Primăria vrea să dea în judecată Administrația Finanțelor Publice Neamț

Dimensiune text

Administraţia locală va depune acţiune în instanţă împotriva celor care au împărţit sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată (TVA), fiind nemulţumită de modul în care s-au împărţit banii.

primaria 02„Un studiu făcut de specialişti, studiu comandat de Consiliul Judeţean pentru strategia de dezvoltare a judeţului, arată că producţia economică din judeţul Neamţ cea mai mare este a Romanului – 55%. În consecinţă, la un calcul simplist, înseamnă că noi producem 55% din TVA pe care o furnizează judeţul. Prin urmare, din cotele defalcate din TVA, se echilibrează bugetele locale şi se plătesc arieratele. Noi ar fi trebuit să primim, deci, 55% din 8,4 milioane de lei, aproximativ 4,4 milioane de lei. Evident, şi comunele trebuie ajutate, nu trebuia să ne dea nouă toţi banii, dar noi ducem în spate – prin servicii de educaţie, sănătate şi alte servicii pubice – şi comunele din jur. Romanul a fost o bătaie de joc, cu 43.000 de lei, în timp ce comunele au primit sute de mii de lei”, a afirmat primarul Laurenţiu Dan Leoreanu, referitor la suma primită de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Neamţ, din repartizarea sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale.

„Nu vom sta cu mâinile în sân, vom depune o acţiune în instanţa de contencios-administrativ şi, mai departe, vom merge, funcţie de rezultat, şi să depunem o plângere pentru abuz în funcţie. Nu mi se pare corect ca Direcţia Generală de Finanţe să acorde banii în acest mod – ştiu că era o formulă în care intrau suprafaţa localităţii, populaţia, gradul de colectare a taxelor şi impozitelor. Am făcut rost de toată lista cu banii distribuiţi şi o vom anexa şi nu ne vom lăsa. Cel târziu miercuri, documentul va fi depus. Vrem să ştim cum este cu aceste formule, fiindcă nu ni pare un mod corect de împărţire a banilor”, a adăugat edilul.

Acesta a precizat că doar 30% dintre pacienţii Spitalului Municipal de Urgenţă Roman sunt romaşcani şi că doar 35% din elevii de liceu sunt din oraş, restul fiind servicii oferite persoanelor ce provin din localităţile arondate.COMENTARII

WORDPRESS: 0