Prima paginăActualitate

Președinte de CJ ales de consilierii județeni

Dimensiune text

Comisia de Cod Electoral a stabilit ca preşedintele Consiliului Judeţean să fie ales indirect, de consilierii judeţeni şi să fie unul dintre ei. Primarii urmează a fi aleşi prin vot direct, într-un singur tur de scrutin. Votul parlamentarilor pe listă, propus de comisie, va întări puterea partidelor, crede deputatul PSD Ioan Munteanu. 

Alegătorii vor vota viitoarea componenţă a Parlamentului prin intermediul listelor, nu prin vot uninominal, aşa cum s-a întâmplat la alegerile parlamentare din 2008 şi 2012. Aşa a stabilit, de principiu, Comisia de Cod Electoral. Reprezentanţii principalelor partide au fost de acord cu această revenire la votul pe liste, iar în perioada următoare se va discuta pe amendamente la această metodă.

„Prin votul pe listă se va întări puterea partidelor, fiindcă acum există o stare de insubordonare la nivelul formaţiunilor politice. Sunt parlamentari care consideră că au reuşit mai mult prin forţe proprii, că partidul nu a contat, dar eu nu sunt de acord cu ei. Dacă erau atât de puternici, trebuiau să candideze independent. Vă asigur că nu ar fi câştigat mandatul, fiindcă este foarte greu să convingi oamenii”, consideră Ioan Munteanu, deputat PSD în Colegiul nr.5.

Acesta a adăugat că, în acest mandat, în Parlament este foarte greu să faci cvorum – adică să aduni suficienţi parlamentari pentru a desfăşura lucrările unei şedinţe -, lucru care nu se întâmpla în perioada 2004 – 2008, când prezenţa era mai bună şi era mai multă disciplină.

În ceea ce priveşte ordinea în care vor fi înscrişi pe lista de vot candidaţii pentru o funcţie în Legislativ, Ioan Munteanu spune că va fi „o decizie strict politică” şi că nu se poate garanta ca primii de pe listă să fie şi cei mai bine pregătiţi pentru această funcţie.

Și la alegerile locale din iunie 2016 se va vota pe liste. Este vorba de lista care va cuprinde candidaţii pentru funcţiile de consilieri ai Consiliului Judeţean. Preşedintele Consiliului Judeţean ar urma să fie ales indirect, de consilierii judeţeni şi să fie unul dintre ei. „Este o formulă care cred că nu va rămâne aşa, pentru că se pot face foarte multe şmecherii politice”, a afirmat Ioan Munteanu, referitor la acest mod de alegere a preşedintelui de Consiliu Judeţean.

Parlamentarii din Comisia de Cod Electoral au discutat şi despre alegerile pentru funcţia de primar. Aceştia vor ca, prin noua lege electorală, primarii să fie aleşi din primul tur de scrutin, aşa cum s-a întâmplat şi la alegerile locale din 2012. Comisia parlamentară de Cod electoral a votat marţi, 10 februarie, principiul potrivit căruia primarii urmează a fi aleşi prin vot direct, într-un singur tur de scrutin. Liberalii propuseseră votul în două tururi, dar cele mai multe din voturile exprimate în comisie au fost în favoarea unui singur tur de scrutin.

Noua lege electorală trebuie terminată cât mai curând, având în vedere că primele alegeri vor avea loc în 2016, cel mai probabil în luna iunie. Înainte ca Guvernul să adopte calendarul alegerilor locale, noile reguli privind alegerile trebuie să fie adoptate şi publicate în Monitorul Oficial, pentru a fi aplicate.

COMENTARII

WORDPRESS: 0