HomeActualitateNeamt

Practici agricole ecologice prin proiectul PACINFO

Agenţia pentru Protecţia Mediului Neamţ derulează proiectul „PACINFO – Rolul social şi de mediu al agriculturii în regiunile montane”.

pacinfo25cAgenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Neamţ derulează proiectul „PACINFO – Rolul social şi de mediu al agriculturii în regiunile montane”. În cadrul proiectului, APM organizează miercuri, 25 februarie, la Central Plaza Hotel din Piatra Neamţ, un seminar de informare a fermierilor din zonele montane cu privire la obiectivele noii politici agrare comune, în special a obiectivelor legate de protecţia mediului, ca asigurarea aprovizionării cu alimente sănătoase la preţuri accesibile, asigurarea eficacităţii agriculturii şi ecologizării acesteia, asigurarea viabilităţii comunităţilor rurale şi a vieţii în zonele rurale. Pe parcursul seminarului vor fi prezentate materiale referitoare la forme de sprijin şi investiţii în agricultură pentru perioada PNDR 2014 – 2020, posibilităţi de subvenţionare a agriculturii din zona montană, produsele tradiţionale din zona montană şi criteriile de atestare ale acestora, pajiştile montane – o avuţie insuficient valorificată. Prelegerile vor fi ţinute de către reprezentanţi ai Institutului Naţional de Cercetări Economice al Academiei Române, ai Comisiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi ai Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Neamţ (OJFIR).

„Politica Agrară Comună din noua perioadă de programare UE acordă o atenţie însemnată practicilor agricole ecologice, acest fapt având o relevanţă majoră în cazul fermelor din zonele montane ale României, deoarece acestea au un avantaj competitiv, datorită mediului curat”, precizează Eduard Corduneanu, director executiv  al APM Neamţ.

Proiectul PACINFO îşi propune promovarea măsurilor privind sustenabilitatea mediului, a politicii agrare comune în regiunile montane defavorizate din România. Acest proiect este coordonat de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Harghita, în parteneriat cu alte 15 agenţii pentru protecţia mediului. Finanţarea se face de către Comisia Europeană prin Directoratul General pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, în cadrul programului de promovare a Politicii Agrare Comune, şi de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Comentarii

WORDPRESS: 0