Prima paginăActualitate

Preţul apei, parțial suportat de administraţiile locale

Dimensiune text

Acest lucru se va întâmpla în mod indirect, dacă administraţiile locale vor fi de acord să micşoreze impozitele pe care le datorează ApaServ către bugetele locale. Taxa pe construcţii speciale aduce un plus de 16 bani pentru un metru cub de apă şi canal, dar preţul nu va fi mărit.

Taxa pe construcţii speciale, impusă de la 1 ianuarie 2014, va influenţa costurile companiei judeţene ApaServ. Reprezentanţii operatorului de apă au calculat influenţa acestei taxe în preţul final al apei şi al apei uzate, iar previziunea a fost înmânată Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) AquaNeamţ.

Creşterea de tarif în termeni reali necesară în anul 2014 a fost calculată în raport cu cheltuielile fixe, cheltuielile variabile, impozitul pe construcţii şi reiese că tariful la apă ar trebui ajustat cu 2,87%, iar tariful la canalizare ar trebui ajustat cu 1,88%. „Ar însemna o majorare de 16 bani pentru un metru cub de apă potabilă plus un metru cub de apă uzată – zece bani pentru apă şi şase bani pentru apă uzată. Dar aceasta este doar o previziune, nu înseamnă că majorarea va avea loc, fiindcă modificarea de tarif o face doar ADI «AquaNeamţ», nu o face ApaServ”, a afirmat Cătălin Dughir, managerul general al companiei judeţene ApaServ.

Din ADI „AquaNeamţ” fac parte reprezentanţi ai tuturor municipiilor, oraşelor şi comunelor care primesc apă de la ApaServ, dar şi cei care vor să beneficieze de serviciile ApaServ pe viitor.

Managerul general al operatorului judeţean de apă susţine că membri ADI au spus că nu sunt de acord cu o eventuală majorare de tarif şi că s-a discutat pe marginea scutirii la plata, parţială, a impozitelor pe clădiri şi terenuri, impozite pe care ApaServ le datorează bugetelor locale din judeţ. Însă, atât primarul Laurenţiu Dan Leoreanu, cât şi city-managerul Ovidiu Bojescu – reprezentantul municipiului Roman în ADI AquaNeamţ – au spus că nu au primit nicio solicitare scrisă în acest sens din partea ApaServ şi că o eventuală reducere a impozitelor se va putea face începând cu anul 2015. „Dar nu se pune problema majorării de preţ, reprezentanţii ApaServ trebuie să caute şi alte metode de a face economii şi de a recupera banii pentru taxele nou-impuse sau majorate în acest an”, a spus Ovidiu Bojescu.

COMENTARII

WORDPRESS: 2
 • Un contribuabil 7 ani

  După ce avem cel mai mare preţ la APĂ din ţară , datorită VOUĂ , acum vreţi sa deveniţi salvatori binevoitori?
  Lăsaţi-ne sa plătim in continuare pe APĂ mai mult decât plătim gazul si curentul electric la un loc!
  Problema este ce s-a făcut cu miliardele luate abuziv de la amărâţii de romaşcani pentru fiecare metru cub de APĂ!!

  • nicoleta 7 ani

   Desfiinta-ti asociatiile de proprietari…De ce primariile accepta hotiile de la Asociatii ??? Oare de ce ???? exista o explicatie…..