi procurorul Calustovici am fost chemaţi de prim-secretar, să ni se facă morală. Am fost luat de la uşă, pe un ton autoritar, de el şi de şeful Securităţii, dar le-am explicat de ce nu l-am arestat”.

Petru IonescuNumele procurorului Ionescu este şi pe un dosar rezolvat prin dispoziţie de la Nicolae Ceauşescu, după ce comitetul municipal de partid blocase ancheta. Era vorba de accidente de muncă produse la fabrica de zahăr şi soldate cu decesul a trei persoane şi rănirea unui al patrulea muncitor, iar cei care deţineau puterea pe plan local nu au aprobat trimiterea în judecată a celor vinovaţi pentru nerespectarea normelor de protecţie a muncii.

Petru Ionescu a devenit procuror în 1963 şi a ieşit la pensie în 2005. În 1997, Petru Ionescu a fost decorat, prin decret prezidenţial, cu Ordinul „Meritul Judiciar”, clasa I, iar în 2005, la pensionare, a primit o scrisoare de felicitare din partea preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii.

Printre cei care au învăţat meserie de la Petru Ionescu se numără notarul Luminiţa Tănase, procurorul Dumitru Tănase, avocaţii Rodica Comisu, Constantin Agape sau Dumitru Răţoi, fost consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

Drum bun spre veșnicie, domnule procuror!

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • corina 6 ani

    Imi pare tare rau pentru domnul procuror ar fi putut sa mai bucure multi ani nepotii.L-am cunoscut prin intermediul sotiei dumnealui(am fost college)si inca de atunci mi-a lasat frumoasa impresie de om cu coloana vertebrala cum foarte rar gasesti in zilele noastre.Drum bun domnule procuror iar dumnezeu sa va fie alaturi in drumul dumneavoastra spre vesnica lumina.Condoleante familiei iar noi ,fam.Iamandi il vom aminti pe domnul procuror in rugaciunile noastre.Dumnezeu sa-l ierte