Primarul Lucian Micu: „Sâmbătă, de Ora Pământului, să îndreptăm gânduri bune și rugăciuni către cei din «primele linii»”

Primarul Lucian Micu: „Sâmbătă, de Ora Pământului, să îndreptăm gânduri bune și rugăciuni către cei din «primele linii»”

Dimensiune text

 

În fiecare an, în ultima sâmbătă din luna martie, milioane de oameni, instituții și companii sting luminile timp de o oră, alăturându-se celui mai mare eveniment de mediu din istorie: Earth Hour. Și Romanul se alătură acestei inițiative. Primăria municipiului Roman nu va mai organiza alte evenimente publice, ca în anii anteriori, însă îi îndeamnă pe romașcani ca sâmbătă, 28 martie, între orele 20.30 și 21.30, să stingă luminile, pentru a trage un semnal de alarmă asupra nevoii ca, mai ales în aceste timpuri, să protejăm Pământul și, în același timp, omenirea, transmit reprezentanții Primăriei Roman.

„Mâine, pe 28 martie, ar fi trebuit să sărbătorim Ora Pământului, să organizăm tot felul de evenimente la Statuia lui Roman-Vodă Mușat, să facem un tur ciclist al orașului, dar nu este momentul. Putem sărbători Ora Pământului de acasă, în siguranță, alături de cei dragi. Dacă, între orele 20.30 și 21.30, stingem lumina și renunțăm la electrocasnicele neimportante sărbătorim Ora Pământului, protejăm Planeta. Dacă stăm acasă, ne protejăm și pe noi, și pe cei dragi! Asta trebuie să facem în perioada următoare și nu doar o oră pe zi, ci mai tot timpul, pentru ca apoi să avem cu adevărat tot timpul dintr-o viață să ne bucurăm de traiul pe Pământ!

Dacă tot facem o pauză de la tehnologie, haideți în această oră să ne îndreptăm gândurile bune și rugăciunile către cei care nu au timp să stea acasă, deși cred că ei și-ar dori mai degrabă asta decât să fie în «primele linii». Să le mulțumim, măcar în gând, cadrelor medicale – indiferent de rang, celor care lucrează în brutării sau în alimentația publică, vânzătorilor din comerțul cu produse alimentare, farmaciștilor – din farmaciile umane sau veterinare, cadrelor medicale veterinare care au grijă de animalele noastre de companie, oamenilor de la salubritate, șoferilor de pe taxiuri, femeilor de serviciu care fac curat în spațiile prin care noi mergem și tuturor celor pe care îi cunoaștem și care, nu au de ales, trebuie să iasă din casă pentru a merge la muncă. Ei sigur și-ar dori să stea acasă, dar nu pot, pentru că se gândesc la binele nostru, al celorlalți cărora ni se cere doar să nu ieșim din case! Să nu-i uităm pe cei bătrâni sau fără putere și să-i ajutăm! Planeta se face bine prin responsabilitatea fiecăruia dintre noi!”, a transmis primarul Lucian Micu.

Conform paginii oficiale a evenimentului – www.ora-pamantului.ro –, mai mulți artiști din România se alătură mișcării internaționale, pentru a îi ajuta pe cei de acasă în această perioadă să se simtă mai puțin izolați. Fie că citesc, cântă sau organizează vizionarea unui film, mesajul lor este același: indiferent de granițe geografice, de fus orar, de distanțarea socială, nu suntem singuri – nici acum, nici atunci când luptăm pentru protejarea naturii.

Astfel, odată cu stingerea luminii de la ora 20:30, timp de o oră, WWF-România îndeamnă românii să se conecteze online alături de artiștii care vor transmite de acasă. Aceștia vor putea fi urmăriți atât pe pagina de Facebook WWF-România, cât și pe paginile proprii.

De la ora 20:00, Monica Davidescu citește pentru cei mici „Galileo Galilei. Colecția Micii eroi”, iar de la 20:30, citim împreună, la lumânare, „Miracolul vieții pe Pământ. Povestea evoluției” (de la Editura Litera).

De la 20:30 are premieră documentarul „Parcurile americane” (52’), o călătorie prin 11 parcuri naționale americane prin care Dan Dinu și Cosmin Dumitrache prezintă cum a început conservarea naturii în SUA și ce putem învăța de la ariile lor protejate.

Tot de la 20:30, Dora Gaitanovici, una dintre cei patru finaliști de la Vocea României, va cânta live, un recital-surpriză. Dora Gaitanovici are deja în palmares zeci de trofee naționale, studiază pian, saxofon, canto și este pasionată de jazz, blues, rock sau de muzica clasică. În prezent, Dora este studentă în cadrul Universității de Muzică din București.

Iar de la 21:00, Rockabella transmit un show live direct din sufragerie, cu piese cunoscute și cel mai nou single, „Arată-te”. În noul lor album, Rockabella explorează ideea vulnerabilității ca act de curaj, ca poartă spre conexiune.

De asemenea, oamenii își pot adăuga vocea pe platforma Vocea ta, pentru Planetă, pentru a solicita liderilor mondiali un acord prin care protejează și refac natura până în 2030 – protejând cel puțin 30 % din spațiile naturale și gestionarea durabilă a celorlalte, limitând în același timp încălzirea globală la 1,5 °C.

 

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • mama omida 4 luni

    [Acest comentariu a fost moderat din cauza limbajului considerat vulgar sau jignitor.]