Primarul Leoreanu a primit vizita unei delegații de profesori din străinătate

Dimensiune text

Cadrele didactice sunt implicate într-un proiect iniţiat de Şcoala Gimnazială din Gâdinţi. Acest proiect reuneşte unităţi de învăţământ şi organizaţii din Franţa, Spania, Bulgaria, Danemarca şi România.

Primarul municipiului Roman s-a întâlnit luni, 2 noiembrie, cu o delegaţie de cadre didactice din străinătate care a venit în ţara noastră pentru o reuniune a unui proiect iniţiat de Şcoala Gimnazială din Gâdinţi. Proiectul, intitulat „Today, you imagine the European city of tomorrow – Ideas to build the future” („Să ne imaginăm astăzi oraşul european de mâine – Idei de construire a viitorului”), a fost câştigat în acest an de Școala Gimnazială din Gâdinţi şi are ca scop furnizarea unei educaţii globale pentru mediu, dezbătând teme precum dezvoltarea durabilă, comerţ echitabil, urbanism, sănătate, pace, cetăţenie şi solidaritate internaţională. Proiectul este coordonat de profesor Irina Cătălina Grama, directorul şcolii din Gâdinţi, care a fost şi translator în cadrul întâlnirii.

gadinti 02„Este vorba despre un proiect Erasmus+, în care sunt implicate echipe din Franţa, Spania, Bulgaria, Danemarca şi România, care are şi o componentă legată de oraşele verzi. Municipiul Roman este semnatar al Convenţiei primarilor, semnată în urmă cu două săptămâni la Bruxelles, pentru reducerea noxelor şi a dioxidului de carbon cu 40% până în 2030. Acest document deschide linii de acţiune şi oferă proiecte pe care le putem utiliza în vederea creării de surse de energie verde, spaţii verzi, utilizarea unor resurse neconvenţionale, reabilitarea reţelelor de apă-canal şi gestionarea deşeurilor menajere la nivelul standardelor impuse. În ultimii ani, municipiul Roman a aplicat mai multe astfel de proiecte, unul dintre acestea fiind «Casa Verde», cu aplicarea fondurilor europene pentru utilizarea de resurse neconvenţionale”, a declarat profesor Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

La rândul lor, invitaţii au adresat întrebări primarului Leoreanu şi au împărtăşit din experienţa ţărilor pe care le reprezintă. La final, gazda întâlnirii, primarul Leoreanu, a oferit invitaţilor însemnele municipiului.

Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană şi reuneşte unităţi de învăţământ şi organizaţii din cinci ţări europene: Collège Ernest Perrier de la Bâthie (Ugine, Franţa), Bilingual High School Academicien Lyudmil Stoyanov (Blagoevgrad, Bulgaria), Școala Gimnazială din Gâdinţi (Gâdinţi, România), Institutul Carles Valbona (Camp de les Moreres, Spania), Asociaţiile Le Grand Bivouac şi Caue 73 (Savoy, Franţa) şi o organizaţie nonguvernamentală daneză care a construit şi gestionează un cartier ecologic (Hjortshøj, Danemarca). Elevii vor putea, pe parcursul a trei ani şcolari, să-şi imagineze un oraş virtual care abordează diferite problematici ale dezvoltării durabile, vor vizita şcolile partenere, formându-se ca cetăţeni europeni, îşi vor îmbunătăţi abilităţile lingvistice şi argumentative, limba utilizată în cadrul proiectului fiind engleza. Totodată, vor fi redactate două broşuri – „Noi, tinerii cetăţeni de mâine şi ideile noastre de a construi viitorul” şi un „Ghid pentru o şcoală implicată în dezvoltarea durabilă” – care vor aduna şi rezuma ideile şi metodele dezvoltate prin intermediul proiectului european.


COMENTARII

WORDPRESS: 0