Preț mic, dar facturi mai mari la energia de la Getica

Dimensiune text

Primarii comunelor care au achiziționat energie prin Bursa de Mărfuri au primit facturi la energie mai mari de la Getica 95 decât de la E.ON. Facturile au fost emise în baza unei estimări făcute de E.ON. Următoarele luni se face regularizarea.

Mai mulţi primari din zona Romanului s-au speriat când au primit prima factură aferentă consumului de energie electrică de la firma Getica 95, firma care furnizează energia electrică municipiului Roman, dar şi mai multor comune din zona arondată, pentru consumul instituţiilor publice şi pentru iluminatul stradal. Contractul cu Getica 95 funcţionează de la data de 1 ianuarie 2014, iar primarii se aşteptau la facturi mai mici, întrucât tariful oferit de Getica 95 este mai mic decât cel oferit de E.ON Energie. Dar lucrurile nu au stat aşa, în cele mai multe dintre cazuri, iar primarii au cerut explicaţii reprezentantului Getica 95. Acesta a venit marţi la Roman şi s-a întâlnit cu primarii pentru a le oferi explicaţiile necesare.

„Citirea de contor s-a făcut de către E.ON, iar acolo unde nu există contor cu citire orară, E.ON a făcut o estimare, în raport cu consumul lunar din ultimii doi ani. Noi am facturat pe baza estimării trimise de E.ON, la valoarea stabilită în contract. De la primari am aflat că estimarea E.ON a însemnat o valoare foarte mare pentru ei, mai mare decât media şi, prin urmare, facturile au fost mai mari decât ceea ce au plătit ei, până acum, în mod obişnuit. Și pe noi ne-a surprins situaţia, înainte de a primi întrebări din partea primarilor, fiindcă necesarul de energie pentru luna ianuarie era cu mult mai mic decât ce arătau cifrele oferite de E.ON”, a afirmat Viorel Tudose, asociatul unic al firmei Getica 95.

Acesta a precizat că, în următoarele luni, primarilor le vor veni facturi cu 0 lei de plată sau facturi cu minus, fiindcă va fi făcută regularizarea. „După ce le-am explicat ce s-a întâmplat, ne-am despărţit prieteni. Pentru ca această situaţie să nu se mai repete, le-am sugerat să schimbe contorul pe care îl au cu unul mai performant, care are citire orară”, a adăugat Viorel Tudose.

În luna decembrie 2013, Primăria Roman a achiziţionat energie electrică de la E.ON cu 510 lei/MWh pentru consumatori instituţii publice şi 440 de lei/MWh pentru iluminatul public. De la 1 ianuarie 2014, aceste două tarife ar fi dispărut şi ar fi rămas unul singur, egalizat la cel mai mare. Pentru că mers pe achiziţie prin Bursa Română de Mărfuri, Primăria Roman şi celelalte primării din zonă cumpără energie electrică de la Getica 95 la valoarea de 411 lei/MWh. La această valoare se adaugă toate taxele impuse de stat, aşa cum se întâmplă şi în cazul consumatorilor casnici.COMENTARII

WORDPRESS: 0