Porcii vietnamezi îi iau locul lui Ghiță în bătătură

Dimensiune text

Un tânăr din Făurei și-a făcut o microfermă pentru creșterea porcilor vietnamezi (foto). După trei ani, a ajuns să vândă porci în toată zona Moldovei.

 

 

Porcul vietnamez are toate șansele să înlocuiască porcul tradițional în bătăturile localnicilor. Carnea lui nu are pic de grăsime, nu are colesterol, animalul este ușor de crescut și, dacă proprietarul nu se îndură să-l taie și să-l pună în farfurie, îl poate păstra ca animal de companie. Lucian Botezatu este unul dintre puținii care au speculat avantajele creșterii porcului vietnamez. Cu trei ani în urmă, a început să crească porci fără colesterol în bătătura părintească, la Făurei. Nu atât ca să-i mănânce, cât pentru vânzare. Chiar dacă porcul vietnamez nu este, încă, foarte bine cunoscut, afacerea merge bine. Cei care știu ce calități are animalul, îl caută. Pe ceilalți îi educă producătorii.

Lucian Botezatu a început să crească porci vietnamezi după ce a urmărit un reportaj la televizor. Avea experiență în vânzări, domeniu în care lucrează de 12 ani, însă o fermă de animale nu intrase niciodată în vederile sale. „Mi-a plăcut ideea. Aveam experiență în domeniul vânzărilor și mi s-a părut o idee care putea fi exploatată. Factorul hotărâtor îl reprezenta prețul, foarte mare, care aducea un profit bun. Până am reușit să pun afacerea pe picioare, prețul a mai scăzut, dar tot reprezintă o investiție bună. Până să mă ocup de porci vietnamezi, am studiat câteva luni tot ce am găsit pe net despre creșterea lor și am vorbit cu cei câțiva producători din România. Cei mai mulți s-au dovedit reticenți, aveau impresia că le fur afacerea. Pot să spun că, acum, la acest moment, necesarul de piață în ceea ce privește carnea de porc fără colesterol este acoperit abia în procent de 10%„, a spus Lucian Botezatu.

Primii porci fără colesterol i-a adus de la un crescător din Arad. Ferma pe care Lucian a înființat-o la Făurei numără, acum, 50 de capete și este o afacere de familie. Lucian se ocupă de vânzarea porcilor, iar tatăl său de creșterea acestora. „Porcii vietnamezi se cresc mult mai ușor decât porcii obișnuiți. Nu cresc foarte mari, ating în jur de 80 -100 de kilograme, dar au doar carne macră. Sunt animale curate, în comparație cu porcii cu care suntem noi obișnuiți, și nu necesită multă îngrijire„, spune Lucian.

În ceea ce privește mâncarea, și porcii vietnamezi sunt tot porci. Mănâncă orice. „Cel mai mult le place verdeața, mănâncă multe vegetale, dacă pot să pască sunt foarte fericiți. Pe perioada iernii mănâncă, însă, și resturi de pâine, cereale, orice, ca porcii obișnuiți„, spune Lucian.

Cei tentați să mănânce o friptură de porc fără teama colesterolului trebuie să scoată din buzunar 80 de euro pentru un purcel de o lună și jumătate. Chiar dacă prețul poate părea pipărat, cei dispuși să încerce nu sunt puțini. „Am desfacere în toată zona Moldovei. Afacerea merge bine, tot mai mulți oameni sunt interesați să cumpere. Cele mai multe solicitări le primesc pe internet, acolo unde am și postat anunțul„, spune Lucian Botezatu.

[sam_ad id=”111″ codes=”true”]


COMENTARII

WORDPRESS: 0