HomeActualitate

Preţuri de referinţă pentru utilaje şi echipamente

Baza de date este întocmită de APDRP şi va facilita accesul solicitanţilor de fonduri europene la informaţiile specifice necesare achiziţionării de echipamente sau maşini.

Sesiunea de depunere a proiectelor prin Măsura 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole” din noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020 a început de o săptămână. Fermierii pot depune proiectele atât la oficiile judeţene ale Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJAPDRP), cât şi online, pe pagina de internet www.apdrp.ro. Potrivit specialiştilor din cadrul OJPDRP Neamţ, cele mai mari probleme pe care le întâmpină potenţialii beneficiari privaţi ai fondurilor europene sunt reprezentate de bani.

„Din experienţa noastră, cei mai mulţi dintre fermieri depun proiectele pe ultima sută de metri. Cea mai acută problemă cu care se confruntă chiar de la prima sesiune a noului PNDR este lipsa banilor necesari pentru a acoperi partea de cofinanţare a proiectului. Dacă 40% din valoarea proiectului este nerambursabilă, diferenţa trebuie acoperită din propriul buzunar. Pentru cei care deţin o exploataţie agricolă este mai uşor să adauge diferenţa, dar pentru cei care vor să înceapă afacerea de la zero este mai dificil. În cazul multor fermieri cu experienţă, vârsta nu le mai permite să acceseze fonduri. O condiţie pentru ca proiectul să primească finanţare este să aibă sub 40 de ani la data depunerii proiectului. Cei mai mulţi nemţeni interesaţi să acceseze fonduri europene la această sesiune sunt din Bicazu Ardelean, Tarcău şi Hangu, pentru domeniul zootehnie, dar sunt cereri şi din zona Roman, din comunităţile de la graniţa cu judeţul Iaşi, pentru domeniul vegetal, în special pentru achiziţionarea de utilaje agricole”, a precizat inginer Petrică Viorel Ilisei, directorul OJPDRP.

Totodată, procedura de selecţie a proiectelor în noul PNDR va fi mult mai scurtă, iar fermierii vor beneficia de sesiuni continue de depunere a proiectelor. „La depunerea proiectelor pe Măsura 322, de exemplu, evaluarea proiectelor ajungea, uneori, până la doi ani. În noul PNDR, după doar trei luni de depunere a proiectelor, poate începe evaluarea acestora. Practic, în cel mult cinci luni de la depunerea proiectului, beneficiarii se pot apuca de lucru. Dacă proiectul nu a acumulat punctajul necesar pentru a primi finanţare, el poate fi refăcut şi depus în timp util”, a explicat directorul OJPDRP.

Agricultorii pot depune, până pe 18 iulie, cereri pentru finanţarea investiţiilor de modernizare a exploataţiilor agricole prin Măsura 121 a PNDR. Cererile pot fi depuse atât la sediile OJPDRP, în intervalul orar 9.00 – 14.00, pentru fermele de familie, cât şi online, pe www.apdrp.ro. Bugetul alocat Măsurii 121 este de 150 de milioane de euro.

Bunurile din baza de date vor fi achiziţionate direct de la producători 

APDRP a demarat procedura de întocmire a bazei de date cu preţuri de referinţă pentru maşini, utilaje şi echipamente specializate care pot fi achiziţionate prin măsurile de investiţii aferente PNDR 2014 – 2020. „Prin acest demers se va simplifica achiziţia de bunuri de către beneficiarii PNDR. Aceştia vor putea achiziţiona direct bunurile dorite afişate în baza de date, fără a mai parcurge procedura de achiziţie. Totodată, dacă un fermier intenţionează să achiziţioneze un tractor de 100.000 de euro, de exemplu, sumă care este nerambursabilă, dar vrea unul mai performant, el poate acoperi diferenţa, situaţie care nu era posibilă în vechiul PNDR”, a precizat directorul OJPDRP.

Baza de date va facilita accesul solicitanţilor de fonduri europene la informaţiile specifice necesare achiziţionării de echipamente sau maşini. Fermierii vor putea achiziţiona exact echipamentul dorit, şi nu unul care a fost oferit cu preţul cel mai mic de către ofertantul desemnat câştigător în urma parcurgerii procedurii de achiziţie.

Preţurile cuprinse în baza de date a APDRP reprezintă preţurile maxime care vor fi decontate drept cheltuieli eligibile prin PNDR.

Comentarii

WORDPRESS: 0