Prețul bețivului: zece persoane, 12 ore și 2.000 de lei tratament

Săptămânal, sunt aduse la Spitalul Roman aproximativ 20 de persoane în stare avansată de ebrietate. Acestea consumă resurse materiale şi umane foarte importante, care ar putea fi folosite pentru a trata pacienţi cu boli grave.

Nu există zi în care să nu fie aduse la Centrul de Primiri Urgenţe (CPU)  al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman cel puţin câte două persoane care sunt diagnosticate cu etilism acut. De cele mai multe ori, astfel de persoane nu ajung la spital numai din cauza faptului că au exagerat cu băutura. Pe fondul consumului excesiv de alcool, beţivii pornesc scandaluri, provoacă accidente, iar costurile tratamentelor care li se aplică se ridică la câteva mii de lei pentru fiecare caz în parte.

betivi06Numai săptămâna trecută au ajuns la spital 16 persoane în stare avansată de ebrietate, care au fost victimele unor agresiuni sau ale unor accidente rutiere, însă numărul lor creşte considerabil la sfârşit de săptămână sau în perioada sărbătorilor. De multe ori, sunt aceleaşi persoane.

Luni, un bărbat de 50 de ani, după ce a băut bine într-un bar din oraş, s-a luat la ceartă cu alţi clienţi din local, iar aceştia l-au luat la bătaie. „Chiar dacă nu avea fracturi vizibile, am fost nevoiţi să îi facem radiografii la torace, la craniu, apoi o ecografie, după care a fost supus unui consult neurologic, pentru a ne asigura că nu are leziuni ascunse. În final, s-a dovedit că nu avea niciun fel de traumatism, însă noi eram obligaţi să îi facem toate aceste analize”, a precizat medicul radiolog Oana Onu, directorul medical al spitalului.

Mii de lei pentru fiecare beţiv adus la Urgenţe

Un calcul simplu arată că pentru fiecare pacient diagnosticat cu etilism acut, care este adus la spital, se cheltuie de la câteva sute până la câteva mii de lei. Mai întâi, primii bani sunt cheltuiţi de către Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Neamţ, care îi aduce, de cele mai multe ori, pe aceşti pacienţi la spital. Dacă nu ar fi o urgenţă, Ambulanţa încasează 2,10 lei pe kilometru, iar dacă se solicită echipaj format din medic şi asistent, trebuie să se achite o taxă de 824 de lei.

Mai apoi, odată ce ajunge la CPU, dacă nu este agitat, pacientului i se administrează o perfuzie sau mai multe, după caz, şi i se aplică două linii venoase. Fiecare cateter costă costă 10 lei. Dacă ar fi venit un simplu cetăţean la spital, care este neasigurat, şi ar fi avut nevoie de o perfuzie, trebuia să plătească 15 lei. După aceea, i se aplică o sondă urinară, care costă alţi 10 lei. Urmează apoi analizele la sânge, iar acestea costă, în funcţie de specificul lor, de la cinci la 30 de lei.

Cum se întâmplă de cele mai multe ori, persoanele în stare de ebrietate sunt victimele unor agresiuni sau accidente, iar acestora li se fac radiografii şi ecografii, în mod gratuit. O persoană neasigurată plăteşte 20 de lei pentru o radiografie a craniului, 15 lei pentru o radiografie a membrelor şi 40 de lei pentru o ecografie.

„În cazurile mai grave de etilism acut, atunci când este găsită o persoană în stare de ebrietate căzută pe stradă, fără a fi însoţită, şi este în comă alcoolică, obligatoriu îi facem un examen de computer tomograf (CT). Cineva care vrea să facă un CT la cerere trebuie să plătească spitalului 200 de lei”, a spus medicul Oana Onu.

Există şi cazuri în care persoanele care au consumat prea mult alcool, deşi au suferit anumite traumatisme, se află într-o stare foarte agitată şi nu pot fi liniştite de către personalul de la CPU. Aşadar, ele sunt transferate la secţia de Psihiatrie. Acolo, alţi bani, altă distracţie. Numai un consult al medicului specialist costă 40 de lei. Mai apoi, costul tratamentului este greu de precizat, diferă de la caz la caz. După ce se liniştesc, se întorc la CPU, pentru efectuarea analizelor.

Mobilizare de zece, până la 20 de persoane

Pe lângă toţi aceşti bani, pentru analize şi tratamentele propriu-zise, beţivii consumă şi resurse foarte importante de timp şi de personal, începând cu cel al Ambulanţei şi ajungând la medicii de specialitate.

Întâi, este nevoie de şofer, asistent şi medic în Ambulanţă; apoi, cel puţin doi asistenţi, doi infirmieri şi un medic, la CPU; mai departe, medic şi asistent la Radiologie, şi continuând cu asistent şi medic chirurg, neurolog, psihiatru sau ortoped, în funcţie de fiecare caz în parte. Aşadar, între zece şi 20 de persoane se mobilizează pentru a-i acorda un tratament corespunzător unei individ care, dacă ar fi fost cumpătat, nu ar fi ajuns la spital.

În concluzie, este nevoie de peste zece persoane, cel puţin 12 ore şi peste 2.000 de lei pentru a acorda toate îngrijirile medicale de specialitate unei persoane care a exagerat cu alcoolul. În tot acest timp, există mii de persoane care au probleme medicale grave, însă nu îşi permit nici măcar să vină la spital pentru un consult, darămite să îşi cumpere tratamentul necesar. Persoanele care obişnuiesc să bea fără măsură au situat România, conform unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pe locul cinci în topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool, cu 14,4 litri de alcool pur pe an pe cap de locuitor.


COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • ionutz 6 ani

    extraordinar ,mobilizare de 10 -20 de cadre medicale pentru un betiv ,iar pentru un caz grav nu se mobilizeaza nimeni,mergi la UPU si stai si cate 4-5 ore pana te baga cineva in seama.Dar uite cum sa gasit explicatii la lipsa fondurilor din spital,cu toate ca cel venit beat trebuie sa suporte cheltuielile de spitalizare.

  • vladimir 6 ani

    UPU Roman = morga , nu loc de ingrijire.