Preoții aduc modele sociale din Spania

Bogdan Gherasimescu și preotul Cătălin Crețu (foto) au făcut o vizită de lucru în Spania, în cadrul proiectului FORTE. Schimbul de experiență a permis cunoașterea unor noi modele de incluziune socială și de elaborare de proiecte în domeniul social.

 

 

În perioada 24-28 septembrie, doi reprezentanți ai Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului au făcut o vizită de lucru în Spania în cadrul proiectului FORTE (Formare trainică pentru parteneriat social). Întîlnirea a fost organizată de Federația Filantropia din cadrul Patriarhiei Române în parteneriat cu instituții și organizații de profil din Spania: Instituto de Formacion Integral (IFI) și Global Commercium Developement.

Cei doi reprezentanți ai Arhiepiscopiei – Bogdan Gherasimescu și preotul Cătălin Crețu – au făcut deplasarea la Madrid cu binecuvîntarea PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. În proiectul FORTE sînt implicate nouă eparhii: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, Arhiepiscopia Sibiului, Arhiepiscopia Alba Iulia, Episcopia Severinului și Strehaiei, Arhiepiscopia Timișoarei, Arhiepiscopia Dunării de Jos, Episcopia Giurgiului, Episcopia Ortodoxă Română Tulcea și Episcopia Ortodoxă Română a Oradei. „Scopul vizitei a fost acela de a cunoaște modele de incluziune socială și proiecte care pot fi aplicate la noi, precum și de a deschide noi oportunități de parteneriat transnațional cu posibili parteneri ce vor fi identificați în Spania„, a declarat preot Cătălin Crețu, asistentul social al Protopopiatului Roman.

Invitații au avut șansa să viziteze instituții sociale care oferă ajutor și răspunsuri persoanelor vulnerabile sau în prag de excluziune, centre de pregătire universitară, precum și instituții care realizează programe de integrare pe piața muncii pentru persoanele cu dizabilități. „În ultima zi a vizitei de studiu ne-am întîlnit cu o delegație a preoților ortodocși români din Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei, ce au prezentat activitatea socială derulată în cadrul parohiilor din Spania, accesul la subvenții și fonduri destinate acțiunilor sociale, grupurile sociale cărora li se adresează, serviciile sociale oferite în cadrul parohiilor, precum și proiecte actuale și de perspectivă„, a spus preotul Cătălin Crețu.


COMENTARII

WORDPRESS: 0