Prima paginăSocialEducatie

Poliţistul „bate” scriitorul

Dimensiune text

Subiectele de la evaluare au depăşit, spun directorii de şcoli, nivelul de maturitate al unui absolvent de clasa a VIII-a. Aceştia sunt convinşi că rezultatele finale de la Evaluarea Naţională vor fi dezastruoase.

Subiectele la proba de limba şi literatura română de luni, 23 iunie, au fost mai dificile decât anul trecut, susţin directorii unităţilor de învăţământ din jurul Romanului. Dintre toate, subiectele de creativitate continuă să fie piatra de încercare pentru elevii din mediul rural şi nu numai. Absolvenţii de gimnaziu prezenţi la prima probă scrisă spun că au tratat toate subiectele, dar dascălii se aşteaptă la ce este mai rău, adică la note mai mici decât cele obţinute anul trecut şi la un procent ridicat al mediilor sub 5 la Evaluarea Naţională din acest an.

O radiografie a primei probe din cadrul Evaluării Naţionale o realizăm cu sprijinul câtorva manageri de şcoală din mediul rural. „La proba de limba şi literatura română s-au înscris 44 de absolvenţi de clasa a VIII-a din comună, din care au fost prezenţi 35. Deşi am pus la dispoziţie microbuzul şcolar pentru ca elevii să poată ajunge la timp la examen, nouă dintre ei nu au participat la examen. Am umblat prin sate să vedem care este situaţia, de ce nu vin să-şi susţină proba. Părinţii mi-au spus că au trimis copiii la muncă şi că nu-i interesează examenul”, a precizat profesorul Dan Vîntu, directorul Școlii Gimnaziale din comuna Oniceni.

Subiectele au depăşit, spune directorul, nivelul de maturitate al unui absolvent de clasa a VIII-a, mai cu seamă al celor din mediul rural, şi că este convins că rezultatele vor fi dezastruoase. „Dacă un absolvent de gimnaziu intră la liceu cu media 2, cu ce note va trece bacalaureatul? De câţiva ani, a devenit un obicei ca absolvenţii de gimnaziu să renunţe la liceu fie pentru că nu fac faţă cerinţelor profesorilor, fie pentru că nu au posibilităţi financiare”, explică directorul Școlii Gimnaziale din comuna Oniceni.

Și absolvenţii de gimnaziu din comuna vecină, Valea Ursului, au întâmpinat greutăţi la proba de limba şi literatura română. „53 de absolvenţi de clasa a VIII-a din localităţile Valea Ursului şi Chilii s-au înscris la prima probă a Evaluării Naţionale. Unul a absentat. Elevii noştri spun că au tratat toate subiectele, dar că li s-au părut dificile. Să ne oprim la unul dintre subiectele primite de elevi – o compunere plecând de la o întâmplare petrecută la o întâlnire organizată de şcoală cu un scriitor contemporan. Este dificil pentru copiii din mediul rural să facă un exerciţiu de imaginaţie atâta timp cât ei nu au şansa de a întâlni un scriitor sau nu au obişnuinţa de a urmări fenomenele culturale de la televizor. Pe de altă parte, să aduci, la propriu, o personalitate în şcoală nu a devenit o practică nici măcar în şcolile din marile oraşe ale ţării. Cu alte cuvinte, singura personalitate pe care au văzut-o elevii noştri în şcoală este una locală – poliţistul din comună, în cadrul întâlnirilor tematice”, a precizat profesoara Iuliana Spătariu, directorul Liceului Tehnologic din comuna Valea Ursului.COMENTARII

WORDPRESS: 0