Primăriile, cornul abundenței pentru firmele de consultanță

Administrațiile publice locale cheltuiesc zeci de mii de lei pentru întocmirea proiectelor.

 

 

Atragerea fondurilor europene este prioritatea zero pentru toate administrațiile publice locale. Lipsa specialiștilor pentru întocmirea acestor proiecte este cel mai mult resimțită în satele din jurul Romanului. Ca urmare, primăriile au apelat, odată ce s-a dat undă verde la fonduri de la Uniunea Europeană, la firme de consultanță în scrierea și implementarea de proiecte. La scurtă vreme după acest moment, primarii din jurul Romanului s-au întrecut în depunerea de proiecte pentru modernizarea comunelor pe care le gestionează, dar și în răbdarea de care trebuie să dea dovadă până când le vor vedea declarate eligibile și finanțabile. Pentru a primi un punctaj mai mare, primarii au fost nevoiți să includă în proiecte și componente sociale – construcții sau modernizări de cămine culturale, centre „after school” -, ceea ce a îngreunat munca specialiștilor. Unii au plătit bani grei pentru fiecare proiect întocmit, alții au pus clauze în contractele încheiate cu firmele de consultanță și vor plăti munca acestora doar dacă proiectul este aprobat și autoritatea locală primește banii europeni.

Întrucât nu are specialiști în domeniu, administrația publică de la Văleni a angajat o firmă de consultanță pentru întocmirea proiectelor comunei. „Conform contractului încheiat cu firma de consultanță, costurile pentru întocmirea proiectelor vor ajunge în conturile acesteia în momentul primirii finanțării. Sumele pe care le datorăm pentru fiecare proiect variază în funcție de valoarea acestuia. Avem două proiecte importante pentru comunitate: introducerea iluminatului stradal cu energie «verde» și asfaltarea unor sectoare de drum în intravilanul localității. Pentru cele două proiecte nu am primit finanțare”, a precizat Dan Relu Grigore, viceprimarul comunei Văleni.

Dacă Primăria Văleni așteaptă finanțarea proiectelor pentru a plăti firma de consultanță, Primăria Bahna a plătit în avans societății care s-a ocupat de întocmirea proiectelor comunei. „Avem câteva proiecte depuse pentru finanțare: alimentare cu apă, amenajare de parcuri, asfaltare de drum comunal și asfaltarea a 6-7 kilometri de drum în extravilan. Pentru realizarea proiectului am angajat o firmă de consultanță din Iași. Un singur proiect ne-a costat mai bine de 30.000 lei”, a precizat Liviu Ploșniță, primarul comunei Bahna.

Și administrația publică locală de la Boghicea a apelat la serviciile unei firme de consultanță pentru realizarea proiectului de alimentare cu apă. „Numai pentru un singur proiect am plătit 5-6.000 euro”, a spus Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea.

Chiar dacă au făcut cheltuieli mari cu firmele de consultanță, primarii spun că proiectele vor putea fi valorificate. „Dacă apare o linie de finanțare, vom reactualiza documentele a căror valabilitate a expirat. Suntem cu câțiva pași înaintea celor care vor depune pentru prima dată un proiect”, a spus primarul comunei Boghicea.

[sam_ad id=”111″ codes=”true”]


COMENTARII

WORDPRESS: 0