Prima paginăActualitate

Prețul apei – în top, veniturile nemțenilor – ba

Dimensiune text

Județul Neamț are al cincilea preț la apa potabilă din țară și al treilea preț la serviciile de canalizare. Lucrurile nu stau la fel pentru locuitorii județului Neamț atunci când vine vorba despre venituri.

Prețul la apă a fost intens dezbătut în presă, după ce între autorățile județene și conducerea companiei ApaServ au izbucnit mai multe conflicte. De multe ori a fost folosită expresia „cea mai scumpă apă din țară”, vorbe care au stârnit revolta cetățenilor din județ, în condițiile în care compania respectă un riguros program de debranșări în cazul celor care rămân în urmă cu plata facturilor. Însă cât de mare este prețul la apă în județul Neamț, în raport cu alți operatori din țară?

Răspunsul îl are Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), instituție care avizează prețurile operatorilor de apă și de canal din toată țara. Sub rezerva că, de la data la care ANRSC a formulat răspunsul de presă către Ziarul de Roman, există posibilitatea ca unele prețuri să se fi modificat, județul Neamț se clasează pe primele locuri în ceea ce privește prețul, atât pentru apa potabilă, cât și pentru canal, în condițiile în care, începând cu data de 1 iulie, prețul unui metru cub de apă se plătește, în Neamț, cu 4,41 de lei, inclusiv TVA, iar cel al unui metru cub de canalizare, cu 3,77 de lei, inclusiv TVA.

În ceea ce privește apa potabilă, prețul pentru populație ne plasează pe un nedorit loc cinci pe țară, la egalitate cu SC AquaServ SA Tulcea. Apă mai scumpă plătesc locuitorii din Buzău – 4,48 de lei pentru un metru cub, inclusiv TVA -, Caraș Severin – 4,51 de lei pentru un metru cub, inclusiv TVA -, Constanța – 4,67 de lei pentru un metru cub, inclusiv TVA – și București – 5,41 de lei pentru un metru cub, inclusiv TVA.

Clasamentul ne plasează și mai sus atunci când ne referim la prețul pentru apa uzată (apa uzată se plătește lunar, în aceeași cantitate ca și apa potabilă, deoarece se consideră că apa potabilă folosită ajunge în sistemul de canalizare). Cei 3,77 de lei, inclusiv TVA, pe care îi plătește un nemțean pentru metrul cub de apă uzată ne urcă pe podiumul prețurilor din țară pe locul al treilea. Singurii care plătesc mai mult decât noi sunt locuitorii județelor Constanța – 4,15 lei pentru un metru cub de apă uzată, inclusiv TVA – și Dâmbovița – 4,33 lei pentru un metru cub de apă uzată, inclusiv TVA.

Raport  venituri – cheltuieli

Lucrurile nu stau la fel de bine pentru locuitorii județului Neamț atunci când vine vorba de venituri. Conform datelor Comisiei Naționale de Prognoză (CNP), salariul mediu net lunar în Neamț este de doar 1.263 de lei, valoare care ne plasează pe locul 30 pe țară. În același timp, salariul mediu net lunar este de 1.438 de lei în Tulcea, 1.345 de lei în Buzău, 1.350 de lei în Dâmbovița și 1.547 de lei în Constanța. Cea mai mare diferență o regăsim în raport cu salariul mediu net lunar din București, care este de 2.365 de lei.

Cine ne-a scumpit apa

Legea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare nr. 241/2006 prevede că „stabilirea, ajustarea sau modificarea prețurilor și tariferilor se aprobă prin hotărâri ale autorităților deliberative ale unităților administrative-teritoriale sau, după caz, cu respectarea mandatului încredințat, prin hotărâri ale adunărilor generale ale asociațiilor de dezvoltare intercomunitară cu obiect de activitate serviciul de alimentare cu apă și de canalizare, în baza avizului de specialitate eliberat de ANRSC”. Adică, cei care au aprobat scumpirea apei sunt primarii din județ, reprezentanții localităților în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Aqua Neamț. Pe de altă parte, prețul acestor servicii trebuie să asigure eficiența societății care le furnizează, clauză inclusă în proiectul în baza căruia s-a obținut finanțarea externă de peste 100 de milioane de euro necesară dezvoltării și modernizării rețelelor.

 

[sam id=”3″ codes=”true”]

COMENTARII

WORDPRESS: 0