Primăriile vor sprijini clasa pregătitoare

Dimensiune text

Autoritățile locale vor suporta deplasarea copiilor la testarea psihologică, la Roman.

 

 

Conducerile unităților de învățământ din mediul rural spun că nivelul înscrierilor pentru clasa pregătitoare se află în grafic. Din cei 44 de copii care vor păși la școala din Valea Ursului, începând din anul școlar 2013 – 2014, au fost înscriși zece copii. Părinții nu se grăbesc, pentru că prima etapă de înscriere este până la data de 19 aprilie. „Ritmul de înscriere este mai lent, în această perioadă, deoarece este vacanță. Începând de luni, când copiii revin în bănci, vom continua înscrierile”, a spus profesoara Iuliana Spătariu, directorul Liceului Tehnologic din Valea Ursului. Și la Școala Gimnazială din comuna Oniceni, înscrierile se află în toi. „Din cei 58 de copii care vor frecventa obligatoriu clasa pregătitoare, am înscris 24 de copii”, a spus profesorul Dan Vântu, directorul Școlii Gimnaziale din Oniceni.

Conducerile unităților școlare spun că nu au întâmpinat situații de refuz din partea părinților, dimpotrivă. „Părinți ai căror copii au vârste sub șase ani ne solicită înscrierea pentru clasa pregătitoare. Faptul că în școli există condiții bune de desfășurare a activităților, dotare corespunzătoare și supraveghere îi determină pe mulți părinți să-și înscrie copiii. Mulți dintre părinți lucrează cu ziua și nu au cu cine lăsa copiii acasă pe timpul zilei”, a explicat directorul școlii din Oniceni.

Pentru ca micuții cu vârste sub 6 ani să poată fi înscriși în clasa pregătitoare, ei trebuie să aibă avizul unui psiholog. „În acest caz, părinții trebuie să facă o deplasare la un cabinet medical din Roman, pentru obținerea unei adeverințe din care să reiasă că este apt pentru a fi înscris la școală. Deplasarea înseamnă, pentru părinte și copil, o cheltuială totală de 40 de lei dus-întors. Singura soluție este să cerem ajutorul primăriei, pentru a-i putea ajuta pe părinți să facă testarea psihologică a copiilor”, a spus directorul Dan Vântu.

O altă problemă cu care se confruntă școlile rurale este cea a copiilor care nu au frecventat clasa pregătitoare. Ca urmare, acești copii vin direct în clasa I. „Va fi o perioadă dificilă pentru acești copii, pentru că cei care au frecventat clasa pregătitoare știu să scrie și să citească. Din ședințele de informare la care am participat, am înțeles că este ultimul an când mai sunt acceptați copii în clasa I fără să fi parcurs clasa pregătitoare”, a mai spus directorul Școlii Oniceni.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]

[sam_ad id=”130″ codes=”true”]


COMENTARII

WORDPRESS: 0