Poştaşi mai puţini în judeţ

Aproximativ 60 de angajaţi din judeţ ai Poştei vor fi disponibilizaţi. Salariile compensatorii au atras cereri voluntare de plecare.

Aproximativ 60 de angajaţi ai Oficiului Judeţean de Poştă (OJP) de Neamţ vor trebui să îşi ia la revedere de la colegi, în perioada următoare. Guvernul României a adoptat, miercuri, o hotărâre prin care a aprobat alocarea sumei de 7.405.000 de lei din bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2013 pentru plata venitului lunar de completare pentru persoanele disponibilizate de la Compania Naţională Poşta Română SA, în baza planului de disponibilizare.

„În această perioadă, analizăm cererile pe care le-am primit de la o parte dintre salariaţi, de a pleca în mod voluntar. Acolo unde nu sunt plecări voluntare, se fac evaluări şi rămân cei care obţin cele mai bune rezultate. Problemele cele mai mari la oficiile de prezentare. La Piatra Neamţ, din 20 de oficianţi vor rămâne doar 15, iar la Roman din nouă oficianţi vor rămâne şase”, a afirmat Vasile Trifescu, liderul de sindicat al salariaţilor din cadrul Oficiul Judeţean de Poştă Neamţ.

În acest moment, OJP Neamţ numără în jur de 700 de salariaţi, din care vor pleca cel mult 60 de persoane. Cum o parte se apropie de vârsta pensionării, sunt de înţeles cererile de plecări voluntare. „Fiecare angajat disponibilizat va primi salarii compensatorii, de la trei la 30 de salarii, în funcţie de vechime. Celor care au peste 30 de ani vechime li se dau 24 de salarii compensatorii, stabilite prin planul de disponibilizare, plus şase, stabilite prin contractul colectiv de muncă. Salariile compensatorii se dau lunar, nu toate odată, iar dacă un beneficiar se angajează între timp, plata acesta se sistează. Un salariu compensatoriu reprezintă media salariilor nete din ultimele trei luni”, a precizat Vasile Trifescu.

La nivel naţional, 3.650 de angajaţi ai Poştei Române vor fi disponibilizaţi începând cu luna septembrie, reprezentând 11% din total. La finele anului trecut, Poşta Română avea 32.887 salariaţi.


COMENTARII

WORDPRESS: 0