Prima paginăActualitate

Prețul gunoiului revine la „normal”

Prețul gunoiului revine la „normal”

Dimensiune text

 

Facturile de la 1 iulie pentru colectarea, transportul și depozitarea gunoiului din Roman vor fi mai mici, după ce Guvernul a prorogat, adică a amânat, aplicarea taxei de mediu de 80 de lei pe tonă până în 2019. Practic, din tariful de până acum, de 129 de lei pe metru cub de deșeuri, se va mai plăti colectarea deșeurilor, transportul lor la depozitul ecologic de la Girov și depozitarea lor.

Astfel, tariful de colectare, transport şi depozitare a deşeurilor municipale şi similare provenind din activități comerciale, din industrie și instituții din Municipiul Roman va fi de 83,19 lei pe metru cub, exclusiv TVA.

„În prezent, deşeurile din localitățile din judeţ se transportă și se depozitează la depozitul Girov. Prin H.C.L. nr. 73 / 30.03.2017 s-a aprobat tariful pentru activitatea de colectare, transport şi depozitare a deșeurilor la 129 lei/mc, inclusiv TVA. S.C. Rossal S.R.L. Roman, operatorul serviciului public de salubritate, a solicitat aprobarea modificării tarifului pentru activitatea de colectare, transport si depozitare a deșeurilor municipale și a deșeurilor similare provenind din activități comerciale, din industrie și instituții din municipiul Roman la depozitul conform Girov, prin diminuarea acestuia cu 30 lei/mc. Tariful de depozitare la depozitului Girov se reduce de la 129,75 lei /to la 49,75 lei/to+TVA, respectiv, o reducere de 32 lei/mc, începând cu 01 iulie 2017. Pe de altă parte S.C. Rossal S.R.L. solicită majorarea cheltuielilor cu munca vie, în conformitate cu legislația privind creșterile salariale, astfel încât tariful total se diminuează de la 129 lei/mc la 99 lei/mc inclusiv TVA. O.U.G. 196/2005 are aplicativitate începând cu 1 iulie 2017 și în acest sens și hotărârea pe care urmează să o adoptăm va fi aplicabilă cu aceeași dată”, se arată în expunerea de motive înaintată consilierilor locali.

Aceasta va fi, cel mai probabil, ultima hotărâre pe care Consiliu Local Roman o va lua asupra tarifului de colectare, transport și depozitare a deșeurilor. Din momentul în care Consiliul Județean va încheia licitația pentru stația de transfer și sortare de lângă Cersanit, prețul va fi dictat de licitația în care se va stabili operatorul de salubritate. Din acel moment, autoritățile locale nu vor mai avea niciun cuvânt de spus și va conta doar modul în care s-a făcut licitația și prețurile stabilite prin aceasta.

După acest moment, atunci când și depozitul de la Girov va fi licitat, în momentul acesta fiind administrat de un serviciu al Consiliului Județean, va mai surveni o modificare a prețului final pe care fiecare cetățean din județ îl va plăti. O soluție pentru viitor, dar care este absolut necesară, este determinarea cetățenilor să colecteze selectiv deșeurilor, astfel încât plata să se facă doar pentru deșeurile ce nu pot fi reciclate.

 

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 1
 • In atentia domnuluiPrimar,
  Nu pot intelege cum un articol de o asemenea insemnatate pentru populatia orasului privind calculul tarifului la evacuarea gnoiului menajer este scris de un ,, analfabet profesional,,ce aduna pere cu mere astfel ca in calcule se amesteca tona cu metrul cub si nu face un calcul coerent privind tariful de plata.Oare in primarie nu sant specialisti in pret de cost care sa anuleze aberatile din acest articol.Inainte de alegeri domnul candidat explica ca tariful se majoreaza datorita ,,numai,, includerii taxei de mediu de 80 roni in tarif si ca diferenta de cost pentru transport la Girov este mica si se suporta de Rossal iar acum daca nu se include taxa de mediu tariful trebuie sa fie cel anterior fara a mai prosti cetatenii cu tot felul de cifre.Dupa opinia mea si a altor multi romascani municipiul Roman nu trebuia sa accepte ,,smecheria ,,cu aderarea la constructia depozitului de la Girov care a fost conceput doar pentru niste salarii de nabab la anumiti potentati,la fel cum sa facut si cu apa potabila care sub masca fondurilor europene au facut investitii care au dus la cresterea preturilor ajungand sa fie printre cele mai mari tarife din tara.Un depozit asemanator se putea construi la Roman care consta dintrun spatiu betonat si cateva utilaje de prelucrare a gnoiului se putea beneficia de fonduri europene iar in caz ca nu se putea executa cu fonduri din bugetul orsului dupa consultarea populatiei care ar fi acceptat acest lucru.
  Dar potentatii regimului pentru un comision ar transporta gunoiul la Berlin si apa ar procura din Antartica ca nu este poluata Acestia ne sant conducatorii si se pare ca vom defila in continuare cu ei.
  Un alt aspect este ca sa gasit un Dragnea care sa gandit sa mareasca mai substantial pensile si salarile mici pentru 60% din popuatie, la care au si sarit ca rechinii pe acest OM toti beneficiarii de salarii uriase si pensii ultra speciale pe baza unor legi votate de parlamentari cu ambele maini si facand si poze ca sa arate acordul lor,pentru a nu avea repercusiuni in afacerile lor cu statul si afirmand ca economia nu poate sustine aceste mariri dar nici unul nu a grait ca este de acord sa micsoreze aceste pensii si salarii mari la un raport de 1 la 5 astfel pensile mici vor creste fara sa afecteze bugetul tarii .
  Tara este plina de corupti si conform presei DNA UL face spectacol si nu recupereaza decat 10 % din pagubele facute statului,asta si datorita legilor proste in acest domeniu pentru ca probabil exista o increngatura intre parlamentari si o parte din structurile de forta ale statului.
  Problema e ca eu si generatia actuala de pensionari nu mai putem sa facem mare lucru decat sa protestam dar ma gandesc ca generatia urmatoare nu va accepta aceasta stare de lucruri ????????
  Un indignat