Prima paginăSocialReligie

„Prin beatificarea episcopului Anton Durcovici se aprinde încă o stea pe bolta cerească a martirilor lui Cristos”

Dimensiune text

Aprecierea a fost făcută de cardinalul Angelo Amato, care a citit decretul de beatificare semnat de Sfântul Părinte papa Francisc. La eveniment au participat peste 23.000 de pelerini, 500 de preoţi, 700 de ministranţi, politicieni, autorităţi civile şi înalte feţe bisericeşti.

Liturghia de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici, care a avut loc sâmbătă, a strâns pe stadionul din Iaşi peste 23.000 de pelerini din Moldova, Muntenia, Transilvania, dar şi din alte ţări (Austria, Germania, Italia, Spania, Polonia sau Ungaria). Cu trenul special au venit peste 2.500 de persoane.

Participanţii au primit la intrarea pe stadion apă, o broşură cu Liturghia, eşarfe, insigne şi şepci pentru soare. Au fost prezenţi două sute de tineri voluntari, care au ajutat la buna desfăşurare a celebrării.

beatificare2Sâmbătă, la cererea PS Petru Gherghel, cardinalul Angelo Amato, prefect al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, trimisul papei de la Vatican special pentru acest moment, a citit decretul de beatificare semnat de Sfântul Părinte papa Francisc. Relicva fericitului martir (o parte din testamentul său) a fost însoţită la altar de o strănepoată de-a episcopului, Ingrid Gall, de o parte, şi de Eduard Lisacovschi, fostul ministrant al lui Anton Durcovici, de cealaltă parte.

În mesajul său, cardinalul Angelo Amato, după ce a arătat că biserica a fost mereu persecutată şi că cei persecutaţi „au învins monstrul răului prin iertare, răspunzând la ură cu iubire”, a vorbit despre personalitatea noului fericit, prin exemple luate din viaţa episcopului martir. Papa Francisc îl numeşte „păstor plin de zel, apostol al adoraţiei euharistice şi mărturisitor eroic al comuniunii cu scaunul lui Petru”. „Prin beatificarea episcopului Anton Durcovici se aprinde încă o stea pe bolta cerească a martirilor lui Cristos”, a spus cardinalul.

La eveniment au fost prezenţi premierul Victor Ponta, soţia sa, Daciana Sârbu, vicepremierul Liviu Dragnea, primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, şeful Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, precum şi prefectul de Iaşi Romeo Olteanu. Printre invitaţii de marcă a fost şi senatorul romaşcan Ioan Chelaru, împreună cu soţia, medic Doina Chelaru.

La final, PS Petru Gherghel a mulţumit episcopilor, preoţilor, credincioşilor din ţară şi din străinătate, autorităţilor civile şi celor care au contribuit la buna desfăşurare a evenimentului. A mulţumit, de asemenea, şi ÎPS Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, prezent la sărbătoare.

COMENTARII

WORDPRESS: 0