Premieră: Campionat județean feminin de oină, la Gherăești

Dimensiune text

La Gherăești a fost organizată prima ediție a campionatului județean de oină, feminin. În aceeași localitate, în care majoritatea copiilor practică sportul național, s-au reluat, după mai bine de 25 de ani, întrecerile campionatului județean al băieților.

 

 

Când spui Gherăești, primul gând te duce la oină, acolo unde sportul național și-a găsit cuibul din care, an de an, ies campioni naționali. La Gherăești se scrie zi de zi în cartea de istorie a oinei, cu majuscule, în general. O nouă premieră în sportul național s-a înregistrat la sfârșitul săptămânii, când, în localitatea menționată s-a organizat prima ediție a campionatului județean feminin.

oina feminin Gheraesti 23042Evenimentul a avut loc vineri, 19 aprilie, iar la startul primei ediții s-au adunat doar patru dintre cele șapte echipe anunțate, toate de la școlile generale din Gherăești, Pildești, Săbăoani și Bozieni. „Competiția s-a suprapus peste programul școlar, care, în această perioadă, implică și zile suplimentare de cursuri, prin care să se suplinească zilele libere în care elevii și dascălii vor avea liber în perioada 1-3 mai. De aceea au fost mai puține echipe, așteptate fiind și cele ale școlilor din Bicaz, Tîrgu Neamț și Tarcău”, a precizat Ioan Chifan, antrenor al echipelor masculine de juniori și seniori ale Biruinței Gherăești, unul dintre inițiatorii acțiunii de răspândire a oinei, alături de profesorul Mihai Blaj.

Clasamentul primei ediții a campionatului județean feminin este: 1. Gherăești, 2. Săbăoani, 3. Pildești, 4. Bozieni. „Echipele se cunoșteau de la ediția din acest an a Cupei Mărțișorului. Între timp, toate au progresat, tehnic și tactic, iar fetele au oferit jocuri mult mai disputate decât ale băieților”, a afirmat Ioan Chifan.

 

După un sfert de secol, campionatul județean masculin revine în actualitate

 

oina Gheraesti 23043Condiționat de același program școlar amintit, sâmbătă s-au reluat, după o pauză de mai bine de un sfert de secol, întrecerile campionatului masculin județean școlar de oină, gimnaziu. Întreruperea a avut drept cauză lipsa concurenței, echipei din Gherăești alăturându-se acum cele nou-formate, în 2012 și 2013, la școlile din Pildești, Vânători Neamț, Tîrgu Neamț și Bozieni.

Așa cum era de așteptat, reprezentanta Școlii Gherăești, pregătită de profesorul Mihai Blaj, organizatorul și sufletul competiției, campioană națională în 2012, a învins detașat. „O surpriză foarte plăcută pentru mine a fost clasarea echipei din Bozieni pe locul al doilea. Celelalte trei echipe au fost greu de departajat pentru ocuparea locului al treilea, rezultatele fiind strânse până spre egalitate perfectă la punctaveraj între ele. În altă ordine de idei, la Tîrgu Neamț s-a organizat o fază pe localitate, cu profesorii de sport de acolo, pentru a atrage și alte școli în competiție. Marea mea satisfacție este că au început să apară roadele după «semănăturile» din iarnă. Toată lumea a fost încântată”, a spus Chifan.

Ocupantele primelor trei locuri au primit cupe și diplome din partea Consiliului Județean. Din postura de câștigătoare a etapei județene, Școala Gherăești va participa la etapa zonală, pe care o va organiza în 27 aprilie, apoi câștigătoarea va concura la turneul final de la Târgoviște, în zilele de 16 și 17 mai.

 

LPS Roman, învingătoare în competiția liceelor

 

În campionatul județean al liceelor, învingătoare a fost, fără emoții, LPS Roman, campioana națională, cu jucători de la echipele de seniori și juniori ale Biruinței Gherăești. A fost urmată de echipele din Pildești, Tîrgu Neamț și Barticești. LPS Roman va juca în faza zonală, la Gherăești, în 27 aprilie, cu reprezentantele județelor Botoșani, Vaslui, Iași, Suceava și Bacău.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • paul tancau 7 ani

    fetele noastre