HomeRoman

Prețul unei tinere vîndute pentru prostituție: 200 de euro

În cadrul săptămînii de luptă împotriva traficului de persoane, reprezentanții Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) și ai poliției de proximitate din Roman s-au întîlnit, vineri, cu elevii Colegiului Tehnic „Miron Costin” pentru a-i învăța cum să se ferească de traficanți.

 

 

Elevilor le-au fost explicate atît modurile în care tinerii naivi sînt racolați de traficanți, cît și cazurile în care comportamentul sau aspectul unui tînăr poate atrage atenția unui traficant de persoane.

Exploatarea unei persoane se face fie prin muncă neplătită, fie prin prostituție, fie prin prelevare de organe și țesuturi ori prin cerșetorie. Aceste infracțiuni sînt comise de grupări de crimă organizată foarte bine structurate, alcătuite din persoane care se ocupă de recrutare, de transport, supraveghere și exploatare. Modalitățile de recrutare sînt foarte diverse. Spre exemplu, se practică recrutarea prin publicarea în presă a unor anunțuri de angajare în străinătate, pe locuri de muncă foarte bine plătite, precum job-uri de dansatoare în străinătate cu salarii de mii de euro. Aceste oferte de angajare sînt, de fapt, false. Recrutorii acționează inclusiv pe rețelele de socializare. Nu aveți de unde ști cu cine discutați pe Internet, de aceea, dacă urmează să mergeți la o primă întîlnire cu acea persoană, este recomandabil să nu mergeți singuri sau, cel puțin, să spuneți unei persoane apropiate unde mergeți. Nu dați curs invitațiilor la ieșiri de noapte în cluburi sau baruri aflate în afara localității. O altă metodă de racolare des utilizată este cea numită «Loverboy»: un bărbat îngrijit, frumos, cu bani și mașină, face una sau mai multe fete să se îndrăgostească de el. Sub pretextul dorinței de a construi, împreună, un viitor din punct de vedere financiar, bărbatul propune tinerei să se prostitueze pentru o anume perioadă. Fetele, îndrăgostite de acel bărbat și fericite că stîrnesc invidia colegilor pentru că sînt aduse la liceu cu mașini luxoase, acceptă oferta. De fapt, traficantul investește în acele fete și își va recupera banii exploatîndu-le„, le-a explicat tinerilor Liviu Nistor, reprezentantul centrului regional Bacău al ANITP.

Cazurile prezentate ulterior de comisarul Liviu Nistor nu i-au impresionat prea mult pe elevi. „Există acum pe rolul instanței cazul unei grupări din Podu Turcului – băieți îngrijiți, frumoși, care au traficat 20 de fete din întreaga țară. Mai întîi, fetele s-au îndrăgostit de ei. Băieții le-au promis că se vor căsători cu ele, apoi le-au propus să se prostitueze ca să strîngă bani pentru un viitor împreună. Unora le-au luat și inele de logodnă, din banii obținuți din prostituție, ca relația să pară credibilă și de viitor. Fetele au aflat că au fost traficate abia cînd au fost chemate să dea declarații la DIICOT. De asemenea, sînt cazuri ale unor fete din județul Neamț care au fost racolate și duse la saloane de masaj erotic din București, unde au fost obligate să practice prostituția și să predea toți banii traficantului. Trauma pe care o trăiesc victimele traficului de persoane nu se vindecă niciodată. Să nu credeți niciodată că nu puteți deveni victime„, a mai spus Liviu Nistor. Reprezentantul ANITP a mai prezentat cazul unei familii din Bacău, care a vrut să vîndă doi copii în vîrstă de șapte, respectiv opt ani, pentru suma de 12.000 de euro, pentru prelevarea de organe. Negocierea cu traficantul a fost realizată de tatăl copiilor.

De asemenea, Liviu Nistor a mai explicat că, uneori, fetele traficate sînt vîndute pe sume apropiate de salariul minim pe economie: „Au existat, în această zonă a Moldovei, și cazuri ale unor fete vîndute de traficanți cu doar 200 de euro. Spre deosebire de droguri, persoanele pot fi și revîndute. Multe din aceste «tranzacții» sînt făcute cu traficanți de persoane din Albania, care sînt extrem de periculoși. Traficanții de persoane nu se dau înapoi de la nimic, nici măcar de la crimă, pentru a-și atinge scopurile. Nu oferiți niciodată informații persoanelor care vă întreabă dacă aveți cunoștințe care vor să lucreze în străinătate pe timpul verii. Riscați să deveniți complici ai traficanților. Încercați să vă trăiți copilăria fără a intra în astfel de grupuri„, a fost sfatul reprezentantului ANITP. Liviu Nistor le-a transmis tinerelor eleve de liceu și faptul că îmbrăcămintea și comportamentul lor pot deveni un adevărat magnet pentru traficanți: „Nu poți veni la școală îmbrăcată ca pentru o paradă de modă, cu un decolteu care să atragă privirea, îmbrăcată ca o paiață. Dacă te îmbraci astfel, devii o țintă clară pentru traficanți. Îmbrăcămintea de acest gen este, de fapt, o provocare pentru bărbați și o invitație la «acțiune» pentru traficanții de persoane„.

Elevii au fost sfătuiți ca, în cazul în care se confruntă cu astfel de probleme sau cunosc persoane care riscă să devină victime ale traficului de persoane, să discute cu profesorii, diriginții sau polițiștii de proximitate. Sesizările de acest gen pot fi transmise și telefonic, printr-un apel gratuit la numărul de telefon 0800.800.678.

Comentarii

WORDPRESS: 0