Proces pentru dale plătite și neprimite

Dimensiune text

Curtea de Conturi a efectuat un control la Primăria Boghicea și a descoperit mai multe nereguli. Ulterior efectuării acestui control, Primăria Boghicea a dat în judecată firma E85 Impex Roman pentru recuperarea unui prejudiciu de 120.045,42 lei. Primul termen al procesului va fi săptămîna viitoare.

 

 

Administrația locală din Boghicea a dat firma romașcană în judecată după ce, în perioada 6 ianuarie – 6 februarie 2011, Curtea de Conturi a efectuat un control la primărie și a descoperit mai multe nereguli.

Conform raportului Curții de Conturi, prejudiciul total găsit în urma controlului, care a vizat activitatea din 2010 a administrației locale, a fost de 142.000 lei.

Cea mai mare sumă pe care Primăria Boghicea trebuie să o recupereze este de la firma E85 Impex. Situația datează din anul 2007, conform afirmațiilor actualului edil al comunei. „În 2007, primarul de atunci a dat comandă pentru 300 de dale de beton, pentru podețele din comună. Dimensiunea unei dale ar fi trebuit să fie de 50 cm x 80 cm, iar livrarea dalelor, care au fost plătite integral de primărie, ar fi trebuit făcută pînă la data de 31 decembrie 2007„, povestește Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea.

Doar că dalele nu au mai ajuns la Boghicea în 2007. În anul 2008, firma E85 Impex solicita Primăriei Boghicea modificarea dimensiunilor dalelor. „Ne-au sugerat să facă dale mai mari, pentru că sînt mai greu de furat. Ideea nu mi s-a părut rea și am acceptat-o. Prin urmare, în 2009, firma ne-a furnizat dalele la noile dimensiuni„, a spus primarul Mihai.

La controlul efectuat, experții Curții de Conturi au considerat că firma E85 Impex a luat banii de la Primăria Boghicea în 2007, fără a respecta contractul. Reprezentanții Curții de Conturi au ajuns a concluzia că firma nu a fabricat dalele așa cum ar fi trebuit, astfel că a putut cere redimensionarea lor un an mai tîrziu. „Chiar dacă dalele trimise de E85 în 2009 nu au fost plătite, fiind trecute în contul celor comandate în 2007, noi a trebuit să dăm în judecată firma, pentru nerespectarea contractului. E ca și cum firma ar fi luat bani ca împrumut de la primărie în 2007. Suma de 120.045,42 lei reprezintă contravaloarea celor 300 de dale la dimensiunea inițială, plus penalități. Primul termen al procesului va avea loc zilele următoare„, a completat primarul Eugen Mihai.

 

 

La Boghicea, Curtea de Conturi a mai descoperit și alte nereguli, pe care reprezentanții administrației publice locale au trebuit să le corecteze. Spre exemplu, Primăria a plătit suma de 7.668 lei unei firme IT din Piatra-Neamț pentru realizarea bilanțurilor anuale, operațiune care revine în sarcina contabililor primăriei, plătind pentru acest lucru de la bugetul de stat. Ulterior controlului, Primăria a recuperat suma de la firma în cauză.

Curtea de Conturi a României a făcut publice rapoartele controalelor efectuate în perioada februarie – aprilie 2011, referitoare la activitatea unităților administrativ-teritoriale în anul 2010. Din totalul administrațiilor locale din județul Neamț, anul trecut au fost verificate 32 de entități. Astfel, experții Curții de Conturi au verificat activitatea Consiliului Județean Neamț, a Primăriei Roman, a Primăriei Piatra Neamț, a Primăriei Roznov, a altor 26 de primării rurale și a două societăți comerciale de interes local.COMENTARII

WORDPRESS: 0