Prea săraci pentru a fi executați silit

Dimensiune text

Primăria Icușești are, pe hîrtie, un buget mai mare cu 300.000 lei decît în realitate. Diferența vine din impozite, taxe și amenzi pe care locuitorii comunei nu le plătesc către bugetul local.

 

 

Situația a fost constatată de reprezentanții Curții de Conturi, care au efectuat un control la Primăria Icușești, în perioada 17 octombrie – 25 noiembrie. Verificarea a vizat activitatea primăriei în anul 2010. Experții Curții de Conturi au atras atenția reprezentanților administrației publice locale din Icușești că nu se folosesc de toate pîrghiile legale pentru a recupera sumele de la cetățenii comunei.

În replică, primarul comunei susține că procesul de recuperare a datoriilor este unul complex, care necesită foarte mult timp.
Nici măcar nu am personalul necesar care să se ocupe de acest aspect. Organigrama Primăriei Icușești prevede un număr total de 35 de posturi, inclusiv cele ale Poliției Locale. În fapt, la Primăria Icușești lucrează nouă oameni, cu tot cu primar și viceprimar, adică șapte funcționari„, a afirmat Leonard Oprea, primarul comunei Icușești.
Acesta a mai spus că starea materială a populației din comună îl împiedică să poată duce la îndeplinire executările silite care survin ca urmare a neplății unor debite către bugetul local al comunei.
O mare parte a sumei de 300.000 lei este reprezentată de amenzi primite de rromi care comit fapte antisociale. Acestora nici nu am ce să le iau. Am fost la o familie, cu cîteva zile în urmă, tot din cauza unor datorii pe care le avea către noi și nu aveau nici geam la ușă„, a mai spus primarul Oprea. Edilul comunei Iușești a precizat că situația nu este singulară și că alți primari se plîng de aceste venituri virtuale, care îi dezavanatajează atunci cînd încearcă să atragă fonduri pentru comunitățile lor.

La Icușești, pe lîngă aceste venituri neîncasate, Curtea de Conturi a mai găsit nereguli în ceea ce privește efectuarea unor cheltuieli. S-au constatat diferențe cantitative, reprezentînd lucrări neefectuate, în valoare de 1.393 lei. În contul acestor bani, ar fi trebuit realizată compactarea pămîntului pentru construirea căminului cultural și a bibliotecii din Bălușești. O altă neregulă s-a găsit în documentația aferentă investiției de modernizare a drumului comunal DC83 Icușești – Bălușești. Constructorul a prezentat spre decontare mai multe cheltuieli, dar valoarea lor reală era cu 17.259,88 lei mai mică decît ceea ce a decontat primăria.

Referitor la cele două situații, primarul Leonard Oprea a confirmat existența greșelilor constatate de Curtea de Conturi, dar a precizat că erorile au fost îndreptate, constructorii asumîndu-și responsabilitatea și făcînd, ulterior, modificările necesare.

Curtea de Conturi a României a făcut publice rapoartele controalelor efectuate în perioada februarie – aprilie 2011, referitoare la activitatea unităților administrativ-teritoriale în anul 2010.
Din totalul administrațiilor locale din județul Neamț, anul trecut au fost verificate 32 de entități.
Astfel, experții Curții de Conturi au verificat activitatea Consiliului Județean Neamț, a Primăriei Roman, a Primăriei Piatra Neamț, a Primăriei Roznov, a altor 26 de primării rurale și a două societăți comerciale de interes local.


COMENTARII

WORDPRESS: 0