Prima paginăActualitateReligie

Preot romașcan în infernul românilor din Italia

Dimensiune text

Preotul romașcan Emilian Dumea (foto) a lucrat într-un centru social din Verona. El povestește dramele românilor, dar și fărădelegile comise de aceștia. Preotul a întîlnit prostituate românce, tineri care se prostituau sau romi extrem de violenți.

 

În ultimii ani, imaginea românilor din străinătate a fost grav afectată de infracțiunile comise de conaționali. Printre cei mai afectați se numără românii din Italia, acolo unde se află, de alfel, și cea mai mare comunitate de români. Munca românilor cinstiți este umbrită de numeroasele infracțiuni comise de conaționali sau romi și a generat un adevărat  val de ură la adresa comunității românești. Chiar dacă cei mai mulți sînt indignați de părerile rasiste ale italienilor, există și un mic sîmbure de adevăr. Preotul Emilian Dumea, coordonator proiecte în cadrul Fundației umanitare „Pacea”, din Roman, a trăit o experiență care l-a marcat serios și care l-a indignat după ce a văzut ce sînt dispuși să facă unii români.

 

În timpul săptămînii – badante, în weekend – prostituate

 

Părintele Emilian Dumea spune că, frecvent, călătorește în Italia, pentru a strînge fonduri destinate Fundației „Pacea”. Într-una din astfel de călătorii i s-a cerut să ajute autoritățile italiene, care nu știau cum să gestioneze problemele pe care le făceau românii. Timp de două săptămîni, el a lucrat într-un centru social din Verona, unde a rămas cu un gust amar față de anumiți conaționali. „În Verona sînt extraordinar de mulți români și romi. Mulți dintre aceștia nu aveau loc de muncă, dormeau pe unde apucau, furau, făceau scandal. Centrul în care am lucrat se numea «Samariteanul». Aici erau ajutați și conaționalii noștri, dar personalul centrului nu prea știa cum să gestioneze problemele. De exemplu, aveau un proiect prin care le-au dat romilor locuințe. Aceștia, însă, se îmbătau, stricau mobilierul, nu se îngrijeau de casă și aveau numeroase reclamații din partea vecinilor. Le-am explicat italienilor că noi încercăm să-i educăm mai întîi, pentru că de la lipsa educației încep toate problemele„, povestește părintele Emilian Dumea.

Printre beneficiarii centrului erau și prostituate românce sau tineri bărbați care se prostituau și cu care a discutat. „Un caz care m-a impresionat a fost  cel al unei românce care în timpul săptămînii lucra ca badantă, adică îngrijea bătrînii. Pentru că nu cîștiga destul, sîmbăta și duminica se prostitua, deși avea în țară doi copii. Era o femeie foarte elegantă, părea rușinată de ceea ce făcea, cînd vorbea cu mine se întorcea cu spatele. Oricum, în Verona erau foarte multe prostituate românce, dar și tineri de 16-17 ani care practicau prostituția. Cînd unii vin pentru prima dată în Italia și nu au loc de muncă, tentația este foarte mare să cîștige 500 de euro într-o jumătate de oră sau o oră, așa că sînt dispuși să facă orice. Oricum, am fost foarte indigant de ceea ce fac unii românii care ne pătează imaginea„, a mai povestit părintele Emilian Dumea.COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • dean 8 ani

    Era foarte indignat parintele de ceea ce vedea …mda…. dar cand a fost alungat fr Roberto , de la fundatia Pacea ? nu era indignat ? Tin minte ca Roberto a adus multe fonduri pentru fundatie …si mai tin minte ca plangea cand a fost nevoit sa plece …si mai vreau sa spun ….ca desi franciscanii depun juraminte foarte grele , printre care cel de saracie , ei traiesc nu desculti si saraci asemeni Sf Francisc ci in lux si inconjurati de ultra tehnologie care face viata usoara .Sa ma ierte Dzeu daca gresesc , dar Roberto , umbla , si se zbatea pentru toti copii , si era super cunoscut in tot orasul , dar astia care sunt acum , s-au autoizolat , sunt practic invizibili ,nu mai sunt prezenti asa cum ar trebui.
    Degeaba suntem educati , suntem pregatiti , facem filosofie , psihologie , daca le tinem doar pentru noi , vb intre noi , iar pe ceilalti semeni ii neglijam ….Suntem bunii unii cu altii , fratii intre noi , iar restul sunt tigani , saraci , lenesi , boschetari , cersetori si tot asa …. Unde sunteti fratilor , ca eu nu va mai vad de mult timp printre noi , unde sunteti cand lumea pacatuieste si voi dormiti in dormitoarele luxoase , pe care le aveti .. Sf Francisc , umbla si zi si noapte , descult , sarac , dezbracat , si daca strangea ceva , impartea cu toata lumea , a dat talharilor , si haina de pe el , spunand ca a uitat sa o ia …. Isus este modelul nostru , Dumnezeul nostru , cu totii il avem pe buze , dar putini il urmam , preferam luxul si bunurile materiale , in timp ce ceilalti poate n-au ce manca ….Pacat ca nu va implicati mai mult ….

  • elena 8 ani

    Am auzit de Fundatia Pacea, stiu ca ajuta multe familii din oras cu alimente, medicamente, imbracaminte, am o vecina care merge acolo si iam vazut si eu de multe ori cand vizitau aceasta familie. Am inteles ca au si o cantina unde mananca vreo 60 de saraci. Fac scoala cu tiganii si ajuta multi copii din Roman cu rechisite si haine ca sa nu abandoneze scoala. Eu iau lapte de la piata si am inteles ca Fundatia Pacea ajuta cu lapte vreo 16 familii cu copii mici. I-am vazut de multe ori pe la kaufland adunand aurolacii. Asta iarna nu o data ci de vreo trei ori iam vazut cu pături si haine groase prin oras.