Prima paginăEconomie

Previziuni sumbre: Primăria Roman pierde 8,6 milioane de lei

Previziuni sumbre: Primăria Roman pierde 8,6 milioane de lei

Dimensiune text

 

Modificările Codului fiscal propuse de actualul Guvern sunt principalul subiect de discuție în mediul privat, dar și în cel al administrației publice locale, acestea urmând să aibă un impact negativ asupra bugetelor locale, spune primarul Lucian Micu. Prezent la Asociația Municipiilor din România, edilul Romanului spune că îngrijorarea asupra schimbărilor fiscale este una generală și nu ține de culoarea politică. Calculele făcute la nivelul Primăriei Roman spun că scăderea cotei pe impozitul pe profit de la 16% la 10% va duce la pierderea a 8,6 milioane de lei, adică de două ori bugetul de dezvoltare anual al orașului. Prima măsură propusă de primarul Micu pentru „supraviețuire” este să se blocheze angajările în Primărie.

Salariile mărite din Primărie, „gaură” de 6,5 milioane de lei

Din punct de vedere al Guvernului, măsurile propuse a se implementa din 2018 sunt bune. Primarul Lucian Micu spune că măsurile sunt rele. Acesta a precizat că și creșterea salarială aplicată în acest an în primării a condus la o scădere a veniturilor bugetului local.

„Guvernul își rezolvă, din punct de vedere fiscal, o serie de probleme. Guvernul mai bifează ceva din acel program de guvernare pe care îl au, în sensul în care vor duce salariul minim la 1.900 de lei, dar, de fapt, oamenii vor încasa mult mai puțin în mână, net. Guvernul își rezolvă o problemă în ceea ce privește contribuțiile de asigurări de sănătate și de asigurări sociale de la pensii, pentru că toate acele cote se vor referi la o sumă mai mare, la 1.900 de lei și, atunci, Guvernul încasează mai mulți bani. Sigur că încearcă să compenseze Guvernul prin reducerea cotei de impozitare de la 16% la 10%, dar oamenii, până la urmă, tot mai puțini bani vor lua în mână. Însă reducerea aceasta de la 16% la 10% înseamnă pentru Primăria Roman o pierdere de 8,6 milioane de lei. Păi, dacă ne gândim că, în acest an, care a fost un an foarte greu, am avut majorări salariale impuse de către Guvern, care nu ne-a dat și sursele alternative de finanțare, noi am pierdut 6,5 milioane de lei de la investiții numai în luna februarie, făcând calcule, când a fost acea majorare cu 20%. Ne vine acum și ne mai ia încă 8,6 milioane de lei, vă dați seama că, în condițiile astea, nu mai discutăm de buget de dezvoltare, pentru că nu vom mai avea bani de investiții, dar, mai mult decât atât, ne afectează și pe partea de funcționare”, a spus primarul Lucian Micu.

Edilul spune că primăriile primesc 41,75% din cota de impozit pe venit, dar nu se comunică niciodată care este suma pentru impozitul de venit într-o lună: „Ni se dau niște sume. Nu știm, poate e mai mult, poate e mai puțin. Am cerut și transparentizarea acestui lucru”.

Fără noi angajări în Primărie

Primarul Lucian Micu spune că propunerile făcute de alți omologi, cum ar fi mărirea taxelor și impozitelor locale, nu este o soluție, deoarece, dacă cetățenii nu vor avea bani să le achite, „gaura” se va adânci și mai mult. O soluție este, spune edilul, blocarea angajărilor în administrație, măsură luată încă de anul acesta: „E o primă concluzie la care am ajuns cu colegii mei – și oricum era o decizie asumată din trecut -, dar e clar că va trebui să blocăm angajările, în primul rând. Noi, oricum, în acest an, am făcut angajări doar punctuale, acolo unde a fost imperios necesar acest lucru, și vom continua pe aceeași direcție și anul viitor. Ieșirile din sistem vor trebui compensate cu personal existent în primărie fără a mai aduce personal din surse externe, dar tot nu este suficient”.

Primarul Lucian Micu a făcut apel public și către factorii decidenți de la județ de a împărți banii funcție de nevoi și nu pe criterii politice, cunoscut fiind faptul că de la Consiliul Județean s-au primit anul acesta mult mai puțini bani decât în trecut.

La Roman, consilierii locali au aprobat contractarea unui împrumut de 10,5 milioane de euro care se va cheltui pentru investiții, ceea ce va permite continuarea dezvoltării orașului. Totuși, împrumutul va trebui și el rambursat, iar din acești bani sunt prinse a se realiza lucrări mari de investiții, dar orașul mai are nevoie și de asfalt pe străzi, coșuri de gunoi, bănci, locuri de joacă petru copii.

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 6
 • Cel mai bine ar fi sa scada salariile celor din primarie…nu si merita banii pentru munca pe care o presteaza..chiar ei spun ca isi mai pot rezolva si alte treburi in timpul programului de lucru sau ii vedem noi personal cum isi rezolva alte problemee…si renuntati la imprumuturi pe care tot din banii contribuabililor va trebui sa le achitati.

 • Din pierderea de 8,6 mil. daca scadem cele 6,5 mil de cresteri salariale rezulta doar…. 2,1 mil. PS Daca salariile ,,boborului” cresc doar cu 2-3 lei, de ce ai ,,primariilor” au crescut cu 20% ??!! Voi vreti ,,egalitate” dar nu pentru…plebei ?!

 • Egalitatea vine indata mosule lica !
  La anul vor fi alegeri pentru primar si de aceasta data PSD va pune gheara pe Roman…
  Lucian o sa-si vada de treaba lui si o sa vi se indeplineasca dorinta : egalitate si socialism multilateral dezvoltat.
  Asculta la mine mosule lica : in 3 ani lacul ala din parcul Roman va fi depozit de gunoaie …

 • @ Ulise (fiul lui…Tolomac!) 1.Marirea salariilor in Primarii a fost data de PSD ! 2. Toti primarii (inclusiv PNL) si-au ,,dat” salarii babane, ! Corect ?? 3. Dupa ,,previziuni” esti ,,arzator de gaz”,(f.f.probabil prin…Primarie !) sau ,,mancator de seminte” (prin… parc !) PS Nu prea cred in…,,previziuni” (in general)!!!

  • Dar ia scrie mosule ce anume nu functioneaza bine in Primarie. Eu lucrez in Primarie si consider ca salariile inca mai trebuiesc majorate. Cu exceptia Primarului si a Consiliului Local ( de care nu ma intereseaza ) ce crezi matale ca nu te satisfice ? Ce departamente nu isi fac treaba ? Ce te face sa crezi ca nu ne meritam banii ? Ce te nemultumeste priviind activitatea departamentelor ?
   Limbajul care-l folosesti este tipic PSD-isto socialist. Mahala si absolut nimic sustinut cu argumente.
   Daca ar fi sa ” te iau ” pe partea politica iti repet mosule : PSD a perdut alegerile in Roman asa ca…ciocu mic mic mic…pana la urmatoarele alegeri ciocu mic psd-istilor…
   Acum ne intereseaza ce te nemultumeste in activitatea departamnetelor Primariei. Fi punctual si explicit. Nu ma deranjeaza ca mananci….dar nu fa firmituri…
   Ia baga tare mosule….

 • Alo mosu ! Esti obosit? Nu raspunzi ? Ai venit obosit de la capitala ? L-ai sustinut pe dragnea alaturi de nea ionel din Piatra Neamt ?
  O fi carat Lucian geanta lui Leo , cum afirma nea ionel , dar uite ca nici Lucian si nici Leo nu-s penali si nu stiu cum arata DNA-ul….
  Si daca tot nu iti plac previziunile mosule mai am una pentru tine : dragnea nu scapa de puscarie ! E drept ca va fi puscarie de aia la standard europene…dar…puscariasul tot penal si puscarias ramane…
  dragnea va avea cazier…pe cand Lucian si Leo nu au…
  Este ca te oftici mosule ?