Prima paginăSocial

Probleme cu banii în Învățământ. „Noi de ce nu ieșim în stradă ca sindicaliștii din Sănătate?”

Probleme cu banii în Învățământ. „Noi de ce nu ieșim în stradă ca sindicaliștii din Sănătate?”

Dimensiune text

 

 

Sindicaliști din Educație și directori ai unor unități de învățământ s-au reunit joi, 10 mai, la Roman, pentru a discuta, alături de reprezentanții mass-media, despre problemele din sistem, pe fondul lipsei fondurilor necesare funcționării școlilor, acutizate în ultimii ani după implementarea finanțării conform costului standard per elev.

În Aula „Garabet Ibrăileanu” a Colegiului Național „Roman-Vodă”, liderii de sindicat au expus problemele, au răspuns întrebărilor celor prezenți și au propus soluții pentru ieșirea din criza prelungită din Educație. Nu au lipsit nici acuzele, mai mult sau mai puțin voalate, aduse membrilor sau liderilor de sindicat pentru gestionarea mișcărilor sindicale din ultima perioadă, dar nici amenințările cu demisia a unora dintre directori, în lipsa găsirii unei soluții de la nivel central.

Gabriel Ploscă, președintele Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învățământ și Cercetare Științifică din Neamț, a prezentat situația școlilor din Neamț, aflate an de an într-o subfinanțare cronică, doar 10-12 dintre unitățile din învățământ ale județului reușind să se încadreze în sumele alocate, și că astfel de probleme se întâlnesc în 35 dintre județele țării. Mai mult, asigurarea salariilor lucrătorilor din învățământ s-a complicat în ultimele luni, în condițiile în care, pentru cele mai multe dintre școli, banii abia ajung pentru asigurarea sumelor nete, nu și pentru achitarea contribuțiilor către stat.

„Așa s-a întâmplat mereu în ultimii ani. Mereu am așteptat rectificări bugetare. Nu s-a întâmplat să nu ne primim banii, o știm cu toții, dar de ce trebuie de fiecare dată să stăm cu frica în sân că s-ar putea să nu primim banii? Sau o să primim, dar nu suficienți și nu o să mai avem cum să achităm contribuțiile la stat, ceea ce este foarte grav, pentru că acest lucru atrage pedepse penale pentru ordonatorii de credite”, a afirmat, între altele, Gabriel Ploscă.

Demisii, disponibilizări, politică

Unii directori de școli au prezentat situația specifică a unităților lor de învățământ și a problemelor cu care se confruntă. Dintre aceștia, Luminița Boloca, directorul Școlii „Calistrat Hogaș” din Roman, și Mihaela Tanovici, directorul Colegiului Național „Roman-Vodă”, au avertizat că nu vor accepta să fie puse în situația de a răspunde penal pentru decizii luate la București și că nu vor ezita în a-și prezenta demisia în cazul în care situația finanțării școlilor nu se va modifica.

Liderii mișcării sindicale din Neamț nu au scăpat reproșurilor privind gestionarea situației, aduse de unii dintre membrii de sindicat prezenți: „Unde este demnitatea noastră? Nu am văzut niciun lider sau inspector să-și dea demisia? De ce nu ieșim în stradă?”. Nu au lipsit comparațiile cu sindicaliștii din Sănătate și Asistență Socială, care au ajuns la o soluție mulțumitoare după discuțiile cu decidenții din Guvern, după declanșarea grevei de avertisment și amenințarea cu declanșarea grevei generale: „Noi de ce nu putem? Dacă nu se iese în stradă și nu oprim învățământul, acest lucru se va întâmpla în continuare”. Pe de altă parte, au existat voci care au afirmat că în rândul angajaților din învățământ lipsește unitatea și că mulți acceptă situația pentru a încasa banii care există, temându-se să ia o decizie în sprijinul unei mișcări de protest.

Cei prezenți au căzut de acord că situația actuală nu poate continua, că disponibilizarea unei părți a personalului sau angajarea de cadre didactice „mai ieftine” nu pot reprezenta soluții și că este necesară renunțarea la finanțarea conform costului standard per elev, considerată inechitabilă. „Sigur că niște criterii de repartizare a bugetului trebuie să existe, dar să fie unele realiste, nu fanteziste”, a afirmat Gabriel Ploscă. În perioada imediat următoare vor urma analize ale situațiilor din fiecare unitate de învățământ din județ care vor fi centralizate de sindicaliști. De asemenea, se va apela și la parlamentarii de Neamț, pentru a prezenta situația și a obține soluții de la decidenții politici de la București.

 

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 9
 • Profesor 3 ani

  Excursii, plimbari, ….. de ce sa iesim in strada??? Nu o sa vedeti nici un lider de sindicat din invatamant indemnand la protest. Sa isi piarda ei locurile caldute?????

 • alex vas 3 ani

  Va comparati cu medicii???Gresit,lucrati 18 ore pe sapt,aveti macar 4 luni vacante pe an,din pacate invatamantul e vai de el,vezi teste nationale,bacalaureat,etc.As mai taia din salariile pe care le luati,v-as plati dupa rezultate.Ati vazut notele la simularea de bac?Un exemplu,liceul trei,cati au luat peste 5 la matematica?jenant,si nu va ganditi decat la bani!!!Si ca sa nu avem vorbe,nu lucrez in sanatate,armata,etc,nu sunt bugetar…dar voi chiar sunteti degeaba!Vreti sa faceti ceva,faceti,nu,nu!!!Si vai de cei care termina,ii treceti clasa doar ca sa dati bine la statistica!!!Jenant,de asta e promovabilitatea cum e…la bac,ca in rest e ok,va scoateti!!!

  • Dan 3 ani

   Nu generaliza. Sunt profesori , nu vrăjitori. Atât material au, atât scot. Fluxul de cretini rezultați din nepăsarea si/sau lipsa de educatie a parintilor e din ce in ce mai mare. De ce transferam responsabilitatea doar la profesori? Ha-ha, sa scoată destept cu bacalaureat dintr-un cretin e ca si cum ai incerca sa mergi pe jos pana pe luna. Succes!
   Prefer să le crească salariile si sa renunte la idiotenia cu scoala de acasă (meditatii pe bani grei) în locul celei din instituție. Ca asta e o mare hoție și jignire adusa educației!!!

  • edu 3 ani

   E ciudat ca desi au atatea avantaje> vacante, puneti ore pe saptamana, nu prea se inghesuie lumea sa lucreze in invatamant. Pare un domeniu destul de atractiv de la distanta. Hai o luna sa lucrezi in invatamant, la liceul 3, si apoi comenteaza.
   Educatia se face in parteneriat elev- profesor – parinte. Nu reprosa numai unui strain (profesorul) ceea ce parintii nu reusesc sa faca.
   Te-ai uitat pe listele de la admitere la liceul 3? Ai vazxut cu ce note intra? Despre promovabilitatea la bac: faci parte din seria in care 99% luau bacul? De ce ar tb sa ia toti bacalaureatul? De ce trebuie sa faca elevii liceul?

   • Da ,din pacate asa este,,,dar nu mai sunt profesorii de alta data,nici parintii de alta data ,iar despre elevi ce sa mai vorbim?ii preocupa din ce in ce mai putin scoala,acum altele sunt prioritatile lor,fapt observat din rezultatele de la evaluari si bac.,,,iar profesorii interesati numai de bani.Nu profesez nici in invatamant,nici sanatate,dar munca ,responsabilitatea din sanatate nu se compara cu cea din invatamant si cu multe altele,,,,si nu-i inteleg si nici nu sunt de acord cu ,,protestele,,din sanatate,au acum salarii mari,chiar f.foarte mari si vor si sporuri mari,basca mai si un ,,banut si cadouri,,de la pacienti,se cunoaste acest lucru.

 • mihai 3 ani

  Din pacate, pentru viitorul tinerei generatii si pentru cheful de munca al unor educatori, alex vas are 100% dreptate.

 • Tudor 3 ani

  Alex vas 1. Dacă îți zic ca de mâine trebuie sa stai acasă 4 luni cu 75 la sută din salariu ti-ar conveni?
  2. Ce rezultate vrei să obții când vii ca părinte și te certi cu profesorul pe note, că tu îți cunoști copilul și că , vezi tu, nu trebuia să să ii pună 7 ci 10…. așa părinți -asa copii – așa rezultate…
  3. Lucrează tu 18 ore pe săptămână cu 30 de copii în clasa și să te văd ce rezultate obții, fara dotării, cu materiale cumpărate din banii tăi, cu părinți care te cred jenant pentru că vrei să câștigi mai mult decât un șofer la minister…Ce spui, ai face fata? Te-ai scoate?
  Și nu am abordat toate problemele de care se lovesc cei din învățământ, dar, nici nu am cu cine…

 • mihai 3 ani

  1. Piata muncii trebuie sa functioneze si in acest domeniu al educatiei. Cui nu ii convine, poate sa plece. Il astept in mediul privat. 2. De ce puneti problema ca elevii au intrat cu note mici la liceu si din acesti copii nu se mai poate scoate ceva mai bun? Dar la clasele 1-8 nu tot niste profesori ca dvs. i-au invatat? Acestia vor zice cum copii au venit slab pregatiti de la gradinita!? Si, pana la urma, vina este a parintilor, nu-i asa? Dar, atunci, ce nevoie mai avem de scoli si de dvs., profesorii? 3. Cati repetenti ati lasat? Cate exmatriculari pentru absente ati aplicat? 4. Fara o revenire la disciplina si la o scara a valorilor adevarata, invatamantul romanesc se duce definitiv de rapa! Daca elevul puturos vede la scoala ca rezultatul final al sau este acelasi cu al unuia care s-a straduit (amandoi absolva liceul), va alege cumva sa devina un elev harnic? Apoi, va intra in viata cu convingerea ca, la fel ca la scoala, chiulul, lenea si smecheria ii vor asigura succesul sau, oricum, il vor pune pe acelasi nivel cu cel care munceste onest. Periculoase convingeri formati la elevii dvs., dragi cadre didactice care aveti convingerea ca societatea nu va pretuieste destul (inclusiv pe statul de plata)! Parasiti degraba aceasta conceptie egalitarista, de nivelare a masei de elevi la nivelul cel mai de jos! Pretuiti cum se cuvine valoarea si promovati-o! Si incepeti sa analizati tarele societatii cu barna din ochiul dvs.!