HomeRoman

Primarul Leoreanu, la primul cincinal

Bilanțul făcut de Laurențiu Dan Leoreanu la un an de la alegerea lui în cel de-al doilea mandat este unul pozitiv. Cele mai mari investiții și de cea mai mare valoare s-au făcut în primul mandat al alesului local.

 

Foto: Perete neîncăpător pentru diplomele primite

 

La un an de când a câștigat din nou încrederea romașcanilor și la cinci ani de la prima zi ca primar al municipiului Roman, Laurențiu Dan Leoreanu se consideră un om împlinit. Pe lângă proiectele pe care a reușit să le implementeze în oraș – datorită unui lobby susținut, dar și a conjucturii politice favorabile în primul său mandat -, primarul Leoreanu spune că a făcut o bună echipă cu toți colaboratorii, are zilnic bucuria recunoașterii muncii sale din partea romașcanilor, dar și confirmări peste ani ale acestor reușite prin zecile de premii primite, multe dintre diplome făcând parte din decorul biroului primarului.

 

Premiile sunt vârful aisbergului

 

„Am primit multe premii: șapte premii la nivel național, zece la nivel județean, iar cele din partea unor instituții, de bună colaborare, sunt în jur de 50”, declară primarul Leoreanu.
A fost considerat „Cel mai bun primar de municipiu din regiunea Nord-Est”, a avut „Cele mai valoroase lucrări de infrastructură la nivel național” și a primit „Distincția de vrednicie din partea Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și a Fundației Episcop Melchisedec”.  Pe un alt perete al biroului se găsește ” Premiul de excelență din 2012 pentru activitatea din primărie”, dar și „Premiul din partea societății de științe matematice din România”, oferit cu ocazia împlinirii a 100 de ani de existență a acestei societăți și a 60 de ani de existență a Societății de Științe Matematice din Roman. Este unul dintre premiile de suflet ale profesorului de matematică Laurențiu Dan Leoreanu.
„O altă diplomă la care țin foarte mult este cea oferită de generalul de brigadă Nicolae Ciucă, comandantul Diviziei a II-a Infanterie „Getica”, pentru sprijinul pe care l-am acordat la buna desfășurare a vizitei în România a delegației militare americane condusă de generalul maior Perrry Smith, șeful Gărzii Naționale a statului Alabama. A fost o vizită cu caracter secret, care a avut loc în primăvara acestui an. Cu această ocazie am primit și medalia Getica”, a mărturisit, în premieră, primarul  Laurențiu Leoreanu.
Toate aceste diplome au în spate o muncă de echipă, după cum recunoaște primarul.

 

Centrul Istoric și microhidrocentrala, succesele primului mandat

 

Începerea lucrăriror la microhidrocentrală

Începerea lucrăriror la microhidrocentrală

Dintre proiectele realizate în ultimii cinci, primarul Romanului spune că foarte mulți romașcani apreciază refacerea centrului istoric Ștefan cel Mare, bazinul de înot, Casa Bunicilor – care-a fost vizitată și apreciată de delegații din străinătate -, sistemul de supraveghere și monitorizare video, Casa Pâinii, Casa Copilului. „Planul Integrat de Dezvoltare Urbană a asigurat o amenajare a orașului într-un timp record, deși eu consider că, din punct de vedere logistic, din punct de vedere al mediului de afaceri, toți acești parametri nu au fost pregătiți 100% pentru abordarea unui proiect de o asemenea anvergură, dar cu tenacitate, cu ieșiri pe teren, cu reveniri la unele execuții, sfârșitul lunii ne va găsi cu el finalizat. Am mai primit feedback pozitiv pentru reabilitarea Sălii Sporturilor, a sălii de la Colegiul Tehnic ” Miron Costin”. Am mai reușit reabilitarea unor școli, cum este corpul A de la „Roman Vodă”, Liceul Tehnologic „Vasile Sav”, Școala „Vasile Alecsandri”, Școala „Al. I. Cuza”. Microhidrocentrala a fost un vis, la un moment dat, dar începe să se materializeze, iar sfârșitul anului 2014 sperăm să ne găsească cu această lucrare finalizată”, spune primarul Leoreanu.

 

Fabrica de airbag-uri, „perla coroanei”

 

Microhidrocentrala nu este singurul proiect pe care îl are în desfășurare, la acest moment, administrația locală. Se lucrează la biblioteca „George Radu Melidon”, încep lucrările la ștrand, iar într-un viitor apropiat se intenționează demararea lucrărilor la casa „Sergiu Celibidache” și la corpul B de la Colegiul Tehnic „Petru Poni”.

Prezentarea contractului cu TRW

Prezentarea contractului cu TRW

„Provocarea principală pentru mine în acest mandat, și pentru care am pariat pe mine însumi, este construirea unei unități de producție, a unei fabrici la Roman, ținând cont că, de la Revoluție încoace, niciun primar n-a reușit să aducă un investitor strategic de o asemenea anvergură, mai ales într-un momentul în care, din cauza unei crize acute, în multe orașe ale țării se închid fabrici și firme. Eu am reușit să realizez un debușeu pentru piața forței de muncă din Roman”, mărturisește primarul Leoreanu. Edilul crede că luna iulie va fi una plină: vor fi aduse în țară primele utilaje pentru fabrica de airbaguri, se vor încheia lucrările la prima  hală de producție, vor fi gata birourile și amenajarea uneia dintre sălile centrului de instruire unde vor fi pregătiți viitorii angajați, în cadrul Colegiului Tehnic „Miron Costin”.  Investiția care a început să se deruleze la Roman a ținut doar de o promisiune făcută de reprezentanții investitorului american primarului Leoreanu, existând riscul ca, după doi ani de negocieri, americanii de la TRW să aleagă un alt oraș din Moldova, care dispune și de aeroport. „Nu pot să vă spun cum am reușit să îi determinăm să aleagă Romanul, dar pot să vă spun că totul a fost posibil datorită unei colaborări și a respectului reciproc. Pe de o parte am fost eu și Constantin Ghica – fostul viceprimar al Romanului, cu care am o relație foarte bună, noi am rămas prieteni -, iar, pe de altă parte, reprezentanții TRW în România, cu care noi am avut o relație de suflet, interumană, și mă refer aici la domnii Corneliu Gligor și Florin Brăzdău. Am fost o echipă de patru care am construit, care ne-am ținut de cuvânt, care am dezvoltat”, susține primarul Laurențiu Dan Leoreanu.

 

Acoperișurile de la blocurile ANL vor fi refăcute

 

Realizarea de noi locuri de muncă ar trebui să determine tinerii să rămână în Roman, o altă condiție fiind aceea a obținerii unei locuințe. În ultimii cinci ani, zece blocuri s-au construit în Roman: opt ANL și două de locuințe sociale. „Din păcate, acest proiect al blocurilor ANL a fost gândit la nivelul Agenției și construcția suportă îmbunătățiri. În perioada actuală, ne ocupăm, avem deja o soluție pentru aceste blocuri: în această vară vom scoate la licitație și vom începe, rând pe rând, să facem unele amenajări la  acoperișuri, așa cum ne dorim și noi, dar și cei care locuiesc în ele”, a  declarat Laurențiu Leoreanu. Acesta a precizat că este depusă documentația pentru două subansambluri – unul cu două blocuri, unul cu patru blocuri – și speră ca măcar două blocuri să fie aprobate spre execuție. Deocamdată, finanțarea blocurilor ANL este blocată la nivel național.
Politica este, uneori, un impediment în calea dezvoltării

 

Există și lucruri care nu au mers așa cum ar fi trebuit, politica și divergențele ce derivă din împărțirea puterii și a banilor fiind principalele cauze. „Am un regret fiindcă n-a ieșit atât de repede, pe cât mi-aș fi dorit, partea de canalizare și apă pe cartierele Nicolae Bălcescu și Petru Rareș. Aceste lucrări ar fi trebuit să înceapă până la sfârșitul primului meu mandat. Din cauza unor proceduri foarte greoaie, din cauza unor conflicte inter-instituționale, din cauza unor factori obiectivi, dar și mulți subiectivi, s-a tot amânat. Cred că în această vară vom putea lansa această lucrare, cu o întârziere de un an. Multe alte proiecte importante pentru Roman vor fi începute în 2013: apă și canal în cartierul Nicolae Bălcescu, canalizare în cartierul Petru Rareș, canalizare și apă în cartierul Mihai Viteazu, extensie centură nord-est, modernizarea stației de epurare Roman. Cred că luna iulie va fi un moment de debut pentru toate aceste lucrări. De asemenea, se va înființa o nouă groapă de colectare, selecție și transfer a gunoiului, în nordul orașului, și se va închide groapa de gunoi neconformă, care este din 1954”, precizează primarul Laurențiu Leoreanu.

 

Planuri pentru investiții profitabile

 

O altă problemă la care va trebui să găsească rezolvare șeful administrației locale din Roman se referă la susținerea financiară a investițiilor realizate care nu aduc profit, ci consumă bani din bugetul local. În general, spațiile verzi, sălile de sport, piscina sunt obiective care au nevoie de bani pentru mentenanță. „Orice creștere a nivelului de trai presupune creșterea cheltuielilor. E ca și cum ai avut o mașină, o Dacia, care presupune un anumit consum, un anumit preț la întreținere, la piese, la manoperă. Când îți cumperi un Audi sau un Mercedes, costurile de întreținere sunt altele, piesele au alt preț. De aceea, trebuie căutate resurse. Am gândit și proiecte aducătoare de venit, așa cum este microhidrocentrala, care va susține substanțial iluminatul public, făcându-se o economie la bugetul local”, susține Laurențiu Leoreanu.

Ceea ce își dorește primarul Romanului pentru următorii trei ani este ca lucrurile să intre în normalitate din punct de vedere economic, fiindcă în prima parte a mandatului prioritățile au fost asigurarea salariilor și funcționarea instituțiilor aflate în subordinea Primăriei Roman. Primarul Leoreanu are în vedere atragerea cât mai multor fonduri nerambursabile pentru realizarea de proiecte care să aducă venit, terminarea casei Celibidache și a celorlalte investiții începute sau care vor începe în viitorul apropiat, dar și reabilitarea unor clădiri cu valoare istorică și arhitecturală din Roman, așa cum este Spitalul Vechi. Noi investiții, noi lucrări, multe locuri de muncă și bani la bugetul local, așa sună viitorul Romanului în agenda curentă a primarului Leoreanu. Iar fața înfrumusețată și îmbunătățită a orașului va schimba și atitudinea romașcanilor, cu mult mai încrezători și mai dedicați originii lor, mai speră Laurențiu Dan Leoreanu.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Articol nou
Articol mai vechi

Comentarii

WORDPRESS: 0