HomeActualitate

Preoții vor fi scutiți de la plata impozitului pe venit

Propunerea legislativă aparține deputatului PSD de Ploiești Andrei-Valentin Sava. Veniturile preoților provin de la stat și din cîștigurile obținute în parohii.

 

 

Preoții și personalul neclerical, ai tuturor cultelor religioase recunoscute în România, ar putea fi scutiți de plata impozitului pe venit de 16%, începînd de anul viitor. Propunerea legislativă îi aparține deputatului PSD de Ploiești Andrei-Valentin Sava, fost PDL. Deputatul social-democrat își motivează inițiativa prin faptul că, în prezent, statul asigură în medie între 60 și 80% din veniturile unui preot, iar clericii din mediul rural sau cei din parohiile foarte sărace, unde oamenii nu își permit să plătească bani la biserică, nu beneficiază de venituri suplimentare de la enoriași.

„Această propunere legislativă este o recompensă mică pentru serviciile pe care clericii le asigură în comunitate și o recunoaștere a rolului social al Bisericii. De multe ori, oamenii săraci primesc mai mult sprijin prin intermediul unor proiecte sociale ale Bisericii decît de la serviciile sociale clasice, aflate în criză de finanțare”, se arată într-un comunicat al deputatului Andrei Sava.

După cum era de așteptat, inițiativa a stîrnit controverse. „Eu nu am auzit niciodată de acest coleg, nu s-a remarcat cu nimic în patru ani. Din punctul meu de vedere, într-o țară de drept, orice venit trebuie impozitat”, a afirmat deputatul PSD Ioan Munteanu.

Dacă inițiativa deputatului Andrei Sava s-ar concretiza, aproximativ 56.000 de persoane ar beneficia de scutirea de impozit.

 

Salarii mici de la stat, venituri mari din parohie

 

Deputatului PSD de Ploiești, Andrei-Valentin Sava, dorește, de fapt, prin acest proiect, atragerea, cu mult înaintea alegerilor parlamentare, a unui segment de electorat deloc de neglijat. Altfel, salariile slujitorilor altarelor nu sînt nici foarte mari pentru responsabilitățile pe care aceștia le au, dar nici mici – dacă luăm în calcul prețul serviciilor religioase pe care ei le prestează. Sprijinul lunar de la stat al preoților reprezintă 65% sau 85% din cuantumul salariului de bază, care trebuie să acopere impozitele către stat. Restul venitului este acoperit de preot din veniturile parohiei.

Conform informațiilor de pe siteurile oficiale, categoriile reprezentative au următoarele venituri: preoții debutanți primesc lunar de la stat 638 lei, iar cei cu definitivat primesc 641 lei lunar, la o vechime de pînă la doi ani, și de 975 lei, pentru o vechime de peste 40 de ani. Cuantumul de 65% este de 795 lei pentru preoții cu gradul I și vechime de pînă la doi ani, iar la peste 40 de ani vechime, 1.231 lei. Preoții cu gradul II și cu o vechime de pînă la doi ani primesc 669 lei la o vechime de pînă la doi ani și 1.026 lei la peste 40 de ani vechime. Veniturile parohiei provin, de regulă, din serviciile religioase și arendarea terenului aflat în proprietatea parohiei.

„Din veniturile parohiei, eu trebuie să plătesc 800 lei la Protopopiatul Roman, 800 lei la Arhiepiscopie și costurile cu revista «Cronica Romanului» și alte publicații. Parohia este formată din oameni în vîrstă. În anotimpul friguros, la slujbă pot număra oamenii pe degete. Dacă tragem linie, nu rămîne mult”, a spus un preot din zona rurală a Romanului. Modestia declarată a celor mai mulți dintre preoți vine în contradicție cu ceea ce afișează unii dintre ei chiar de la debutul în preoție: vile, mașini și concedii în străinătate.

 

Biserica este scutită de impozit

 

Potrivit Codului Fiscal, cultele religioase recunoscute în România sînt scutite, printre altele, de la plata impozitului pentru venituri obținute din producerea și valorificarea obiectelor și produselor necesare activitățiii de cult, veniturile obținute din chirii, alte venituri obținute din activități economice și veniturile din despăgubiri. De asemenea, cultele religioase nu sînt obligate să plătească impozit pentru întreținerea și funcționarea unităților de cult, pentru lucrările de construcție, de reparație sau de consolidate a lăcașelor de cult și a clădirilor ecleziastice, și nici pentru învățămînt, pentru furnizarea de servicii sociale, pentru acțiuni specifice sau pentru alte activități nonprofit.

[sam_ad id=”89″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 5
  • preotii trebuie sa fie egali in drepturi si obligatii cu toti cetatenii Romaniei.deci trebuie sa plateasca impozite ca noi toti,pe salarii si pe profit.
    oricum iau de pe viu si de pe mort.

  • „Sam” nu sunt de acord cu tine, pentru ca in realitate salariile preotilor sunt mai mici decat ceea ce poate unii dintre voi ati auzit s-au vi s-a parut, si astfel masura de a le scuti preotilor impozitul pe salariu ar fi binevenita, mai ales pentru preotii din mediul rural care nu preau au servicii sau ca sa te citez nu preau au cum sa ia „de pe viu si de pe mort”. intelegi?
    In ceea ce priveste autorul articolului acesta, care vorbeste despre contradictia dintre masinilie si vilele preotilor de la debutul lor in activitate si situatia materiala grea de care mai apoi se plang, as vrea sa il intreb daca s-a gandit daca nu cumva preotii la care s-a referit el in acest context nu aveau cumva situatia materiala infloritoare inainte de a ajunge preoti si astfel contradictia se pierde in umbra

  • cetateanul romascan 12 ani ago

    Acest PSD-ist ,care este aproape necunoscut ,isi face campanie electorala.Toata lumea ,care munceste in tara aceasta si primeste salariu de la buget sau de la privat ,plateste tot felul de dari.Este o mare discriminare ca tocmai preotimea ,care ia si de pe viu si de pe mort sa fie scutita de impozit.Si la tara se moare pe capete,natalitatea a scazut ,iar daca nu sunt nunti si botezuri ,sunt parastase de tot felul.Nu-i mai protejati pe acesti inavutiti ca le merge capul la numai cum sa-ti ia pielea de pe tine.Nu mai spun ca au si tot felul de afaceri,avand in vedere cat timp au la dispozitie.Nimeni nu-i mai presus de lege!!De ce toti preotii au situatie materiala infloritoare??Cum se impaca aceasta cu ceea ce predica ei despre cinste,modestie si alte asemenea calitati ,care te tin departe de avaritie si lacomie,inavutire si huzur!??

  • Sunt 56000 de preoti si 48000 de medici in Romania.

    Cateva asemanari si deosebiri:

    – preotii n-au salvat niciodata pe nimeni, insa toata lumea se roaga la ei si le acorda incredere. Medicii, in schimb, salveaza in fiecare zi mii de oameni, insa toata lumea ii injura.

    – in fiecare an, medicii buni pleaca in strainatate, de tot. Popii nu pleaca decat maxim intr-o noua biserica, construita peste drum.

    – In ultimele doua decenii nu s-a facut nici un nou spital mare. In schimb s-au inchis multe mai mici. Numarul de biserici aproape s-a dublat.

    – nu avem nici un mare centru de cercetare finantat la nivel european. In schimb finantam o catedrala a neamului, la nivelul european din Evul Mediu.

    – marii nostri intelectuali sunt bigoti. Unii practica chiar delirul mistic in cartile lor. Nici unul nu apara stiinta.

    In concluzie: rugati-va sa nu va imbolnaviti. Sau, daca totusi o faceti, rugati-va sa muriti repede. Pentru deces cu zece popi, Romania e insa perfect pregatita.

    Sia-acum, ne pregatim sa ii scutim de taxe. Fireste, pe preoti, nu pe medici.

    Asa sa ne ajute Crucea Rosie!
    „Lucian Mandruta”