Primarii nu au bani de alegeri

Unii primari nu știu cu ce vor achita cheltuielile legate de organizarea și desfășurarea alegerilor. Cea mai gravă situație pare să fie la Stănița.

 

 

Anul acesta, administrațiile locale sînt obligate să asigure fondurile necesare pentru organizarea și desfășurarea alegerilor. Întrucît decizia Guvernului a venit în luna martie, după ce bugetele consiliilor județene și ale primăriilor fuseseră deja aprobate, unii dintre primari își fac griji serioase cu privire la banii de care au nevoie. Primarul comunei Bîra nu are, la acest moment, nici o soluție. „Am avut acei bani, pe care a trebit să-i returnăm. Nu știu cum vom face, chiar nu știu. Vom vedea, pînă la urmă va trebui să plătesc oamenii care fac parte din biroul electoral și din comisii”, a spus Dănuț Petraru.

Primarul comunei Boghicea pare să fi fost ceva mai prevăzător. „Cînd am făcut execuția bugetară, am prevăzut unele sume și pentru alegeri. Cînd este an electoral, e bine să iei măsuri din timp, cel puțin eu așa gîndesc. La noi în comună, cheltuielile cu organizarea alegerilor se ridică la aproximativ 40.000 lei”, a precizat Eugen Mihai.

La fel a procedat și omologul său de la Sagna. „Am prins banii în bugetul de anul acesta. Costul total pentru organizarea alegerilor locale este de 30.000 lei. Zilele trecute a venit și o adresă de la Finanțe, prin care ni se solicita să spunem de ce anume mai avem nevoie pentru alegeri”, a explicat Gheorghe Iacob, primarul comunei Sagna.

În comuna Gîdinți, primarul nu a prevăzut fonduri în buget pentru alegeri, dar are încredere în contabilă. „Nu avem banii necesari, dar vom încadra cheltuielile aferente ca și cheltuieli de personal, pentru a putea plăti oamenii”, a spus Vasile Băbuță, primarul comunei Gîdinți.

O situație dificilă este la Stănița. „Nu ne vom descurca. Pe noi, alegerile ne costă aproximaiv 50.000 lei și, oricum aș încerca, nu am de unde să scot banii aceștia. Și eu și contabila primăriei am făcut diferite calcule, dar nu ne ajung banii”, s-a plîns primarul Laurențiu Bebi Todireanu.

Primarii trebuie să achite din bugetele locale indemnizațiile persoanelor care fac parte din birourile electorale de circumscripție și pentru membrii comisiilor electorale.


COMENTARII

WORDPRESS: 0