Prima paginăPolitica

Primarii cer reorganizarea administrativă a României

Primarii cer reorganizarea administrativă a României

Dimensiune text

 

romania hartaDupă exemple de proastă practică, prin înfiinţarea unor comune care abia fac faţă cheltuielilor cu propriii salariaţi, reorganizarea administrativă pare a fi o soluţie pentru o viziune pe termen lung de dezvoltare a ţării. În fapt, despre reorganizare se vorbeşte mult, dar nu se iau şi măsuri, pentru că, ne place sau nu, această modificare structurală ar elimina multe din posturile actuale ale funcţionarilor statului.

Primarul Laurenţiu Leoreanu, prezent la comitetul director al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), spune că susţine reorganizarea administrativă a României. „Susţin această variantă şi am spus şi la AMR faptul că nu ar trebui să mai fie comună cu mai puţin de 5.000 de locuitori, oraş cu mai puţin de 10.000 de locuitori, municipiu cu mai puţin de 30.000 de locuitori şi judeţ cu mai puţin de 1,5 milioane de locuitori, astfel să devenim şi noi, aşa cum se spune, «în rând cu lumea». Polonia s-a reorganizat de două ori administrativ de la Revoluţie încoace, noi n-am reuşit nici măcar o dată. Sunt ţări mult mai mari ca întindere ca noi, care au câte 10-12 districte sau regiuni, iar la noi, la ora actuală, sunt aproape 50, dacă vorbim de judeţe împreună cu sectoarele Capitalei, ceea ce asigură destul de greu un echilibru financiar”, a precizat primarul Laurenţiu Leoreanu.

Și edilul romaşcan recunoaşte că pentru a duce la bun final un astfel de proiect este nevoie de voinţă politică, iar în ultimul mandat legislativ s-a văzut că această voinţă funcţionează perfect doar când este vorba de privilegiile pe care demnitarii şi le acordă. În acelaşi timp, reorganizarea administrativă presupune şi modificarea Constituţiei, iar despre această temă se vorbeşte asiduu numai înainte de alegeri, după care subiectul este îngropat. Edilul este optimist că, dacă acum s-ar începe modificările legislative şi teritoriale în sensul reorganizării administrative, alegerile din 2020 ar putea fi realizate pe un nou sistem administrativ, cel regional.

 COMENTARII

WORDPRESS: 0