Prima paginăSocial

Pompierii avertizează: a crescut substanțial numărul incendiilor produse în perioada Paștelui

Pompierii avertizează: a crescut substanțial numărul incendiilor produse în perioada Paștelui

Dimensiune text

 

În primul trimestru al anului 2017, cadrele inspecției de prevenire din cadrul ISU Neamț, împreună cu echipaje din cadrul detaşamentelor de pompieri, au desfăşurat activităţi preventive la obiectivele de cult catolice și ortodoxe, pentru a asigura reducerea riscului de incendiu la această categorie de obiective. În cadrul celor 61 de controale s-au constatat 270 de nereguli, fiind aplicate 216 avertismente şi 18 amenzi contravenţionale, în cuantum de 13.000 de lei.

Totodată, în paralel cu activitatea de îndrumare și control, ISU Neamț a desfăşurat instruiri în domeniul situațiilor de urgență a preoților parohi din protopopiatele ortodoxe și din decanatele catolice cu ocazia sărbătorilor pascale. La aceste activităţi au fost prezenţi 272 de preoţi parohi ortodocși, precum și 48 preoți romano-catolici din decanatele din județ.

„Pentru asigurarea unui nivel de securitate la incendiu corespunzător al acestor obiective, Inspectoratul pentru Situații de Urgență «Petrodava» al județului Neamț a implicat și serviciile voluntare pentru situații de urgență care vor desfășura activități preventive premergător și pe timpul slujbelor religioase. Cadrele Inspectoratului pentru Situații de Urgență «Petrodava» al județului Neamț care nu sunt de serviciu și participă la Slujba de Înviere vor avea ca sarcină de serviciu urmărirea respectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor”, informează un comunicat al ISU Neamț.

Numărul incendiilor produse în județul Neamț în perioada Paștelui a fost, în 2015 și în 2016, semnificativ mai mare decât în ultimii nou ani anteriori.

 

Măsuri de prevenire

Conform pompierilor, activitatea de prevenire a incendiilor în perioada sărbătorilor pascale vizează două aspecte majore: asigurarea securității la incendiu a lăcașurilor de cult și prevenirea incendiilor la gospodăriile populației premergător și pe timpul sărbătorilor pascale.

Premergător sărbătorilor pascale, cetățenii își pregătesc gospodăriile de sărbătoare şi din păcate, în mediul rural, finalizează această activitate prin arderea resturilor menajere ori vegetale rezultate, ceea ce conduce, de multe ori, la incendierea gospodăriilor. Un alt aspect este legat de utilizarea necorespunzătoare a sistemelor de încălzire şi de preparare a hranei.

Pentru reducerea riscului de incendiu în perioada sărbătorilor pascale, pompierii recomandă respectarea următoarelor măsuri:

– autoturismele persoanelor participante la slujbele religioase vor fi parcate astfel încât să nu fie blocate căile de acces pentru autospecialele de intervenție ale pompierilor;
– supravegherea permanentă a copiilor pe timpul desfășurării slujbelor;

În cazul izbucnirii unui incendiu pe timpul slujbelor religioase se recomandă:
– să nu intre în panică și să își păstreze calmul;
– să anunțe începutul de incendiu la numărul unic 112;
– să acorde prioritate la evacuare copiilor și femeilor;
– să identifice și să utilizeze mijloacele inițiale de stingere a incendiilor;
– să permită accesul forțelor de intervenție pentru stingerea incendiului.

La sosirea acasă după slujba de Înviere, se recomandă:
– amplasarea lumânărilor aprinse în suporturi stabile, la distanțe de siguranță față de materialele combustibile;
– copiii nu vor fi lăsați nesupravegheați în încăperile în care se află lumânări sau candele aprinse;
– stingerea lumânărilor sau candelelor în momentul în care se merge la culcare.

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0