HomeSocialEducatie

Premiu pentru implicare civică obținut de elevii de la „Vasile Sav”

Liceul Tehnologic „Vasile Sav” a obţinut Premiul special al Concursului Naţional „Toleranţă şi convieţuire în spaţiul public”, iniţiat de Centrul Raţiu pentru Democraţie.

Proiectul „O inimă mare, de aceeaşi culoare”, iniţiat de o echipă de elevi şi profesori de la Liceul Tehnologic „Vasile Sav”, a obţinut premiul special la etapa finală a Concursului Naţional „Toleranţă şi convieţuire în spaţiul public”, desfăşurată la Centrul Raţiu pentru Democraţie din Turda. Concursul se află la a X-a ediţie şi îşi propune încurajarea atitudinii democratice, civice şi responsabile în rândul elevilor. Ediţia din acest an a fost organizată de Centrul Raţiu pentru Democraţie, British Council România, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Colegiul „Emil Negruţiu” din Turda. Rezultatul obţinut de echipa de la „Vasile Sav” este cu atât mai onorant cu cât, din 34 de proiecte înscrise, doar patru au ajuns în finală, liceul romaşcan fiind alături de licee cu bogate tradiţii în derularea de proiecte educative de valoare, cum sunt Colegiul Naţional „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Buzău, Colegiul „Sfântul Sava” din Bucureşti şi Liceul Pedagogic Zalău. Întâlnirea s-a desfăşurat pe domeniul familiei Raţiu din Turda, participanţii fiind primiţi de preşedinta Fundaţiei Raţiu pentru Democraţie, Pamela Raţiu.

ratiu 02„Proiectul «O inimă mare de aceeaşi culoare» are drept scop sensibilizarea tinerilor în vederea reducerii fenomenului discriminării şi intoleranţei şi a violenţelor care decurg de aici. Pentru aceasta am organizat întâi o reţea de parteneri, cu zece şcoli din oraş şi din mediul rural, şi, apoi, pe baza diagnozei fenomenului în şcoli, am iniţiat activităţi cu ajutorul voluntarilor din şcoala noastră. S-a discutat cu elevii despre discriminare şi intoleranţă, despre stereotipuri şi modul în care acestea ne influenţează şi vom organiza un concurs local, între elevi, pe această temă. Proiectul se va încheia cu o activitate în spaţiul public, în centrul oraşului, în cadrul căreia tinerii vor împărţi fluturaşi cu mesajul proiectului şi vor discuta şi cu adulţii”, a spus profesoara Adriana Drăghici, coordonatorul echipei de proiect.

La reuniunea finală, elevii şi-au prezentat proiectele, oferind viziunea lor asupra problemei în care îşi propun să intervină, iar apoi au participat la un workshop alături de reprezentantul British Council, care i-a consiliat în legătură cu modalitatea de a aborda tematica proiectului. A fost vizitată biblioteca Centrului Raţiu, după care participanţii au beneficiat şi de o vizită la spectaculoasa salină Turda. Echipa romaşcană care a participat la etapa finală a proiectului a fost formată din profesoarele Adriana Drăghici, Marelena Ungureanu şi Lăcrămioara Ploşniţă şi elevii Adina Lucaci, Bianca Dinu şi Mădălin Airinei.

Comentarii

WORDPRESS: 0