Prima iubire mărturisită psihologului

Dimensiune text

Cu 28 de psihologi școlari angajați, județul Neamț ocupă ultimul loc între județele din țară în clasamentul național realizat în funcție de raportul dintre numărul de psihologi și numărul de elevi pe care îi au în grijă. Problemele pentru care copiii solicită sfatul psihologului variază de la depresii pînă la dorința de autocunoaștere sau gestionarea primei iubiri.

 

Este foarte greu de lucrat, în condițiile în care depășim cu mult normativele aflate în vigoare, conform cărora un psiholog are în grijă 800 de elevi. Nevoile sînt foarte mari, în școlile în care există psihologi aceștia sînt supraaglomerați și încearcă să nu refuze și cazurile venite din alte școli, care nu beneficiază de acest serviciu. Din rapoartele întocmite de colegii din teritoriu, în școli s-au confruntat cu numeroase situații de tulburări de comportament sau tulburări afective. Sînt în evidențele psihologilor copii care trec printr-o depresie, cazuri de agresivitate sau de violență, absenteism sau chiar abandon școlar. Dar problema cea mai importantă o reprezintă faptul că foarte mulți copii care ar avea nevoie de sprijin și de consiliere nu ajung niciodată să discute cu un psiholog. Efectele acestei situații se vor vedea peste mulți ani„, a spus psihologul Melania Pleșa, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională.

 

Un umăr pe care să plîngă

 

Cei mai mulți dintre copiii care bat la ușa psihologului duc în spate adevărate drame de familie, trăite ani la rînd. Vin de bunăvoie, atunci cînd simt nevoia să-și descarce sufletul, sau îndrumați de profesori sau de diriginți, atunci cînd întîmplările de acasă, povestite sau nu, se fac simțite în comportamentul lor, cînd absențele se adună cu nemiluita în catalog sau, mai grav, ajung în situația de abandon școlar sau comit acte de violență. „Cei mai mulți dintre copiii care vin la psiholog vin cu probleme de familie. Sînt conflicte frecvente între părinți, iar ele se răsfrîng asupra copiilor, conflicte între părinți și copii, născute pe fondul unei atmosfere tensionate în casă. Fetele sînt cele mai afectate de aceste situații, sînt mai sensibile și simt mai mult nevoia de comunicare cu părinții. Lipsa acestei legături le poate face să-și piardă cu ușurință autocontrolul, să caute în anturaj ceea ce le lipsește acasă„, a spus Iulia Tălmaciu, psiholog la Colegiul Tehnic „Petru Poni”. La psiholog ajung însă și copiii care se simt marginalizați în colectiv și caută drumul spre prieteni și integrarea în grup, care caută să se cunoască mai bine, să-și descopere abilitățile sau tineri care, pur și simplu, nu știu cum să-și gestioneze prima dragoste. „Mă bucur să văd că tinerii care apelează la psiholog vin cu inima deschisă și discută cu mine orice problemă, convinși că discuția rămîne confidențială și că problema se va rezolva. De altfel, cu tinerii care se prezintă singuri la ședințe avem și cele mai bune rezultate, pentru că vin motivați interior și lucrează foarte bine„, a spus psihologul Iulia Tălmaciu.COMENTARII

WORDPRESS: 0