Probe cu emoții la microcentrala de pe Moldova

Dimensiune text

Proiectul microhidrocentralei de pe Moldova este realizat în proporţie de 80%. Lucrările la această investiţie au fost executate la timp, iar unele chiar în avans. Prin accesarea proiectului în valoare de peste 22,228 milioane de lei se asigură iluminatul pe străzile din Roman anul viitor, în lunile mai – iunie.

Microhidrocentrala de pe râul Moldova este tot mai aproape de a deveni realitate. O etapă importantă a lucrării care se va finaliza în luna mai a anului viitor a ajuns la final, iar marţi au fost probate mecanismele prin care stavilele sunt ridicate sau coborâte, în funcţie de nivelul apei. Cu această ocazie, primarul municipiului Roman şi o echipă din cadrul Primăriei au vizitat şantierul, fiind una dintre puţinele situaţii în care în perimetrul șantierului au acces şi persoane neimplicate în executarea lucrărilor.

„Am venit aici să vedem cum funcţionează stavilele microhidrocentralei. Acestea au o parte metalică şi una gonflabilă. Partea metalică este ridicată de partea gonflabilă de dedesubt, atunci când debitul apei este mai mic. Când debitul creşte, stavila se lasă mai jos, pentru a permite apei să treacă. Probele de funcţionare la stavile marchează finalul primei etape a acestui proiect, etapă în care a fost realizată partea de hard, de construcţie. Urmează montarea turbinelor, care este partea de soft, mecanismul central al microhidrocentralei. Până acum, sunt mulţumit de modul în care au decurs lucrările şi vreau să-i felicit pe constructori pentru ceea ce au făcut”, a afirmat Laurenţiu Dan Leoreanu, după ce reprezentanţii societăţii Construcţii Hidrotehnice SA Iaşi au umflat sacii gonflabili, iar stavilele s-au ridicat, asemeni unui geam de mansardă.mhc08

„Va fi o lucrare frumoasă, trainică şi eficientă. Îl felicit pe domnul primar pentru ambiţia de a pune în practică acest proiect. Stadiul lucării este de aproximativ 80%. Anul acesta ne-am propus să finalizăm partea de construcţii, urmând ca, în primele luni din 2014, să montăm turbinele şi, cu asta, să finalizăm lucrarea, să punem microhidrocentrala în funcţiune”, a precizat Bogdan Spătariu, director tehnic la Construcţii Hidrotehnice SA Iaşi.

Cele două turbine care vor fi montate la microhidrocentrală se fabrică în Franţa, termenul de finalizare pentru acestea fiind în luna decembrie. Turbinele vor fi ansamblate în Roman, transportul din Franţa până în România făcându-se pe subansamble. Montarea turbinelor va dura, în condiţii optime, aproximativ două săptămâni, iar reglajele vor fi făcute direct din Franţa, printr-un sistem de operare specific. O turbină va putea „suporta” între patru şi 14,5 metri cubi de apă pe secundă, în condiţiile în care debitul mediu al râului Moldova este de 34 de metri cubi pe secundă. „Chiar şi în condiţii de secetă, microhidrocentrala va produce energie electrică. Energia estimată este de aproximativ 3 GWh într-un an, ceea ce-ar acoperi sigur iluminatul public din oraş, plus instituţiile Primăriei”, a explicat Ovidiu Bojescu, city-managerul municipiului Roman.

mhc07În această perioadă se lucrează la realizarea racordului pentru serviciile interne ale centralei şi la racordul pentru livrarea energiei în sistemul naţional, dar şi la executarea pragului deversor, al cărui rol este acela de a proteja malul stâng al Moldovei în caz de inundaţii.

Finanţarea proiectului microhidrocentralei este asigurată în cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, domeniul de intervenţie 4.2 – „Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi”. Valoarea estimată a proiectului a fost de 22.228.240 de lei, inclusiv TVA. Prin punerea în aplicare a acestui proiect, autorităţile locale estimează beneficii anuale de 2,5 milioane de lei, din producţia de energie electrică.

Zona în care se construieşte microhidrocentrala de pe rîul Moldova poate fi vizionată on-line, prin intermediul unei camere video amplasate în zona punţii dinspre Cotu Vameş şi conectate la Internet, pe site-ul www.romancity.ro .COMENTARII

WORDPRESS: 16
 • FELICIA 7 ani

  Eu cred ca energia produsa va asigura si alte servicii cum ar fi, consumatori casnici si industriali.Dar trebuie luat in calcul si faptul ca tehnoologia ne permite sa beneficiem de energia solara care asigura iluminatul fara a mai construi colosi industriali.Exemplu un panou voltaic de 1/1 m asigura asigura iluminatul pe cca 2 km de strada in ambele sensuri, se aprinde singur si se stinge la fel.Va doresc succes si sa avet parte de toate cele bune.

  • florin 7 ani

   Iluminatul a 2 Km de stada, pe ambele sensuri ,ar insemna ( la un calcul sumar, primitiv ) urmatoarele : pentru o distanta de 25 m intre stilpi, ai nevoie de 80+80= 160 de stilpi. Daca ai pune si cate un bec ” chior” de 100 W, pe fiecare stilp ai avea nevoie de o putere instalata de 160×100= 16000 W, adica 160 kW, o „sarcina” IMPOSIBILA pentru un panou solar de 1m /.1m, care ar putea aprinde cate un bec de 10 W , la fiecare poarta ( cca. 16ooW, cu mare, mare ingaduinta ) . Ti-o spune un inginer electro , deci trebuie sa ma crezi…( Am lasat deoparte faptul ca un bec de 100W pe un stilp de iluminat, ar fi o gluma proasta )

 • ionutasu@yahoo.com 7 ani

  Pentru armonizarea activitatii acestei centrale cu mediul inconjurator energia produsa de aceasta se va vinde la un pret mic in alte judete iar noi vom cumpara energie mai scumpa din alte surse.

  • florin 7 ani

   Energia aceste centrale ( 3 GWh / an= 3000 MWh /an ) este prea mica pentru a permite „exportul” in alte judete. Unde mai pui faptul ca o MHC de aceasta dimensiune ( putere instalata ) nici nu se conecteaza la SEN ( Sistemul Energetic National ) , decat in anumite conditii tehnice foarte stricte.S-ar putea ca aceasta centrala, prin echipamentele ei moderne si cu un sistem de protectii adecvat, sa fie conectata la SEN, dar, in privinta „exportului” de energie, ramane cum am stabilit !

 • sam 7 ani

  felicitari domnilor ! este un lucru bun.dar exista si circotasi .cititi ce poate scrie unul ca ionutasu si te crucesti.

 • catalin 7 ani

  sam ! ionut are dreptate.nu stiu cand iti faci tu cruce dar acum nu este momentul.tu crezi ca de la hidrocentrala asta se trag cabluri pana la stalpii primariei ? nu ! energia asta se vinde ieftin in sistemul nationa ! iar primaria isi plateste energia electrica la eon exact la fel ca tine si ca mine.iar pe factura de la eon ai incluse si certificate verzi.practic noi toti am platit aceasta hidrocentrala deoarece uniunea europeana nu da nimic gratis niciodata.de fapt nimeni nu da nimic gratis.nimic nu este gratis sau nerambursabil.ori ai platit in trecut si nu ti-ai dat seama ori ai sa platesti in viitor tot fara sa relizezi ori platesc unii pentru altii fara sa stie.de fapt stiu dar nu inteleg.nu inteleg exact cum nici tu nu intelegi.uniunea europeana iti da voie sa-ti faci hidrocentrala pe banii tai iar pentru aceasta aprobare ia si ea ceva..cam asta este mecanismul.o escrocherie financiara….tu…fa cruce mereu.

  • florin 7 ani

   Vezi, mai intii, comentariul meu de mai sus si apoi afla ca nu e nevoie de cabluri”pina la „stlpii Primariei” ( care ?! ). Si apoi, spusele tale n-au nici o logica :adica faci un efort financiar ( in afara fondurilor europene) ca sa construiesti centrala, apoi vinzi energia ,ieftin , la e-on, ca s-o cumperi , mai scump, tot de la e-on… E absurd ! Dar asa-i romanul, stie -nu stie subiectul, el isi da cu parerea, ca doar asta-i sportul nostru national preferat !!

   • Dan 7 ani

    Da’ destept mai esti coane Florine, aferim!

   • catalin 7 ani

    da. este absurd.exact cu asta se ocupa uniunea neunitilor.face si legifereaza numai absurditati.

 • grig 7 ani

  e benefica pentru orasul nostru , daca ne gindim ca nu sa facut nimic dupa revolutie , sa speram ca o tina tot asa dl primar cu echipa sa , si sa gaseasca solutii pentru a trage mai multi investitori , poate o sa rasara soarele si la noi in oras, sa ne bucuram de de tot ce se va face, sa lasam ceva in urma , sa ne gindim ca m-ai sunt si oameni cu suflet care vor cu adevarat sa lase ceva in urma, circotasi au fost , si vor fi tot timpul se gaseste cite cineva sa comenteze, important este ca se vede ceva in urma, se misca ceva.mult succes in continuare.

 • catalin 7 ani

  grig singurul lucru care se misca si se va misca este raul moldova.

 • marius 7 ani

  FRATILOR, VOM AVEA ENERGIE GRATIS SI O VOM DUCE CA IN POVESTI!!!!

 • un cetățean 7 ani

  Dacă această microhidrocentrală va asigura energia necesară ilumintalui public și instituțiilor primăriei, atunci este benefică pentru noi toți romașcanii și chiar consider că s-a realizat un lucru bun . Nu se va mai plati din bugetul primarei , energia pentru iluminat public și cea necesara instituției. Pot rămâne bani în plus pentru altele : reabilitare scoli, curățenia orașului…. Cred că proiectele bune, ce aduc beneficii comunității, nu trebuie să aibă culoare politică și ar trebui apreciate și ar trebui să constituie un exemplu pentru realizarea altor proiecte . Sunt unul dintre cei care am fost sceptic în privința realizării acestui proiect, dar văd că este apoape de finalizare .Voi vedea ce beneficii va aduce această microhidrocentrală, în mod concret, romașcanilor .

 • Adrian Popescu 7 ani

  Sunt mandru ca lucrarile sunt in grafic!
  Mentionez ca am lucrat la acest proiect in calitate de proiectant si echipamentele folosite in aceasta microhidrocentrala sunt folosite in premiera la noi in tara (prima turbina tip VLH si prima stabila clapeta cu actionare pneumatica). Astept PIF-ul cu nerabdare

 • Adrian Popescu 7 ani

  Nu pot decat sa ma bucur ca proiectul a ajuns la 80% grad de realizare.
  Echipamentele folosite pentru acest amplasament sunt de ultima generatie si folosite in premiera in tara noastra. Abia astept punerea in functiune (PIF)