Problema cadastrului, discutată de prefect şi primari în videoconferinţa cu vicepremierul Vasile Dîncu

Problema cadastrului, discutată de prefect şi primari în videoconferinţa cu vicepremierul Vasile Dîncu

Apele au făcut pagube de 11 milioane de lei, în judeţul Neamţ
NICULINA DOBRILĂ, ÎNVESTITĂ OFICIAL ÎN FUNCŢIA DE PREFECT AL JUDEŢULUI NEAMŢ
Autorităţile judeţene au cerut sprijinul premierului Cioloş, la întâlnirea de la Iaşi

 

videoconferinta vicepremier Vasile DincuPrefectul judeţului Niculina Dobrilă a participat joi, 28 iulie, la videoconferinţa organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), care a avut ca teme de dezbatere: modificările apărute la Legea nr. 7/1996 a cadastrului şi publicităţii imobiliare, situaţia contractelor de finanţare încheiate sau aflate în procedurile premergătoare din cadrul Programului Naţionale de Dezvoltare Locală aferente şcolilor care nu deţin autorizaţie de funcţionare, alocarea sumelor necesare acoperirii pagubelor produse de inundaţiile recente şi măsurile ce trebuie luate pentru combaterea efectelor secetei. Videoconferinţa a fost susţinută de viceprim-ministru Vasile Dîncu, în urma solicitării premierului Dacian Cioloş în şedinţa de guvern de miercuri.

La videoconferinţă au participat alături de prefect, preşedintele Consiliului Judeţean, primarii unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI), directorul Direcţiei Agricole, precum şi reprezentantul Sistemului Zonal Neamţ de Îmbunătăţiri Funciare.

După încheierea prezentării susţinute de ministrul MDRAP, Vasile Dîncu, prefectul Niculina Dobrilă s-a adresat primarilor solicitându-le implicare pentru finalizarea investiţiilor în şcoli în scopul obţinerii autorizaţiei de funcţionare – acolo unde este cazul, pentru gestionarea corectă şi eficientă a Programului Operaţional de Ajutorare a Persoanelor Defavorizate, precum şi pentru finalizarea în termen a cerinţelor organelor centrale. De asemenea, prefectul a informat că sumele solicitate pentru acoperirea pagubelor produse de inundaţii în perioada mai – iunie 2016 şi aprobate prin hotărâre de Guvern au intrat în conturile primăriilor care au avut obiective de remediat sau de refăcut.

Totodată prefectul a cerut directorului OCPI să intervină cu precizări privind Programul naţional de cadastru şi carte funciară, care se desfăşoară în perioada 2015-2023, în scopul înregistrării gratuite a imobilelor de la nivelul întregii ţări în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară şi eliberării certificatelor pentru înscrierea în cartea funciară a posesorilor ca proprietari şi, după caz, a dezbaterilor succesorale. Astfel, primarii au fost informaţi că au fost elaborate următoarele documente: ghidul primarului, ghidul de alocare bugetară şi achiziţie publică, procedura de alocare a sumelor, specificaţiile tehnice de realizare a lucrărilor de cadastru sistematic,  modelul de contract de finanţare încheiat între OCPI şi primărie (pentru anul 2016, fiecărei unităţi administrativ teritoriale fiindu-i alocată o sumă maximă de 30.000 de euro, în funcţie de lucrări). Totodată s-a stabilit ca, după transmiterea acestor documente către unităţile administrativ teritoriale, în prima jumătate a săptămânii viitoare, să aibă avea loc întâlniri zonale de instruire pe această temă.

„La nivelul judeţului Neamţ, pentru şase primării care au lucrări care se desfăşoară la nivelul întregii unităţi administrativ teritoriale – Grumăzeşti, Bodeşti, Dobreni, Săbăoani, Cordun, Tămăşeni – s-au încheiat deja contracte cadru direct cu Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. În două din cele şase unităţi administrativ-teritoriale – Dobreni şi Săbăoani -, de aproximativ trei luni se lucrează efectiv, fiind încheiate contractele de execuţie, cu termen de finalizare în luna decembrie 2017”, precizează un comunicat al Prefecturii Neamţ.

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!