Primăria aplică supraimpozitarea pentru o clădire dărăpănată

Primăria aplică supraimpozitarea pentru o clădire dărăpănată

Dimensiune text

 

La trei ani de la aprobarea regulamentului prin care se pot supraimpozita clădirile și terenurile lăsate în paragină, Primăria municipiului Roman vine cu o primă propunere de sancționare a proprietarului unei clădiri care nu se îngrijește de ea. Astfel, în ultima ședință ordinară din acest an a Consiliului Local, aleșii au de decis dacă, începând cu 1 ianuarie 2020, vor aplica majorarea cu 400% a impozitului pentru clădirea situată în strada Ștefan cel Mare, nr. 213, în suprafață de 260 mp, proprietatea Immobiliare Italo Romena SRL. Este vorba de fostul sediu al Societăţii Culturale „Miron Costin”, imobil clasificat ca monument istoric de interes local. De altfel, în urmă cu patru ani, administrația publică locală a intenționat să cumpere clădirea, pentru suma de 60.000 de euro, însă demersurile nu s-au finalizat. Între timp, imobilul s-a deteriorat, iar proprietarul, spun autoritățile, nu se îngrijește de proprietate.

„Prin H.C.L. 25 din 28.01.2016 s-a aprobat Regulamentul şi criteriile pentru supraimpozitarea imobilelor neîngrijite situate în intravilanul Municipiului Roman. În aplicarea dispozițiilor acestei hotărâri și în urma deplasării în teren, s-a identificat că imobilul din str. Ștefan cel Mare, nr. 213, prezintă o stare avansată de degradare, fiind încadrată prin Nota tehnică de constatare a stării tehnice nr. 17746/18.09.2019 ca fiind imobil neîngrijit. La data de 18.09.2019 s-a procedat la somarea proprietarului și i s-a pus în vedere să întreprindă demersurile de remediere în termen de 30 de zile sub sancțiunea supraimpozitării clădirii conform hotărârii menționate mai sus. Cum termenul de 30 de zile a expirat, iar proprietarul somat nu a luat măsuri de remediere, s-a procedat la reevaluarea imobilului și s-a constatat că sunt îndeplinite condițiile de fapt și de drept pentru majorarea impozitului”, se arată în referatul de aprobare înaintat consilierilor locali, pentru a lua o decizie.

Conform proiectului de hotărâre, mărirea impozitului prevăzută se aplică și persoanelor fizice/juridice succesori în drepturi ai proprietarului în cazul înstrăinării acestuia.

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Mihai 8 luni

    Dar pentru teatrul distrus din nepăsarea cuiva… când se iau măsuri?