Preoții și credincioșii au comemorat doi ani de la moartea arhiepiscopului Eftimie Luca

Preoții și credincioșii au comemorat doi ani de la moartea arhiepiscopului Eftimie Luca

Întâlnire de suflet a pensionarilor de la Fontax
Frigul a grăbit comemorarea eroilor Revoluției
Românii din Belgia omagiază victimele comunismului, la Roman

 

slujba-comemorare-ips-eftimie-luca-2Pe 5 noiembrie, în sâmbăta Moșilor de toamnă, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Roman, ÎPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie, urmată de parastasul oficiat la trecerea a doi ani de la moartea ierarhului Eftimie Luca, la care au participat preoți și credincioși din cuprinsul Eparhiei Romanului și Bacăului. Cu acest prilej, doi tineri au primit taina hirotoniei: Ionuț Alin Chiper a fost hirotonit în treapta de diacon, iar părintele diacon Moldovanu Marius Ciprian, în treapta de preot, pe seama Parohiei Chilii din Protopopiatul Roman. Apoi, toți cei prezenți s-au deplasat în procesiune până la mormântul ierarhului pomenit, situat în curtea Centrului eparhial. La final, părinții slujitori de la Catedrala arhiepiscopală au împărțit credincioșilor prezenți pachete cu alimente întru pomenirea fostului arhipăstor.

43 de ani de păstorire a Episcopiei Romanului

ÎPS Eftimie Luca, arhiepiscop al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a trecut la viaţa veşnică pe 4 noiembrie 2014. Cel care a condus Eparhia Romanului din anul 1971 ar fi împlinit pe 9 noiembrie 2014 un secol de viaţă. ÎPS arhiepiscop Eftimie s-a născut pe 9 noiembrie 2014, în satul Schitul, comuna Hangu, astăzi comuna Ceahlău. A urmat cursurile Școlii de cântăreţi din Iaşi. La vârsta de 20 de ani, a intrat în Mănăstirea Slatina, din judeţul Suceava. A urmat cursurile Seminarului Teologic Monahal din Mănăstirea Cernica, pe care l-a absolvit în anul 1941. Cursurile universitare le-a început la Suceava, în 1945, şi le-a finalizat la Bucureşti, în 1949, cu calificativul „magna cum laudae”.

A fost tuns la monahism la Mănăstirea Ciolanu, judeţul Buzău, hirotonit ierodiacon în 1941 şi ieromonah în 1947. La 1 aprilie 1949, i s-a încredinţat stăreţia Mănăstirii Bistriţa, pe care a condus-o cu măiestrie până în 1966. A funcţionat, totodată, ca exarh al mănăstirilor din Eparhia Romanului şi Huşilor. În această calitate, s-a ocupat de reorganizarea vieţii monahale, atât pe linie gospodărească, cât şi de trăire spirituală. În 1966, a fost ridicat la rangul de arhimandrit şi, apoi, numit stareţ la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava, unde a iniţiat lucrări de restaurare la Catedrala „Sfântul Gheorghe”, la stăreţia şi chiliile din incinta mănăstirii. Buna gospodărire a celor două mănăstiri, pe care le-a condus timp de peste 22 de ani, experienţa şi meritele adunate de-a lungul anilor au făcut ca Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să-i acorde demnitatea de arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului şi Huşilor, fiind hirotonit în ziua de 30 ianuarie 1972. A fost ales şi instalat ca episcop titular al Eparhiei Romanului şi Huşilor la 23 aprilie 1978. Pe 13 septembrie 2009, ziua ridicării oficiale a Episcopiei Romanului la rangul de arhiepiscopie, cu titulatura de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a înmânat episcopului Eftimie Luca însemnele arhiepiscopale.

În cei 43 de ani de păstorire a Episcopiei Romanului, ÎPS Eftimie Luca s-a preocupat de construcţia de mănăstiri şi schituri noi, biserici parohiale înălţate din temelie sau renovate, restaurarea în întregime a Catedralei Episcopale din Roman şi a picturii murale, a clădirilor din incinta Episcopiei şi a clopotniţei, restaurarea Casei „Veniamin Costache”, consolidarea fabricii de lumânări, amenajarea unui paraclis şi a unui aghiazmatar în incinta Episcopiei, redeschiderea Seminarului Teologic „Sfântul Gheorghe”, amenajarea complexelor muzeistice de la Centrul Eparhial şi Mănăstirea Bogdana.

slujba-comemorare-ips-eftimie-luca-1

slujba-comemorare-ips-eftimie-luca-2

slujba-comemorare-ips-eftimie-luca-3

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!