Proceduri simplificate pentru ieşirea din ţară a minorilor

Proceduri simplificate pentru ieşirea din ţară a minorilor

Ucenicia în hoție începe de la o vîrstă fragedă
O mamă cu patru copii are nevoie de ajutorul nostru
Minorii care comit fapte penale sunt pasați între instituții

 

minori-politia-de-frontieraÎncepând cu data de 6 octombrie, Poliţia de Frontieră Română pune în aplicare noile reglementări privind condiţiile de ieşire din România ale cetăţenilor români minori, ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 169/2016, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005, privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate.

Astfel, din punct de vedere al atribuţiilor Poliţiei de Frontieră, principala modificare este introducerea, la articolul 30 din lege, a alineatului (61), care prevede că în cazul minorilor, cetăţeni români cu domiciliul/reşedinţa în străinătate, care se deplasează însoţiţi în statul în care au domiciliul/reşedinţa, nu mai este necesară prezentarea declaraţiei părinţilor/tutorilor la ieşirea din România. Dovada domiciliului sau a reşedinţei în străinătate se face cu documente oficiale care atesta acest fapt. Legea 248/2005, în forma iniţială, nu prevedea posibilitatea ca minorul cu domiciliul/reşedinţa în străinătate să părăsească România în lipsa acordului  părintelui/părinţilor/reprezentantului legal.

Poliţia de Frontieră atrage atenţia că, în situaţia în care minorul respectiv călătoreşte în altă ţară decât în cea în care îşi are domiciliul sau reşedinţa, însoţit de către un părinte sau un alt însoţitor major, actul normativ menţine în continuarea necesitatea ca părintele/părinţii/reprezentantul legal să îşi dea acordul cu privire la călătoria minorului. Respectivul acord este materializat într-o declaraţie care are forma şi conţinutul stabilite de lege.

A doua modificare majoră pe care o vizează actul normativ este faptul că valabilitatea declaraţiei date de către părinte/părinţi/reprezentantul legal pentru ieşirea din România a unui cetăţean român minor poate fi maximum 3 ani. Potrivit formei iniţiale, era obligatorie o declaraţie autentificată pentru fiecare ieşire din România a minorilor, care trebuia să cuprindă statul sau statele de destinaţie, data plecării şi data sosirii din călătorie.

De asemenea, se elimină obligativitatea menţionării scopului deplasării şi a rutei din cuprinsul declaraţiei notariale privind acordul părintelui pentru efectuarea călătoriei în străinătate de către minor, însoţit de o altă persoană.

„Totodată, reamintim că rămân în vigoare celelalte condiţii prevăzute de Legea 248/2005 privind călătoria cetăţenilor români minori în străinătate şi a normelor metodologice de aplicare a acesteia, în sensul că aceştia pot ieşi din ţară în aceleaşi condiţii ca şi persoanele adulte, în baza unui document de călătorie valabil – paşaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani)/carte de identitate electronica – numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră şi cu acordul părinţilor. De asemenea, reamintim că însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii, trebuie să prezinte la controlul de frontieră şi extrasul de cazier judiciar”, precizează un comunicat al Poliţiei de Frontieră.

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!