Pregătiri pentru beatificarea episcopului Anton Durcovici

Evenimentul va avea loc pe 17 mai, la ora 11.00, pe Stadionul Municipal „Emil Alexandrescu” din Iaşi.

Beatificarea episcopului martir Anton Durcovici, eveniment care va avea loc pe 17 mai, la ora 11.00, pe Stadionul Municipal „Emil Alexandrescu” din Iaşi, este aşteptat de toată suflarea romano-catolică din ţară. La eveniment şi-au anunţat participarea cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, trimisul Papei Francisc, cardinali, arhiepiscopi, episcopi, preoţi, persoane consacrate şi credincioşi din ţară şi din străinătate.

Episcopul romano-catolic Anton Durcovici (1888 – 1951) a murit în închisoarea de la Sighetu Marmaţiei, martiriul său pentru credinţă fiind recunoscut de Papa Francisc la 31 octombrie 2013. Odată declarat fericit, episcopul Anton Durcovici va fi înscris în rândul fericiţilor şi sfinţilor Bisericii Catolice, introdus în calendarul bisericii locale şi sărbătorit la 10 decembrie, ziua martiriului său.

Corurile parohiale şi instituţionale din Roman prezente la slujba de beatificare

În vederea celebrării, a fost constituit un cor lărgit, format din 400 de persoane care, alături de instrumentişti, vor anima cântecele de la slujba de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici. Repetiţia generală a fost fixată pentru sâmbătă, 10 mai, începând cu ora 14.00, la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman. Din acest grup vor face parte şi coruri parohiale şi instituţionale din Roman şi din zona limitrofă a oraşului: Pildeşti (comuna Cordun), Tămăşeni, Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, cursanţi ai Școlii de Cântăreţi Bisericeşti din Roman. Întâlnirea are ca scop repetarea cântecelor stabilite pentru slujba de beatificare, distribuirea biletelor speciale tipărite pentru corişti şi comunicarea unor detalii privitoare la ora sosirii la stadion în ziua celebrării, poarta de intrare pentru corişti şi ţinuta prevăzută pentru această ocazie specială.

Mijloace de transport puse la dispoziţie de parohii şi Episcopia de Iaşi

Pelerinii vor sosi la Iaşi cu autocarele, microbuzele şi cu maşinile personale. Mijloacele de transport vor fi parcate pe bulevardul Copou. Intrarea pe stadion se va face pe bază de bilete procurate anterior din parohiile de provenienţă. Totodată, va fi pusă la dispoziţia pelerinilor şi o garnitură de tren, care va circula pe ruta Adjud – Bacău – Roman – Iaşi şi retur. Biletul dus-întors, va costa, din Roman, 20 de lei. Persoanele vârstnice şi bolnavii vor avea asigurat transportul de la gara din Iaşi la stadion. Grupurile care vin de departe sunt rugate să caute posibilităţi de cazare pe traseu. Pelerinii trebuie să intre pe stadion până la ora 10.00, pentru a avea timp să îşi ocupe locurile şi pentru a putea participa la programul de pregătire spirituală pentru slujbă.

Printre pelerinii prezenţi la slujba de beatificare, un loc special îl vor ocupa ministranţii (n.r. – ajutoare de preoţi). Costul deplasării lor va fi asigurat de Episcopia de Iaşi, pe baza unui document de transport. Fiecare ministrant va avea acordul scris al părinţilor. Deplasarea fiecărui grup trebuie să fie asigurată de un adult.

În acest an, Ziua Tineretului la nivel diecezan va fi sărbătorită tot pe 17 mai. Biletele de participare sunt gratuite şi sunt necesare pentru păstrarea ordinii şi siguranţei.


COMENTARII

WORDPRESS: 0