Primăria Roman face un nou împrumut, pe 20 de ani

Primăria Roman face un nou împrumut, pe 20 de ani

Dimensiune text

 

cnrv roman voda corpbPrimăria Roman face un nou împrumut, de aproape 270.000 de euro, pentru un proiect venit în beneficiul municipiului.

Primăria Roman vrea să contracteze un împrumut, de 1.283.282 lei, cu o maturitate de maximum 20 ani. Faţă de vechile împrumuturi, această contractare se face de la Ministerul Finanţelor Publice (MFP), şi nu la bănci, fiind vorba de un împrumut din venituri din privatizare.

Contractarea împrumutului se face pentru finalizarea proiectului finanţat din fonduri externe nerambursabile „Reabilitarea, modernizarea şi dezvoltarea Colegiului Naţional „Roman Vodă” – Corp B, în vederea îmbunătăţirii calităţii infrastructurii educaţionale”. Primăria îşi asumă, prin acest contract, că – din bugetul local – se va asigura integral plata serviciului anual al datoriei publice locale aferent împrumutului.

Împrumutul este necesar după ce, în noiembrie 2014, au început lucrările la proiectul „Reabilitarea, modernizarea şi dezvoltarea Colegiului Naţional „Roman Vodă” – Corp B, proiect cu finanţare UE. În cadrul proiectului, trebuiau consolidate sau finalizate consolidările pe laturile nordică şi centrală a clădirii, refacerea acoperişului pe toată clădirea, înlocuirea completă a tâmplăriei exterioare şi interioare, refacerea tuturor instalaţiilor precum şi a arhitecturii, termenul de finalizare impus de organismele de finanţare fiind decembrie 2015.

Când construcţia a început, s-au descoperit vicii: „Urmare a decopertării complete a tencuielilor şi a săpăturilor la fundaţie în zona accesului principal, s-au constatat fisuri mai profunde în structura de rezistenţă decât cele evidenţiate în expertiza tehnică, ce a stat la baza elaborării proiectului tehnic, cât şi o umezire excesivă a terenului de fundare. În septembrie 2015, specialiştii au dat soluţia tehnologică pentru consolidarea terenului de fundare de la CNRV Corp B. Datorită situaţiei apărute la fundaţiile adiacente curţii interioare lucrările au fost întârziate cu cinci luni”, se arată în expunerea de motive înaintată consilierilor, proiect ce va fi dezbătut în şedinţa de joi, 21 aprilie.

Între timp, Autoritatea de Management pentru POR din cadrul M.D.R.A.P. a emis Instrucţiunea numărul 144/10.12.2015 prin care s-au decalat termenele de implementare a proiectelor până la 30 iunie 2016 fără ca beneficiarilor de fonduri UE să le fie aplicate penalizări sau corecţii pentru toate sumele atrase până la 31 decembrie 2015. „Având în vedere necesitatea obţinerii de resurse financiare pentru finalizarea proiectului, motivat şi de insuficienţa fondurilor alocate din bugetul local, datorate contractării de lucrări suplimentare pentru consolidarea terenului de fundare de la CNRV – corp B, considerăm că este necesar şi oportun să se contracteze un împrumut în sumă de 1.283.282 lei din vărsăminte din privatizare înregistrare de MFP în contul curent general al Trezoreriei statului cu o maturitate de 20 ani”, se mai arată în expunerea de motive.

Condiţia încadrării gradului de îndatorare în limita de 30% stabilită de Lege este respectată.

 

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0