Prima paginăSocialReligie

Pregătiri pentru noul an bisericesc

Dimensiune text

Potrivit tradiţiei creştin-ortodoxe, 1 septembrie este ziua în care Domnul Iisus Hristos a început să propovăduiască în lume, prima zi a calendarului bisericesc. De aceea, în bisericile ortodoxe se aminteşte de intrarea Domnului în sinagoga din Nazaret, unde, dându-i-se cartea proorocului Isaia, a aflat locul în care Mântuitorul şi lucrările Lui în lume sunt zugrăvite de „evanghelistul Vechiului Testament”.
În al doilea rând, septembrie este luna socotită ca începutul anului, iar Biserica mulţumeşte lui Dumnezeu pentru roadele de peste an şi se roagă ca noul an care vine să fie îmbelşugat.

Din punct de vedere creştin, în această zi se doreşte o schimbare interioară a omului. Anul bisericesc ortodox are un ciclu fix de date care comemorează sfinţii pomeniţi în fiecare zi, începând cu 1 septembrie şi până la sfârşitul lunii august a anului următor, şi un ciclu mobil, concentrat în jurul datei fluctuante a Paştilor.

Anul bisericesc începe şi la evrei odată cu luna septembrie, în vreme ce, în Biserica Romano-Catolică, anul liturgic începe cu aproximativ patru săptămâni înainte de Crăciun.

COMENTARII

WORDPRESS: 0