Prima paginăSocialSanatate

Poştaşii încep să împartă cardurile de sănătate

Dimensiune text

De săptămâna viitoare, cardurile naţionale de sănătate vor ajunge şi la nemţeni.

Poştaşul va bate la uşă, săptămâna viitoare, ca să dea primilor nemţeni cardul de sănătate. După câteva săptămâni de amânare, vineri, 10 octombrie, preşedintele director al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamţ, Radu Firăstrău, şi un reprezentant al sucursalei locale a Companiei Poşta Română vor ridica prima tranşă, de aproximativ 150.000 de carduri, din cele peste 300.000 care vor ajunge, în final, în judeţul Neamţ. De la 1 ianuarie 2015, folosirea lor este obligatorie, însă, deocamdată, niciun medic de familie ori unitate sanitară nu a achiziţionat cititorul cardurilor de sănătate.

Odată sosite cardurile, poştaşii vor merge la adresele destinatarilor să le împartă. Dacă un destinatar nu este găsit acasă, poştaşul lasă un aviz în care scrie pentru ce a fost căutat acesta şi când poate veni la Poştă să ridice cardul. Pe aviz va fi făcută şi o menţiune în premieră: „Revenim în următoarea zi lucrătoare”. Iar pentru detalii va fi scris numărul de telefon al oficiului şi numărul de contact al factorului poştal. În cazul în care destinatarul nu este acasă nici în următoarea zi lucrătoare, poştaşul merge din nou la adresă şi, dacă persoana căutată nu este găsită nici atunci, îi lasă un nou aviz, în care aceasta este invitată din nou la Poştă. În oficiul poştal, cardul va sta zece zile calendaristice de la a doua încercare. Apoi, dacă nu este ridicat de la oficiul poştal, cardul se va înapoia la CAS Neamţ.

Cardul de sănătate primit acasă de asigurat este inactiv. După ce va intra în posesia cardului de sănătate, asiguratul îl va prezenta, pentru activare, la prima vizită, la un furnizor de servicii medicale. Codul PIN de transport al cardului naţional (0000) va fi schimbat cu un PIN personalizat, format dintr-o combinaţie de patru cifre. PIN-ul personalizat va fi introdus şi confirmat personal de către pacient. Activarea şi folosirea cardului se vor face printr-un cititor care, conform prevederilor în vigoare, trebuie cumpărat de către medicul de familie. Unii medici sunt, însă, nemulţumiţi de faptul că trebuie să suporte costul cititorului de card, care este de cel mult 50 de euro.

Pe cipul cardului naţional de sănătate se vor găsi informaţii referitoare la datele de identificare ale asiguratului, numele şi prenumele medicului de familie, numărul de telefon al acestuia, persoana de contact, numărul de telefon al acesteia, grupa sanguină, Rh, status donator organe, diagnostice medicale cu risc vital sau boli cronice.

COMENTARII

WORDPRESS: 0